Arbitrii de la Cupa Mondială a Cluburilor care se va desfășura între 14 iunie – 13 iulie în Statele Unite, vor purta camere video și vor implementa o nouă regulă pentru a combate tragerile de timp ale portarilor, a anunțat FIFA marți.
FIFA: Arbitrii vor utiliza camere video corporale la Cupa Mondială a Cluburilor
Arbitrii vor purta „camere video corporale” într-o fază experimentală, testele fiind aprobate de IFAB, organismul responsabil cu supravegherea regulilor jocului, a precizat Federația Internațională de Fotbal într-un comunicat de presă.
„Credem că aceasta este o bună ocazie de a oferi telespectatorilor o experienţă nouă, cu imagini luate dintr-un punct de vedere care nu a mai fost oferit până acum”, a explicat Pierluigi Collina, preşedintele Comisiei de arbitri a FIFA.

Această inițiativă este considerată „inovatoare atât pentru televiziuni, cât și pentru pregătirea arbitrilor”, a declarat italianul, subliniind că „este important să te poţi pune în pielea arbitrului în timpul debriefing-ului, pentru a evalua modul în care arbitrul a luat deciziile, punctul său de vedere etc”.
Competiția va implementa noua regulă aprobată pe 1 martie de către International Football Association Board (Ifab), care vizează reducerea tragerilor de timp ale portarilor. Conform noii reglementări, dacă un portar ține mingea în mână mai mult de opt secunde, arbitrul va acorda un corner. În trecut, se acorda o lovitură liberă indirectă după șase secunde.
Seminarii pentru arbitri
În acest context, au fost organizate seminarii pentru arbitri, inclusiv unul pentru arbitrii UEFA, desfășurat la sediul FIFA între 31 martie și 4 aprilie.
De asemenea, un seminar pentru arbitrii AFC (Asia), CAF (Africa) și OFC (Oceania) a avut loc la Dubai între 2 și 4 februarie, iar un altul pentru arbitrii Conmebol (America de Sud) și Concacaf (America Centrală și Caraibe) s-a desfășurat la Buenos Aires între 24 și 28 februarie.
„Trebuie să vedem jocul şi golurile, nu arbitrajul”, a declarat directorul de arbitri Massimo Busacca.
„Arbitrul este protagonistul pe care nu vrei să îl observi în timpul meciului. Nu trebuie să vezi sau să cunoşti un arbitru bun. Dar el trebuie să fie pregătit”, a mai spus Busacca.
