Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au atașat extern un ficat de porc de un corp uman în moarte cerebrală și au urmărit filtrarea cu succes a sângelui. Acest lucru a conturat ipoteza că transplantul unui ficat de porc la om ar ajuta în cazurile de insuficiență hepatică.
În acest caz, ficatul de porc a fost folosit în afara corpului donat, nu în interior, o modalitate de a crea o „punte” pentru a susține ficatul bolnav, efectuând activitatea de curățare a sângelui organului în exterior, la fel ca dializa pentru rinichii afectați, notează AP.
Transplantele de la animal la om, numite xenotransplant, au eșuat de zeci de ani, deoarece sistemul imunitar al oamenilor a respins țesutul străin. Acum, oamenii de știință încearcă din nou cu porci ale căror organe au fost modificate genetic pentru a fi mai asemănătoare oamenilor.
În ultimii ani, rinichii de la porci modificați genetic au fost transplantați temporar în donatori în moarte cerebrală pentru a vedea cât de bine funcționează, iar doi bărbați au primit transplanturi de inimă de la porci, deși ambii au murit în câteva luni.
U.S. Food and Drug Administration ia în calcul să permită unui număr mic de americani care au nevoie de un nou organ să se ofere voluntari pentru studii riguroase fie ale inimii de porc, fie ale rinichilor.
Ficatul de porc, „transformat” în organ uman
Unii cercetători caută, de asemenea, să folosească ficatul de porc. Un ficat are complexități diferite față de rinichii și inimile: filtrează sângele, elimină deșeurile și produce substanțe necesare pentru alte funcții ale corpului. Aproximativ 10.000 de persoane sunt în prezent pe lista de așteptare din SUA pentru un transplant de ficat.
În experimentul Penn, cercetătorii au atașat un ficat de la un porc, unul modificat genetic de eGenesis – la un dispozitiv fabricat de OrganOx, care de obicei ajută la conservarea ficatului uman donat înainte de transplant.
Într-o declarație pentru sursa citată, echipa Penn a precizat că donatorul a rămas stabil și ficatul de porc nu a prezentat semne de deteriorare.
CITEȘTE ȘI: România mai avea în 2022 doar jumătate din numărul de porci din 2006