Începe Festivalul Sighișoara Medievală, în perioada 26 – 28 iulie 2024. Cetatea Medievală a Sighişoarei va fi locul unde cavalerii, domniţele şi zânele de odinioară se întâlnesc, iar organizatorii au pregătit programe pentru toate vârstele.
Actorii şi-au „ascuţit săbiile” şi şi-au pregătit hainele medievale, pentru spectacolele cu iz istoric. Ajuns la ediţia cu numărul XXIX, Festivalul Medieval va fi structurat pe mai multe secţiuni: muzică, dans, parade, teatru şi ateliere medievale interactive.
Vineri, de la ora 19:00, are loc parada de deschidere a Festivalului „Sighişoara Medievală” 2024. Imediat după aceea, urmează un moment artistic susţinut de îndrăgitul actor Dorel Vişan, iar apoi Peregrinii vor susţine un concert.
Sâmbătă, în Piaţa Cetăţii, se tin lecţii de duel iar Vlad Ţepeş va fi prezent la Sighişoara de data aceasta pe picioroange. Ziua se încheie cu un spectacol de jonglerii cu foc.
La Sighișoara: Concert extraordinar susţinut de Iris
Zonele de desfășurare ale evenimentului sunt: Cetatea Medievală: Piața Cetății, Piața Muzeului (Zona dintre Biserica Mănăstirii, Muzeul de arme și Turnul cu Ceas; Zona din Jurul Bisericii Mănăstirii; Zona din fața Primăriei), Strada Școlii, „Piața Rățuștelor”, Parc – zona Turnul Cizmarilor și str. Zidul Cetății – zona Turnul Cizmarilor și str. Zidul Cetății.
În ultima zi a Festivalului cei prezenţi se vor bucura de un concert extraordinar susţinut de Iris (Cristi Minculescu, Valter & Boro).
„Anul acesta, aşa cum este firesc, vom avea Festivalul Sighişoara Medievală. Mai mult ca oricând, vom crea un decor de poveste medievală şi în Oraşul de Jos, astfel toţi locuitorii municipiului Sighişoara să simtă că este festival la ei în oraş. Vreau să ne bucurăm cu toţii de un eveniment atât de apreciat şi mai ales atât de aşteptat. Este ediţia cu numărul XXIX, iar porţile Cetăţii Medievale din Sighişoara sunt larg deschise pentru toată lumea. Vom avea programe artistice interactive, concerte şi activităţi pentru toate categoriile de vârstă. Vă aşteptăm să fiţi parte dintr-o poveste medievală autentică, în Cetatea Sighişoarei”, a declarat primarul Municipiului Sighişoara, Sîrbu Ioan Iulian.
Ordine cavalerești din țară și de peste hotare, la Sighișoara
Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Sighişoara, sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei României, şi va fi prezentat de cunoscutul om de televiziune Dan Negru.
Festivalul „Sighișoara Medievală” a luat ființă în anul 1992 și se desfășoară anual în ultimul weekend din luna iulie. În această perioada cetatea redobândește atmosfera specifică Evului Mediu, atrăgând zeci de mii de vizitatori din țară și din străinătate. Doritorii pot închiria costume de epocă și se pot delecta cu o plimbare pe străzile înguste ale cetății. Festivalul debutează prin prezentarea ordinelor cavalerești din țară și de peste hotare, iar programul de sărbătoare este presărat cu lupte medievale la care turiștii sunt invitați să participe.
Meșteșugarii aduc fel de fel de obiecte din care să va alegeți suveniruri: picturi, articole din lemn, sticlă și piele, bijuterii confecționate manual, jucării, produse naturiste. După o zi de sărbătoare, restaurantele de la poalele cetății va așteaptă cu bucate tradiționale delicioase, cu arome medievale- berbecuți la proțap, ciolane de mistreț, tocăniță cu carne de oaie, kurtos kalaks și alte preparate savuroase.
Ce nu știați despre Sighișoara
Dintre orașele transilvănene, Sighișoara se distinge prin istoria sa remarcabilă. Să ajungi aici este ca și cum ai face un salt înapoi în timp. Acest mic oraș medieval lasă impresia că timpul trece altfel.
Cetatea din Sighișoara este un loc de poveste unde vizitatorii se pot plimba pe străzile pietruite, pot admira arhitectura bine conservată și pot face o incursiune în istoria regiunii.
Cetatea Medievală se remarcă printr-un amestec de istorie, folclor, frumuseţe naturală și experienţe culturale care o transformă într-o destinaţie fascinantă printre turiștii care caută o experienţă de călătorie unică și memorabilă. Vizitatorii pot explora satele tradiţionale, pot gusta din bucătăria locală și pot experimenta festivaluri și evenimente unice care prezintă bogăţia culturală a regiunii. Cetatea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO începând din 1999. Orașul este, de asemenea, renumit pentru legenda ce spune că este locul de naștere al lui Vlad Țepeș, sursa de inspiraţie pentru personajul Dracula, fiind, totodată, cea mai mare cetate medievală locuită din Europa.
Unul dintre cele șapte orașe săsești fortificate din Transilvania
În plus, Cetatea Medievală este cunoscută pentru străzile sale înguste fermecătoare, clădirile colorate și istoria bogată care datează din secolul al XII-lea. Este o destinaţie populară pentru turiștii care doresc să exploreze o parte din trecutul medieval al României.
Sighișoara este unul dintre cele șapte orașe săsești fortificate din Transilvania. Această așezare s-a bucurat de o importanţă istorică deosebită datorită poziţiei sale chiar în poala Munţilor Carpaţi, care au format cândva o graniţă naturală între Europa și estul controlat de otomani.
Despre Sighișoara se știe că a fost fondată în secolul al XII-lea de sași, un grup de meșteșugari și negustori de origine germană care au fost trimiși în Transilvania de către Curtea maghiară. Ideea era de a proteja graniţele regatului și de a consolida trecătorile montane în faţa invaziilor otomane și tătare. Micul oraș transilvănean este acoperit de situri incluse pe lista UNESCO, majoritatea dintre acestea aflându-se în interiorul uimitoarei cetăţi.
Din vârful Turnului cu ceas
Fiecare turn al Cetății poartă numele breslelor care l-au construit; vei găsi, așadar, pe lângă Turnul cu ceas, Turnul funarilor, Turnul cositorarilor, Turnul tăbăcarilor, Turnul cojocarilor, Turnul croitorilor, Turnul măcelarilor, Turnul cizmarilor, Turnul fierarilor. Iniţial au existat 14 turnuri, dintre care au mai rămas doar 9.
Pe străzile vechi și încărcate de istorie ale Centrului Vechi din Sighișoara se află emblematicul Turn cu ceas. Construit în secolul al XIV-lea, structura se înalţă la 64 de metri. De-a lungul istoriei sale, a servit ca turn al ceasului, primărie și principal bastion defensiv. Ceasul datează din anii 1600 și poate fi observat atât din cetate, cât și din orașul nou. Deasupra lui se află patru turle care simbolizează autonomia orașului de-a lungul mai multor epoci.
Din vârful Turnului cu ceas se pot admira priveliștile vaste ale orașului și ale munţilor din jur. Totodată se poate vizita, în interior, și Muzeul de Istorie al turnului pentru a afla mai multe despre istoria fascinantă a structurii.