Festivalul Serile Filmului Românesc se pregătește pentru cea de-a XV-a ediție, cu filme-capodoperă. Astfel, publicul va avea şansa de a redescoperi capodoperele care au contribuit la dezvoltarea cinematografiei româneşti.
Filme în premieră şi producţii de referinţă care aniversează, la rândul lor, 15 ani de la lansare, vor fi prezentate în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc, care va avea loc în perioada 31 iulie – 4 august, la Iaşi, spun organizatorii. .
“Când festivalul nostru prindea contur, în urmă cu 15 ani, cinematografia românească era marcată de debutul unor filme ce aveau să devină repere culturale. Credem că ele continuă să inspire şi astăzi generaţii de cineaşti şi iubitori de film şi merită să fie revăzute pe marele ecran”, a declarat Andrei Giurgia, director SFR.
Cele trei producţii din Secţiunea “Filme de 15 ani la SFR 15”, care vor fi prezentate la Casa de Cultură “Mihai Ursachi” din Iaşi, oferă publicului şansa de a redescoperi capodoperele care au contribuit la dezvoltarea cinematografiei româneşti, fiecare dintre ele având un rol esenţial în definirea unui capitol important din istoria cinematografiei autohtone.

Serile Filmului Românesc – Pelicula „Concertul”
Pelicula “Concertul” în regia lui Radu Mihăileanu va putea fi urmărită pe 1 august, de la ora 21,00. Invitaţi sunt Vlad Ivanov, Ion Sapdaru şi Valentin Teodosiu.
Cel de-al doilea film al secţiunii, “Poliţist adjectiv” – regia Corneliu Porumboiu, va fi prezentat pe 3 august, de la ora 18,00, iar invitaţi sunt actorul Vlad Ivanov şi regizorul Corneliu Porumboiu.
Ultimul film din cadrul secţiunii, “Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, viaţa e frumoasă!” – regia Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hoeffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu va fi proiectat pe 4 august, de la ora 15,00. Invitaţi sunt Ion Sapdaru şi Irina-Margareta Nistor. Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii.
Trei seri, trei filme, trei invitați și un vis de film. Așa arătau începuturile festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), pornit de trei studenți din Iași în 2010. 15 ani mai târziu, proiectul este un festival de tradiție pentru Iași și o scenă aniversară pentru filmul autohton. În prezent, festivalul este organizat de Asociația Artis din Iași. Prima ediție a fost un semnal că e loc de film românesc la Iaşi. De-a lungul celor 14 ediții desfășurate din 2010 până în 2023 inclusiv, proiectul cultural a crescut generaţii de cinefili şi cineaşti. Zeci de actori şi regizori, mii de spectatori şi voluntari îşi dau întâlnire, an de an, în faţa marelui ecran de la SFR.
Serile Filmului Românesc: Vor fi aduse în prim-plan filme în avanpremieră și premieră
Pentru ediția din 2024, una aniversară, organizatorii anunță evenimente ce vor aduce în prim-plan filme în avanpremieră și premieră, invitați și momente speciale dedicate celor care au adus o contribuție în teatrul și cinematografia românească.
Această ediție a festivalului Serile Filmului Românesc se va desfășura în mai multe spații din Iași, printre care: Piața Unirii – Open Air, Ateneul Național din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, alături de alte locații care urmează să fie anunțate în următoarele luni.
„Festivalul Serile Filmului Românesc a devenit un pilon important al cinematografiei românești și suntem onorați că urmează o ediție aniversară. Lucru care nu ar fi fost posibil fără implicarea echipei, partenerilor locali, autorităților, voluntarilor și, în special, fără susținerea publicului care a rămas fidel de la o ediție la alta. La ediția cu numărul 14 am aniversat, pentru prima dată în istoria festivalului, o doamnă a filmului românesc: Tora Vasilescu. Iar ediția de anul acesta nu numai că va aduce o surpriză în ceea ce privește invitatul special, dar va fi, cu siguranță, memorabilă”, afirmă Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.

Serile Filmului Românesc: Ediția Torei
Ediția din 2023, cu numărul 14, a fost dedicată în întregime actriței Tora Vasilescu. În perioada 9 – 13 august 2023, festivalul a reunit în Capitala Moldovei peste 8.000 de spectatori, în cadrul a peste 40 de evenimente, la care au fost invitate peste 60 de personalități. Festivalul s-a desfășurat timp de cinci zile, în opt spații de proiecție.
„Am să spun «Oh, my gosh, câtă lume!», cu subtitrare în română «Dumnezeule, câtă lume!». ĂsTora le place filmul, am înțeles! (…) De fapt, eu mă simt rușinoasă când primesc laude. (…) Am fost măritată 10 ani cu Iașul. Faptul că m-ați alintat, că m-ați primit… m-a copleșit. Emoția. Revăd, parcă, toate amintirile prin faptul că mă uit, din nou, cu voi, la filmele din retrospectiva mea”, a spus actrița Tora Vasilescu în deschiderea ediției din 2023 a festivalului Serile Filmului Românesc.
Tora Vasilescu face parte din generația de aur a teatrului românesc. Cu o carieră impresionantă, actrița a fost mereu îndrăgită de români. Rolurile interpretate pe scena teatrului, dar și cele din filmele românești i-au atras simpatia publicului. În ultima perioadă, actrița a stat departe de aparițiile publice și a ales un nou stil de viață. Dacă nu știați, actrița s-a stabilit la Buftea și se declară dependentă de casa ei și de treburile din gospodărie.
„Eu am curte, m-am ocupat de curte.(…) La o casă e mereu de făcut câte ceva.Eu nu mă plictisesc dacă rămân cu mine, sunt mereu agitată să fac câte ceva. Doar la filme mai stau potolită. Știi că noi avem un program, pe la 22.30 te ia somnul. Stai la televizor și, mamă, cât lupți cu somnul acela! Pe la 2, dacă te-a prins un serial, cam fuge somnul. Am citit un studiu că persoanele care lucrează noaptea, deci împotriva bioritmului nostru, chiar trăiesc mai puțin. Așadar, noi ar trebui, în mod normal, să dormim cum dormeau țăranii, fără electricitate, altădată. Culcat cu găinile și sculat cu cocoșul. ”, a explicat actrița, conform Viva.ro.
