A 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT), desfășurată în perioada 20-30 octombrie s-a încheiat. Festivalul din acest an a „funcționat” ca un angrenaj special, cu o structură complexă, spectaculoasă.
Respectiv, festivalul a presupus: Spectacole din România; Spectacole din străinătate, Spectacole-lectură pe texte ale unor dramaturgi din Europa (inclusiv România); Spectacole și ateliere în școli și licee; Capsule-laborator în facultățile de teatru din România; Dezbaterile FNT; Maratonul cărții de teatru; Laboratoare deschise; Expoziții sau Focus CNDB (Centrul Național al Dansului București). Au fost și conferințe, ateliere de creație, prezentări de instituții și de proiecte culturale, întâlniri cu artiști invitați, evenimente online, spectacole radiofonice, dar și alte evenimente.
S-au jucat pentru public mai mult de 50 de reprezentații. Unele spectacole au avut câte o reprezentație, iar altele câte două și chiar trei – cum a fost cazul producției Teatrului de Stat din Constanța „Seaside Stories”, regia Radu Afrim. Spectacolele jucate au relevat estetici diferite caracteristice creatorilor care le-au semnat.
Am trăit împreună experiența unui festival care a coagulat diferite categorii de public în sălile de spectacole, a incitat discuții interesante în jurul spectacolelor și a temelor propuse spre dezbatere. Am avut multe spectacole sold out, am căștigat noi tipuri de spectatori și participanți la evenimentele conexe.
A fost un festival centrat pe creații teatrale relevante, importante, caracterizat de o mare diversitate de idei și opinii, un festival al prezentului și orientat totodată către viitor!”, a declarat Aura Corbeanu, directorul executiv al FNT.
Spectacole în școli și licee
Două evenimente cărora li s-a acordat atenție deosebită pe perioada Festivalului Național de Teatru, ediția a XXXIII-a, au fost modulul „FNT Educațional”, realizat cu sprijinul Direcției de Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București și „Capsule-laborator în facultățile de teatru din România”. Ambele evenimente s-au desfășurat cu circuit închis, potrivit fnt.ro.
Modulul „FNT Educațional” a fost inițiat în 2022. Este axat pe două componente: Spectacole de teatru prezentate în școli și licee din București, care se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 3-18 ani; Ateliere de teatru dedicate școlilor și liceelor bucureștene în care învață copii și adolescenți cu diferite tipuri de deficiențe.
FNT Educațional: spectacole în școli și licee se desfășoară între 23 și 26 octombrie. Astfel, în data de 23 octombrie, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, a avut loc spectacolul „Mâine nu ne mai sperie (așa tare)” – creație colectivă, regia Petro Ionescu, dramaturgia Ștefan Mako, producător – Asociația Frilensăr.ro/Centrul educațional de arte performative CEVA, Târgu Neamț. În aceeași zi, la Liceul Tehnologic „Elie Radu”, s-a jucat „Vulnerabil” de Vera Ion, regia Alice Monica Marinescu, o producție a Asociației OV 05.
Când e ultima zi de FNT Educațional
Pe 24 octombrie, la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, este programat spectacolul „Muzicanții din Bremen” – dramatizarea (după Frații Grimm) și regia aparținând lui Adam Boboc, producător – Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, iar la Teatrul Masca, Sala Studio, „Punctul Nemo” de Alexandra Caras, Selma Dragoș, Catinca Drăgănescu, Oana Hodade, Mihai Păcurar, Adonis Tanța. Concept și direcție de scenă – Catinca Drăgănescu, co-producători fiind Reactor de creație și experiment & Centrul Cultural Clujean (Cluj), Pogon (Zagreb, Croația), L’arboreto & Teatro Dimora (Mondaino, Italia).
La 25 octombrie este programată, la Școala Gimnazială nr.162, creația Teatrului „Ion Creangă” din București „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, regia Gabriela Dumitru; la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei” – „N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, regia Mara Oprea, producător – Teatrul Arte dell’Anima.
În data de 26 octombrie – ultima zi de FNT Educațional: spectacole în școli și licee – vor putea fi văzute trei producții: la Liceul Tehnic „Constantin Brâncoveanu” – „Profil: +/- om mare (Cea mai frumoasă parte a vieții tale, gen’)” de Ioana Toloargă, regia Luana Hagiu (producător delegat: Camelia Moroianu, producător: Teatrul Excelsior din București); la Colegiul Național „Victor Babeș” – „Poveștile României – Constantin Brâncuși” de Ema Stere, regia și ilustrația muzicală Attila Vizauer (producător – Teatrul de Animație Țăndărică, București); la Școala Gimnazială nr. 96 – „Stai jos sau cazi”, după Bogdan Munteanu, dramatizarea Bogdan Munteanu, Daniela Șilindean, regia Cristi Avram (producător – Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași).
Detalii despre aceste evenimente pot fi găsite pe site-ul FNT33.
FNT: Trei zile dedicate iubitorilor de carte
În cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la București vor fi lansate 30 de cărţi: de la dramaturgie, romane, eseuri, portrete de creatori celebri și până la poveşti de dragoste.
Astfel, vor fi trei zile dedicate iubitorilor de carte și nu numai (21, 28 şi 29 octombrie, între orele 11.00-16.00, la Cărtureşti Verona – partener al Festivalului), circa 30 de titluri dintre cele mai variate, cu subiect comun – teatrul, semnate de importanţi autori şi apărute la diverse edituri din România şi din străinătate.
Clody Bertola – 110
Separat de acest târg-maraton, dar care ţine de o noutate editorială, este evenimentul omagial în memoria marii actriţe Clody Bertola, de la naşterea căreia s-au împlinit de curând 110 ani. „Clody Bertola – 110” va avea loc pe data de 27 octombrie, de la ora 11:00, la ARCUB, Sala Mare, va avea în centru aducerea la cunoştinţa publicului a volumului „La vie en rose cu Clody Bertola”, scris cu mai mulţi ani în urmă de criticul Ludmila Patlanjoglu, acum însă fiind editată, la Nemira, o ediţie de lux – ediţie adăugită -, cu noi texte şi fotografii. Vor fi proiecţii cu imagini din viaţa lui Clody Bertola şi din spectacolele antologice în care a jucat.
Autoarea îl va avea alături, drept moderator, pe Călin Ciobotari. Evenimentul, la care au fost invitaţi să participe personalităţi culturale, oameni de teatru care au iubit-o şi admirat-o pe această neuitată artistă, este organizat de UNITER şi FNT şi de Editura Nemira. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Clody Bertola, o actriţă cu un talent uriaş, despre care s-a tot scris că a fost unică, inegalabilă, de o forţă inepuizabilă şi feminitate misterioasă, a înveşnicit personaje în câteva teatre din Bucureşti, cele mai multe fiind la Bulandra, sub îndrumarea regizorală a diverşilor creatori, printre care Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, ea fiindu-le şi muză acestor giganţi directori de scenă.
Programul lansărilor de carte
Sâmbătă, 21 octombrie
11.00 – 16.00 Cărtureşti Verona
“Confreria Tropicana” de Radu Dinulescu, Editura Creator
“Moştenirea. Drumul statuii vivante” de Mihai Mălaimare, Editura RAO
“Teatrul Naţional, aşa cum l-am iubit” de Mihai Mălaimare, Editura RAO
“Das rumänische Theater im 21. Jahrhundert. Freie Szene und neue Wege (Teatrul românesc în secolul 21. Scena independentă şi noi direcţii)” de Irina Wolf, Editura Frank & Timme, Berlin
“Cel care trece (oameni, fapte, întîmplări teatrale)” de Doina Papp, Editura Muzeul Literaturii Române
“Beyond the Human: Theatre, Robots and Social Realities” de Marina Hanganu, Editura Universitaria, Craiova
“Teatru” de Cristian Pepino, Editura Muzicală Bucureşti
“Pentru o femeie barbară” de Saviana Stănescu, Editura Tracus Arte
Sâmbătă, 28 octombrie
11.00 – 16.00 Cărtureşti Verona
“Mustaţa lui Hitler” de Mihai Ignat, Editura Casa de Pariuri Literare
“De la Act la Peformare. Un ghid pentru performerul secolului al XXI-lea” de Jan Fabre şi Luk Van den Dries, Editura Presa Universitară Clujeană
“Teatrele documentare” de Erica Magris şi Béatrice Picon-Vallin, Editura Presa Universitară Clujeană
“Adaptări teatrale. Balzac, Dostoievski, Tolstoi, Cehov, Gorki, Proust” de Virgil Tănase, Editura Junimea
“Congo Jazz Band” de Mohamed Kacimi, Editura Junimea
“Lysistrata, dragostea mea” de Matei Vişniec, Editura Junimea
“Privirea de aproape” de George Banu, Editura Junimea
“Teritorii de recuperat. Teatrul prin lentile de gen / Territories to recover. Theatre through the Gender Lens” de Oltiţa Cîntec, Editura Junimea
“Teatrul-dans al Pinei Bausch. Pe urmele Tanztheater” de Lucy Weir de Lucy Weir, Editura Junimea & Editura Artes
“Ultima oară” de George Banu, Editura Muzeul Literaturii Române
“4 piese cu susul în jos. Antologie de teatru contemporan pentru copii” de Ana Cucu Popescu, Editura Signatura
Duminică, 29 octombrie
11.00 – 16.00 Cărtureşti Verona
“Teatru documentar. A şaptea kafana. Casa M. Shakespeare pentru Ana. Corp de copil (vol.1)” de Mihai Fusu şi Luminiţa Ţâcu, Editura Cartier
“Teatru documentar. Anatomia Unirii (vol. 2)” de Mihai Fusu şi Luminiţa Ţâcu, Editura Cartier
“Adela. „Tot ce mi-am dorit”” de Ion Moldovan, Editura Ecou Transilvan
“Gheorghe Dinică. „Marele singuratic”” de Ion Moldovan, Editura Ecou Transilvan
“Martin Scorsese: o călătorie” de Mary Pat Kelly, Editura Nemira 2023
“Munca actorului asupra rolului” de K.S. Stanislavski, Editura Nemira 2023
“Scrisori către Génica Athanasiou” de Antonin Artaud, Editura Nemira 2023
“Hamlet la imperativ” de Olivier Py, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”
nr. 9, 10/ 2023 al Revistei „Teatrul Azi”, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”
“Sângele făgăduinţelor” de Wajdi Mouawad, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”
“I-am cunoscut” de Alexandra Neacşu-Puric, Editura COMPANIA DAN PURIC
“O îmbrăţişare insuportabil de lungă” de Ivan Vîrîpaev, Editura Cartier
Pe site-ul www.fnt.ro este publicat programul maratonului, precum şi informaţii despre volumele propuse pentru lansări, prezentări ale invitaţilor, precum şi momente video în care unii autori sau traducători atrag atenţia consumatorului on-line despre cărţile propuse în în cadrul Festivalului.
Zeci de piese care se joacă pe mai multe scene din București
Cea de-a 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT) va avea loc la București, în perioada 20-30 octombrie. Va oferi publicului, pe lângă suita de spectacole create în România, și trei importante producții din străinătate.
Programul integral poate fi consultat aici.
Legat de piesele unor trupe străine de teatru, chiar în deschiderea Festivalului la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național se va juca „Catarina And The Beauty Of Killing Fascists”/„Catarina și frumusețea de a ucide fasciști”, textul și regia aparținând lui Tiago Rodrigues, apreciat dramaturg, producător, regizor și actor portughez, directorul Festivalului de Teatru de la Avignon (Franța).
Tot în prima zi de FNT va fi prezentat spectacolul invitat din străinătate „Oh My Sweet Land” / „O dulcele meu pământ”, concept și interpretare – Corinne Jaber. Este o producție Young Vic Theatre (Anglia), Théâtre de Vidy (Elveția), jucată în limba engleză și tradusă pentru publicul din festival în limba română.
Detalii: https://fnt.ro/2023/