„Un gând frumos trimitem către Ion Caramitru, cel care a inițiat Festivalul Național de Teatru și care a oferit lumii teatrale o platformă de promovare, de susținere și protejare a creației românești contemporane în context european!”, spune Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER și director executiv al FNT – festivalul care se deschide oficial.
Deschiderea oficială a FNT are loc astă seară de la ora 20,30, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București și va fi marcată de susținerea discursurilor curatorilor ediției 2024 a FNT, ale conducerii UNITER și ale altor personalități. La eveniment au fost invitați Raluca Turcan, ministrul Culturii, Liviu Jicman, președintele ICR, reprezentanți ai Primăriei Capitalei, George Călin, manager interimar TNB și mulți alții. După momentul festiv, va avea loc concertul Cári Tibor & Folktronica Orchestra – „o călătorie muzicală de world music, cu abordarea personală a compozitorului Cári Tibor”.
Despre tot ceea ce înseamnă acest festival ați fost puși la curent pe oficiuldestiri.ro., dar sunt de evidențiat unele aspecte principale din acest an ale semnificativului eveniment din lumea teatrului românesc.
Actuala ediție FNT se află sub semnul „Dramaturgiilor posibilului” și este curatoriată de Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu. Celor 31 de spectacole selectate din țară – unele dintre cele mai reprezentative creații teatrale contemporane românești – li se alătură evenimente conexe, precum trei instalații performative și vizuale, cinci spectacole-lectură pe texte noi din dramaturgia contemporană, 12 spectacole de teatru independent, zece spectacole educaționale, cinci conferințe și dezbateri, ateliere de profesionalizare, module dedicate unor artiști consacrați, lansări de carte, spectacole de teatru radiofonic, dar și un bogat eveniment-partener – Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale).

Spectacolele și evenimentele FNT 2024 vor fi în 36 de spații
Publicul se va bucura și de cinci spectacole străine ale unor importanți producători europeni. Spectacolele și evenimentele din FNT 2024 se desfășoară în 36 de spații din București. Festivalul are la actuala ediție 60 de parteneri instituționali. Au fost invitați 50 de profesioniști români din lumea teatrului, precum și 100 din străinătate.
„Festivalul Național de Teatru este un gest cultural și politic major pe care UNITER-ul și l-a asumat cu profesionalism și generozitate. Este un spațiu de dezbatere, reflecție, risc pe care avem privilegiul să îl ducem mai departe, într-o lume dominată de conflicte globale acute. FNT 2024 este deopotrivă un cadru de prezentare a unor spectacole cu limbaje estetice puternice și un context al educării reciproce, al pedagogiei viitorului, al construcției unei relații solide, responsabile și angajante cu publicurile de azi și de mâine”, este de părere Mihaela Michailov, curatoare FNT.
Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER și director executiv al FNT, își exprimă, de asemenea, mulțumirile „către cei care ne sunt alături și fără de care nu puteam înfrumuseța Bucureștiul cultural și educațional în fiecare toamnă (finanțatori, parteneri, artiști, creatori din spațiul cultural național și internațional, tehnicieni și, nu în ultimul rând, echipei UNITER/FNT)” și, de asemenea, invită „să ne fiți alături la Festivalul Național de Teatru, ediția 2024! La mulți ani, UNITER! La mulți ani, FNT!”.
FNT nu este doar o agendă de evenimente
În acest an vor fi lansate, în FNT, aproape 60 de volume de teatru. Acest maraton al cărții va ține patru zile, în cele două weekend-uri de festival: pe 19, 20, 26 și 27 octombrie, de la ora 11,00, la Librăria Cărturești Modul (str. Academiei 18-20). Amintim și alte evenimente: modulul dedicat creatorului Silviu Purcărete; lansarea de albume Dragoș Buhagiar, la UNATC, cu miza de a avea o discuție cu studenții; evenimentul dedicat artistei Miriam Răducanu la 100 de ani de viață; aniversarea scenografei Teodora Dinulescu la 90 de ani; expoziția de la MNAR „Tadeusz Kantor” sau Performing „Austria&Romania”, un modul dedicat dialogului artelor spectacolului din cele două țări. Și în acest an este deschis Studioul FNT, care prezintă interviuri live online cu artiști implicați în Festival, zilnic între 10,00 și 12,00.
Călin Ciobotari, curator FNT, este mai pragmatic și evidențiază că își dorește foarte mult „să ne asumăm Festivalul Național de Teatru nu doar asemenea unei agende cu diverse evenimente, ci și ca un spațiu – fizic și mental – de întâlnire. În definitiv, faptul că o sută sau o mie de oameni decid că își vor petrece seara la teatru reprezintă din start opțiunea pentru un anumit tip de comunitate spirituală în interiorul căreia îmi imaginez că fiecare dintre noi e un fel de <dramaturgie posibilă> venită să întâlnească alte <dramaturgii posibile>. Puse la un loc pentru câteva ore sau pentru câtva zile, aceste dramaturgii-de-ființă ne permit oglindirea în celălalt, bucuria de celălalt, proiectarea în celălalt”, spune el.
Două spectacole la ARCUB
Ca un fapt inedit, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în calitate de coproducător al celei de-a 34-a ediții a Festivalului Național de Teatru, găzduiește două spectacole, în zilele de 19 și 20 octombrie, la Sala Mare (Str. Lipscani nr. 84-90).
Cele două producții ce fac parte din modulul Focus: 12 Spații Independente/Private în FNT 2024 sunt realizate de companii independente din țară și vor surprinde publicul atât prin îmbinarea teatrului cu cinematografia și artele vizuale, cât și prin diferite povești de viață. Pe 19 octombrie, ora 17:00 va fi spectacolul Mutat de la noi, un performance-instalație care combină teatrul, cinematografia și artele vizuale, prezentând povestea unui migrant senegalez și călătoria sa către Europa.Vârsta recomandată pentru a viziona acest spectacol este 16+.
Cel de-al doilea spectacol va fi pe 20 octombrie, ora 19:00: Rața de Cleopatra Constantinescu, o poveste simbolică despre maturizare și alegeri personale, produsă de Reactor Cluj-Napoca, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu. Vărsta recomandată pentru a vedea acest spectacol este tot 16+.
Citiți și: Bienala de Scenografie în Capitală, după 32 de ani. Tu știi ce e în spatele cortinei?