Festivalul Lalelelor de la Istanbul este una dintre principalele atracții ale Turciei, în această perioadă, până începe sezonul estival când distracția se mută în resorturile de la malul mării. Iată care sunt cele mai frumoase parcuri din Istanbul, unde pot fi admirate adevărate covoare din milioane de lalele!
Festivalul Lalelelor din Istanbul se desfășoară în luna aprilie, încă din 2006, atunci când Primăria Metropolitană Istanbul a început să planteze milioane de lalele viu colorate în parcurile din tot orașul.
Data oficială a „Festivalului Lalelelor” este între 1-30 aprilie, dar, în funcție de vreme, uneori puteți vedea superbele lalele înflorind de la sfârșitul lunii martie și până în primele săptămâni ale lunii mai.
Deși denumirea completă este „Festivalul Internațional al Lalelelor de la Istanbul”, trebuie să știți că nu doar lalelele sunt florile pe care le puteți admira, ci veți putea vedea plantate printre acestea și narcise, zambile și panseluțe.
Care sunt parcurile alese pentru Festivalul Lalelelor din Istanbul
1. Parcul Emirgan (Emirgan Parkı)
Locul principal pentru Festivalului Lalelelor de la Istanbul este Parcul Emirgan, aflat în partea europeană, care este considerat a fi centrul evenimentelor. Conacele situate în parc găzduiesc obiecte de artizanat tradiționale, iar spectacolele muzicale au loc în aer liber. Au fost plantate peste 120 de tipuri diferite de lalele, inclusiv în forma unui steag turcesc și a unui râu care curge sub un pod. Numărul total de lalele cultivate în Emirgan în fiecare an este de aproximativ 3,5 milioane de fire.
Intrarea în parcul Emirgan este gratuită pentru pietoni, dar dacă mergeți cu automobilul atunci va trebui plătită taxa de parcare.
2. Piața Sultanahmet
Situată lângă Moscheea Albastră, piața Sultanahmet este locul în care cândva ser afla Hipodromul Constantinopolului, cunoscut sub numele de Atmeydan (trad. arena pentru cai). După ce sultanul Ahmet I (1609-1616) a construit moscheea în numele său, acest teren a fost numit după el, Sultanahmet. În 2018, aici a fost expus un covor uriaș de lalele, care a fost un punct de atracție mai ales pentru turiștii străini. Pentru covorul care a intrat în Cartea Recordurilor au fost folosite 563.000 de lalele, pe o suprafață de 1.728 de metri pătrați.
3. Parcul Gülhane
La fel ca parcul Emirgan, parcul Gülhane din Istanbul este un alt loc de vizitat pe parcursul lunii aprilie, la „Festivalul Lalelelor”. De altfel, acesta e o destinație pentru tot timpul anului, pentru grădinile sale magnifice, promenadele relaxante, cafenelele în aer liber și priveliștile uimitoare către Bosfor. Acesta este considerat cel mai relaxant parc al peninsulei istorice din Istanbul, situat în jurul vechilor ziduri inferioare ale Palatului Topkapı din Sultanahmet.
Grădina de lalele din parcul Gülhane a crescut de-a lungul anilor (aproximativ 2,5 milioane de lalele în fiecare an în total) și este cu adevărat magnifică – lalele plantate alături de narcise și panseluțe într-o gamă amețitoare de modele.
4. Pavilionul Khedive
Un alt loc care găzduiește „Festivalul Lalelelor” din Istanbul este Pavilionul Khedive situat în partea anatoliană a Istanbulului, pe malul Bosforului, între districtele Çubuklu și Kanlıca. Acest palat își întâmpină vizitatorii cu un ambient format din sute de specii de plante și copaci, grădini frumoase, zone verzi, piscine, trasee de plimbare și de vizitare a obiectivelor turistice. De asemenea, are una dintre cele mai mari grădini de trandafiri din Istanbul. Intrarea este gratuită.
5. Parcul Göztepe
Situat în partea anatoliană a Istanbulului, Parcul Göztepe se află între strada Bağdat și drumul de coastă din Kadıköy. Acesta este ușor accesibil atât pe uscat, cât și dinspre mare și se numără printre parcurile în care puteți intra gratuit. Cu frumusețea sa unică, parcul este unul dintre cele mai populare locuri din partea anatoliană, cu poteci de plimbare în jurul lacului, locuri de joacă pentru copii și câmpuri de flori.
6. Parcul Yıldız
Parcul Yıldız din Beşiktaş, în partea europeană a Istanbulului, oferă un fundal magnific pentru expoziţiile impresionante de lalele. Parcul este foarte popular în rândul localnicilor, întrucât oferă unele dintre cele mai frumoase zone de picnic. Parcul Yıldız are două porți separate, una pe strada Palanga și cealaltă pe strada Çırağan. Aici există două conace, Malta Mansion și Çadır Mansion, care sunt administrate de municipalitate drept cafenele.
Citeste si: Castele și cetăți din România premiate de Google /VIDEO
7. Dealul Çamlıca
În parcul de pe Dealul Çamlıca, situat în districtul Üsküdar din Istanbul, în cadrul „Festivalului Lalelelor” sunt plantați aproape 500.000 de bulbi de lalele, din 18 specii diferite. Pe Dealul Çamlıca există facilități sociale aparținând municipalității, înconjurate de pini, platani, tei, brazi etc. De asemenea, în crâng există 3 clădiri istorice.
8. Beykoz Korusu
Situat în districtul Beykoz din Istanbul, Beykoz Korusu se află între districtele Beykoz și Paşabahçe, integrând-se cu pădurile naturale din estul Istanbulului. Crângul aparține municipalității metropolitane din Istanbul și este deschis publicului. Are două parcări, două cafenele, un restaurant, două sere, terenuri de sport în aer liber, un loc de joacă, terase de relaxare și zone de picnic. Copacii din crâng includ specii rare, precum sequoia, ulmul cu frunze roșii și șofranul japonez, dar și numeroase specii de castan, platani, tei, stejar și salcâm. Aici sunt plantate 16 tipuri diferite de lalele, cu peste 250.000 de fire.
Istoria „Lalelei Istanbul”, ce poate fi admirată la Festivalul Lalelelor
Printre nenumăratele soiuri de lalele pe care le veți putea admira la „Festivalul lalelelor” din Istanbul, există una absolut specială: „Laleaua Istanbul”.
Izvoarele istorice arată că selgiucizii au adus lalelele în Anatolia. Nu numai că au plantat bulbi de lalele pe meleagurile Turciei, dar apoi cu motivul lalelei au început să decoreze moschei, pietre funerare, opere de artă și palate. Intrată în Anatolia secolului al XI-lea, după doar două secole laleaua a intrat și în versurile lui Mevlana.
Dupa cucerirea Istanbulului, lalelele au ajuns și pe meleagurile europene. Veșmintele sultanului și mobilierul palatului erau, de asemenea, decorate cu motivul lalelei. Mai mult, Mehmet Cuceritorul și Suleiman Magnificul erau numiți ca fiind „sultanii lalelelor”.
Despre „Laleaua Istanbul” se spune că este o varietate din anul 1588, iar ca formă este diferită de lalelele obișnuite, având frunzele ascuțite și florile în formă de migdale. „Laleaua Istanbul” a apărut din secolul al XVI-lea. Apoi, la începutul secolului al XVIII-lea, laleaua era deja subiectul unor festivaluri speciale organizate în fiecare an la Istanbul. Multe dintre aceste aspecte pot fi văzute în frumoasele lucrări ale lui Levni, potrivit turcianews.com.
În aceeași epocă a lalelelor, în Imperiul Otoman au apărut multe inovații: prima tipografie, țesături, fabrici de hârtie, stil arhitectural european, modernizarea Cornului de Aur. Tot acum, lalelele luau denumiri diferite, în funcție de culoare și formă: fevarei nur (trad. stropi de lumină), necmi çemen (stea de iarbă), dameni dür (fustă de perle).
„Laleaua Istanbul”, care a împodobit metropola ani de zile, a dispărut însă în secolul al XIX-lea. După mai multe studii genetice, „Laleaua Istanbul” este readusă la viață cu eforturile Primăriei Metropolitane Istanbul. Pentru că „cea mai frumoasă lalea crește în Istanbul…”
Citește și: Secretele cetății din România care este folosită și azi. De ce era de necucerit