Maestrul Gheorghe Zamfir a avut, vineri seara, la debutul Festivalului Internațional de Nai de la Găești, un moment emoționat în care a vorbit despre îndrumătorul său, Fănică Luca.
Cu lacrimi în ochi, Gheorghe Zamfir a spus despre Fănică Luca: „A vorbit în nai, l-a transformat în verb. Nici Enescu n-a transformat vioara în verb. Verbul românesc e cel mai greu verb de pe planetă, pentru că este nepronunțabil (…). Deci Fănică Luca a fost pentru mine, nu tatăl meu biologic, el a fost cel care mi-a dat cuvântul și verbul pe care le-am dus pe toată planeta. Pentru mine Fănică Luca a fost totul, el mi-a dat viața, după ce tata mi-a dat-o prin naștere, el mi-a dat-o prin nai”.
Festivalul Internațional de Nai “Gheorghe Zamfir” are loc în orașul natal al a maestrului, la Găești, județul Dâmbovița, în perioada 18-20 august.
Evenimentul care transformă orașul natal al celebrului muzician într-un hub cultural
Fundația Internațională de Muzică Gheorghe Zamfir, împreună cu Primăria orașului Găești și Consiliul Județean Dâmbovița, organizează Festivalul Internațional de Nai “Gheorghe Zamfir” ediția a V-a. Evenimentul va avea loc la Găești, în perioada 18-20 august 2023.
Evenimentul transformă orașul natal al celebrului muzician Gheorghe Zamfir într-un hub cultural în care vor avea loc spectacole de muzică clasică, de folclor, pop simfonic, recitaluri precum și momente inedite cu invitați surpriză.
Printre artiștii internaționali invitați se află: Vasile Iovu – Artist al poporului (Republica Moldova), Aydin Yavas (Turcia), Kim Juhyeong (Coreea de sud) și Jean – Luc Faraux (Franta).
Accesul publicului va fi gratuit
Vor urca, de asemenea, pe scena Festivalului Internațional de Nai “Gheorghe Zamfir”: tenorul Alin Stoica, Mihail Dogotari, Rodica Gabriela Anghelescu, Marta Claudia Baceanu Tudor, Stelu Enache, Frații Cazanoi, Radu Nechifor, Gelu Voicu, Mădălina Bourceanu, Claudia Diaconu Iordache , Felix Goldbach, Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea, Flavius Tinică, Vasile Răducu, Cristina Gheorghiu, Mirel Bria, Daniela Ghiță și Maria Mădălina Lupu.
Prezentator va fi Iuliana Tudor.
Artiștii invitați vor fi acompaniați de Orchestra folclorică “Lăutarii” din Chișinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros și de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta Maestrului Dirijor Daniel Jinga, alături de Ansamblul Național Transilvania.
Accesul publicului în Parcul Central din Găești, la evenimentele din 19 si 20 august 2023, va fi gratuit.
Programul Festivalului Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”
În 18 august, ora 19:00, va avea loc conferinconferința de presă ce va marca deschiderea celei de a V-a ediții a Festivalului. Conferința va fi urmată de un recital de nai cu pian,
oferit de studenții Maestrului Gheorghe Zamfir. Evenimentul se va desfasura în incinta Centrului Cultural Gheorghe Zamfir din strada 13 Decembrie, nr. 178, Găești.
Ziua a doua a Festivalului va fi dedicată muzicii pop simfonice și muzicii clasice, spectacolul se va desfășura pe scena din Parcul Central, în aer liber . Artiștii invitați vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta Maestrului Dirijor Daniel Jinga.
Iubitorii de folclor vor avea parte de un Regal Folcloric în seara zilei de duminică, 20 august 2023, ora 19:00, pe aceeași scenă din Parcul Central, cu participarea extraordinară a Orchestrei “Lăutarii” din Chișinău.
Gheorghe Zamfir, un brand de țară
Naist de renume internațional, compozitor, dirijor, muzician de marcă, poet, pictor și creator de naiuri, Gheorghe Zamfir este un simbol al României, un brand de țară, cu care ne mândrim. Socotit de presa străină cel mai strălucit reprezentant al muzicii naționale în peisajul artistic mondial, interpretul s-a bucurat de calificative surprinzătoare, chiar măgulitoare: „Regele naiului” (Zurcher Oberlander), „Geniul fluierului lui Pan” (La Chaus-de Fonds), „Magicianul fluierului lui Pan” (Imparțial), „Noul zeu al naiului” (Montreal Journal), „Voievodul profesioniștilor tradiției orale” (Revista Literatură și Artă, Chișinău”).
Instrumentist de excepție, singular în peisajul muzicii populare și clasice pentru nai, Gheorghe Zamfir a dominat cu personalitatea sa inconfundabilă ultimele decenii din secolul XX, numele său devenind o legendă vie a străvechiului și miticului instrument al antichității orfeice.
Fără îndoială, contribuția esențială a adus-o în domeniul folclorului românesc (atât lăutăresc, cât și țărănesc) pe care l-a promovat la parametrii artistici încă neatinși vreodată.
Naiul în mâna lui Gheorghe Zamfir capătă sonorități unice inimitabile și inconfundabile. Sunetul lui dispune de o paletă timbrală aparte, de o căldură cuceritoare, de o vibrație interioară profund umană. Maestrul spunea în repetate rânduri: “Când te apropii de nai este ca și cum ai ține în mână o Psaltire, o rugăciune sfântă!”.
Eric Clapton: “Am fost influențat în ultimii ani de un artist numit Zamfir”
Puritatea sunetului său a uimit și totodată inspirat numeroși artiști. Unul dintre celebrii muzicieni ai lumii, Eric Clapton, declara pentru The New York Times, în anii 80’ , că inspirația sa muzicală provine din câteva surse neașteptate: “Am fost influențat în ultimii ani de un artist numit Zamfir care interpretează melodii calde și multe lucrări clasice la nai. Sunetul său înalt și clar pe care îl are la nai este exact cum mi-ar plăcea să sune chitara mea “.
Dirijorul Sergiu Celibidache a elogiat contribuția lui Gheorghe Zamfir la imaginea muzicii românești în contextul culturii universale contemporane, iar Duke Ellington spunea despre Gheorghe Zamfir că „un artist atât de talentat cu siguranță aparține categoriei muzicienilor inspirați de Dumnezeu”.