Festivalul Electric Castle are un buget de 9 milioane de euro anul acesta şi sunt așteptați peste 230.000 de participanţi la cea de-a 10-a ediţie din perioada 17-21 iulie. Line-up-ul cuprinde 11 scene cu peste 200 de artiști.
Ritmuri latino, africane sau orientale își găsesc spațiu pe cele 10 scene ale festivalului și la ediția a 10-a. Fie că vor cânta în spaniolă, precum iLe, câștigătoare a Latin Grammys pentru cel mai bun album urban, în turcă, așa cum o fac Derya Yildirim & Group Șimșek, sau pe ritmuri congoleze, o premieră prin concertul Fulu Miziki, artiștii aduc o importantă contribuție la misiunea festivalului de a promova muzică de calitate din întreaga lume.
Artiștii români rămân în centrul atenției și la ediția a 10-a a festivalului: Subcarpați, Vița de Vie, Coma, Vama, Irina Rimes, Byron, Delia, Șuie Paparude, CTC și alte zeci de nume sunt confirmate de către organizatori. Lista completă a artiștilor prezenți la Electric Castle 2024, toate tipurile de abonamente disponibile și opțiunile de cazare în campingul festivalului pot fi găsite pe www.electriccastle.ro
Festivalul de muzică are un buget de 9 milioane de euro pentru ediţia din 2024, a zecea din istoria evenimentului, iar numărul de participanţi ar putea depăşi 230.000, după cum a explicat Renate Roca-Rozenberg, PR manager, Electric Castle, în emisiunea ZF Investiţi în România! Potrivit sursei, în 2013, la prima ediţie, bugetul a fost de 0,5 mil. euro, cu 32.000 de participanţi, relatează Ziarul Financiar. Electric Castle are 36 de angajaţi permanenţi, iar în perioada februarie-iulie numărul oamenilor care lucrează pentru festival ajunge până la un vârf de 1.000, ceea ce include colaboratori şi sute de voluntari.
„Anul acesta avem un buget de 9 milioane de euro, aproape jumătate din buget merge înspre zona de producţie şi artişti. Producţie înseamnă să construieşti în fiecare an de la zero un festival, mare parte din spaţiul pe care îl ocupă festivalul este un câmp în care noi organizăm, într-o filosofie urbană, un spaţiu în care zeci de mii de oameni trebuie în fiecare zi de festival să mănânce, să facă duş dacă stau în camping, să aibă toate facilităţile, iar după cinci zile totul se transformă din nou într-un câmp“, a spus Renate Roca-Rozenberg.
Electric Castle: S-a semnat un acord cu fundaţia Prinţului Charles
Povestea Electric Castle a început în urmă cu mai bine de un deceniu, când Mihai Păun, acţionarul majoritar, şi grupul său de prieteni şi colaboratori au decis să treacă de la evenimente organizate în spaţii non-conformiste din Cluj – precum o fostă fabrică sau parcarea din subsolul stadionului – la organizarea unui festival, conform unui reportaj al revistei Business Magazin.
Prima ediţie a festivalului Electric Castle a avut loc în 2013, cu un buget de 500.000 de euro, 90 de artişti, aproximativ 32.000 de participanţi şi 4.000 de persoane în zona de camping. În anul următor numărul participanţilor s-a dublat, iar festivalul a continuat să crească. Încă de la prima ediţie, organizatorii au semnat un acord cu fundaţia Prinţului Charles, care administrează castelul Banffy din comuna Bonţida, aflat la circa 30 de kilometri de Cluj-Napoca.
Parteneriatul pentru domeniul castelului Banffy a stabilit încă de la început că un anumit procent din încasările festivalului este direcţionat către fundaţie, cu scopul restaurării monumentului istoric. În timp, fundaţia a atras şi alte fonduri, iar castelul a fost restaurat.
Electri Castle: Castelul a făcut parte dintr-un proiect „new media”
„Castelul s-a transformat foarte tare, la primele ediţii în clădirea propriu-zisă era o zonă în care nu permiteam accesul pentru că riscam să se prăbuşească. Castelul arată foarte bine acum, noi continuăm să contruibum, oamenii din pulic contribuie la rândul lor“.
În cazul Electric, castelul Banffy serveşte la fiecare ediţie drept proiect creativ. În ultimii doi ani, în interiorul castelului a fost organizat un „antimall“, unde diferiţi creatori locali, precum designerii vestimentari, vin să-şi expună colecţiile. Anterior, castelul a făcut parte dintr-un proiect „new media“ gândit de artişti din Europa, SUA şi Japonia, conform sursei menționate. La ediţia din 2024 sunt aşteptaţi peste 232.000 de participanţi pentru cele cinci zile de festival din perioada 17-21 iulie, iar line-up-ul cuprinde 11 scene cu peste 230 de artişti, cu nume precum Massive Attack, Queens of the Stone Age, Chase&Status Live sau Sean Paul.
„Anul trecut am avut 232.000 de participanţi pentru cele cinci zile de festival, anul acesta vom avea cel puţin atât, pentru că vânzările de bilete ne arată acest lucru. Nu urmărim neapărat să ne creştem numărul de participanţi, scopul nostru este ca fiecare ediţie să fie puţin mai bună decât cealaltă“, a mai evidențiat Renate Roca-Rozenberg.
Sean Paul vine la Electric Castle. 5 zile de party non-stop
Cifra de afaceri a companiei Festival Tickets Management, care organizează festivalul, s-a ridicat la 53 de milioane de lei în 2023, în creştere cu 15%, conform platformei Termene.ro. Acţionarii companiei sunt Mihai Păun (96%) şi Iulian Obogeanu (4%). Electric Castle are 36 de angajaţi permanenţi, iar în perioada februarie-iulie numărul oamenilor care lucrează pentru festival ajunge până la un vârf de 1.000 de oameni, ceea ce include colaboratori şi sute de voluntari.
Electric Castle a avut dintotdeauna curajul de a provoca, iar Sean Paul, unul dintre cei mai prolifici artiști dancehall din toate timpurile, este surpriza ediției. Imaginea sa e tot ce te-ai aștepta de la un rapper născut în capitala stilului reggae, însă palmaresul în hit-uri (1.2 miliarde de ascultări doar in 2023) și premii (Grammy, AMA, Billboard) spune mult mai multe despre ambiție, talent și puterea de a crea un brand. În registrul opus, Paolo Nutinivine cu un cocktail de rock și soul, o voce care răscolește emoții și peste 20 de ani de carieră care i-au adus milioane de fani.
Cei doi se alătură unui anturaj muzical creat de organizatori pentru a scoate fanii festivalului din zona de confort. Cu Marc Rebillet, cel mai țicnit DJ al momentului, Shaquille O’Neal aka DJ Diesel aka vedetă NBA convertită în star drum and bass, Sevdaliza, artista ce experimentează cu ritmurile iraniene în muzica pop, și L’Entourloop, proiectul colectiv condus de doi francezi ce pozează în „bunici ai hip-hopului”, Electric Castle refuză rețetele în line up și își urmează propriul instinct creativ.
Festivalul mai înseamnă 5 zile de party non-stop, întreținut, anul acesta, de regina muzicii techno, Nina Kravitz, Hernan Cattaneo, un nume important în progressive house, DJ Shadow, maestru în arta de sampling, Kungs, Todd Terje, și mulți alți DJi în premieră în festival. Revin la castel Sasha și Bonobo, producători descoperiți de fanii festivalului la primele ediții și mereu foarte bine primiți aici.