Festivalul de la Mamaia revine, în perioada 25-27 august, cu o ediție care va marca împlinirea a 61 de ani de la debut. Câteva dintre șlagărele lansate la acest concurs, de-a lungul timpului, pot figura într-un Top cele mai frumoase melodii de la festivalul de muzică.
Festivalul va putea fi urmărit în direct, la Televiziunea Română, pe TVR 2. Prima ediție a Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia a avut loc în anul 1963, între 25 și 29 august. Î
Anul acesta, concursul se va desfășura în două etape, cea de muzică ușoară, între 23 și 25 august și cea de muzică și dans popular, între 28 și 30 august.
Artiștii vor fi acompaniați de Orchestra Festivalului de Muzică Ușoară „Mamaia”, dirijată de Daniel Jinga. Anul acesta, spectacolele vor fi prezentate de Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan, la rândul lor foști concurenți la „Festivalul Național De Muzică Ușoară de la Mamaia”. Cei doi, vor conferi atmosferei de nostalgie, un aer modern, plin de speranță pentru noile generații de artiști, care vor participa.
Remember-uri Mihaela Runceanu și Mădălina Manole
Vineri, 25 august, de la ora 19.00, își vor da concursul Călin Geambașu, Florentina Ciuna, Narcisa Suciu, Xenti și Andreea Runceanu, Alexandra Ungureanu, Carmen Trandafir, Andrei Bănuță, Romanița, precum și K1, Direcția 5 și Holograf (recitaluri).
Sunt printre cei mai vechi participanți, alături de Margareta Pâslaru și Marina Voica. În 1965 am acompaniat, împreună cu orchestra mea, o treime din acest Festival, moment care mă umple și astăzi de mândrie, fiind în acel an, pe aceeași scenă cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Sile Dinicu și cea a Electrecordului, dirijată de Alexandru Imre”, spune Moculescu.
„Am existat în toate posturile : solist vocal, pianist, dirijor, compozitor, cu nenumărate premii și patru Trofee, membru și Președinte de nenumărate ori în jurii și în două rânduri chiar Președintele Festivalului. Cum să nu fiu mândru că acest Festival renaște datorită celor pe care îi felicit și îi susțin, pentru că odată cu aprinderea luminilor pe scena de la Mamaia, vor reaprinde și speranțele noastre, ale Muzicii Ușoare Românești! Succes!”.
Cum a apărut Festivalul de la Mamaia
În luna februarie a anului 1963, în cadrul unei dezbateri organizată la Consiliul muzicii din Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă, s-a hotărât organizarea unui concurs și un festival de muzică ușoară în scopul de a promova muzica ușoară românească. Prima ediție a Festivalului național de muzică ușoară Mamaia a avut loc în anul 1963, între 25 și 29 august. Evenimentul s-a desfășurat în noul Teatru de Vară, care pe atunci purta numele „Ovidiu”, inaugurat cu prilejul festivalului.
Cele 16 piese alese pentru a participa la festival fuseseră selectate dintr-un număr de 443 de lucrări trimise la Consiliul Muzicii. În primii ani ai concursului piesele au fost prezentate în două interpretări, după modelul festivalului de la Sanremo. Potrivit jurnalistului Mircea Nicolau, care a publicat un istoric al festivalului pe site-ul topromanesc.ro, acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor. La prima ediție au participat cei mai importanți artiști ai momentului precum Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Doina Badea, Aurelian Andreescu, Ioana Radu şi Florin Bogardo.
Top cele mai frumoase melodii la Festivalul de Muzică de la Mamaia
În 1976, festivalul a fost întrerupt și s-a reluat abia în 1983, cu două secțiuni, Creație și Interpretare, secțiune la care s-au făcut cunoscute voci de legendă ale muzicii românești precum Laura Stoica, Loredana Groza, Mădălina Manole și mulți alții. Din 1991 s-a introdus și secțiunea Șlagăre. Din 2006, Festivalul a revenit la două secțiuni, iar din 2011 a fost introdusă și secțiunea rock Teo Peter. Din anul 2013 Festivalului național de muzică ușoară Mamaia a fost din nou întrerupt.
Până la ediţia de anul acesta, unde vor fi pe scenă unii dintre cei mai apreciaţi artişti români, vă invităm să ascultați câteva dintre șlagărele de succes lansate la Festivalul Mamaia, de-a lungul timpului. Se poate spune că e un Top cele mai frumoase melodii la Festivalul de Muzică de la Mamaia.
Printre acestea se numără “Un albastru infinit (Angela Similea), „Strada Speranței” (Corina Chiriac), „Copacul” (Aurelian Andreescu), „Magistrala Albastră” (Dan Spătaru și Mirabela Dauer), „Nu m-am gândit” (Dan Spătaru), „Prieten drag” (Pompilia Stoian).