Una dintre cauzele mari, dar adesea ignorate, atât ale fericirii, cât și ale nefericirii o reprezintă calitatea mediului, lucrurile de care suntem înconjurați. Fericirea poate depinde uneori de…pereți, scaune, clădiri și străzi.
Spre exemplu, cartea „Arhitectura fericirii”, de Alain de Botton, pleacă de la ideea că locul în care ne aflăm influențează puternic cine putem fi. Și susține că este sarcina arhitecturii să constituie o amintire elocventă a potențialului nostru maxim. În timp ce mulți arhitecți se feresc să discute în mod deschis despre cuvântul „frumusețe”, cartea are în centrul ei întrebarea mare și naivă: „Ce este o clădire frumoasă?” Ea echivalează cu un tur prin filosofia și psihologia arhitecturii, care își propune să schimbe modul în care ne gândim la casele noastre, la străzi și la noi înșine.
Fericirea reprezintă un aspect incredibil de important, dar adesea trecut cu vederea al vieții noastre. Poate duce la o productivitate îmbunătățită la locul de muncă și chiar la un mod de a învăța mai bun și, cel mai important, poate îmbunătăți drastic calitatea vieții și sănătatea fizică și mentală a oamenilor.
Într-o epocă de stres, presiune și adesea nefericire, oamenii caută din ce în ce mai mult modalități de a crea bunăstare și fericire în viața lor. De la creșterea recentă a popularității conceptelor precum mindfulness până la numărul imens de aplicații disponibile pentru a vă aminti să beți apă, să vă mișcați sau să meditați, este clar că există o adevărată dorință de mulțumire mai mare. Dar, când vine vorba de mediul nostru construit, așa numita proiectare pentru fericire este încă adesea trecută cu vederea.

Fericirea vine și de la locuințe
În ciuda unui număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că intervențiile de design sănătos pot reduce boala, îmbunătăți productivitatea și crește sentimentul de bunăstare, acestea sunt adesea excluse și considerate mai degrabă un lux, decât o necesitate. Atunci când aceste intervenții sunt incluse, este prea des ca răspuns la reglementări, mai degrabă decât ceva ce doresc să creeze proiectanții și proprietarii de clădiri.
Căutarea fericirii reprezintă, poate, cel mai uman dintre eforturi. Ne duce dincolo de satisfacerea nevoilor de supraviețuire de bază și ne determină să stabilim relații semnificative, să căutăm cariere sau distracții împlinite și să creăm lucruri care nu sunt pur și simplu funcționale, ci și frumoase.
Având în vedere că ne petrecem aproximativ 90% din timp în interior, pare evident că ar trebui să proiectăm și să construim medii care nu numai că vor satisface nevoia noastră de locuințe sigure și vor preveni problemele de sănătate, dar care vor stimula confortul, vor sprijini starea de bine și vor crea momente de încântare. Designul care este bine gândit și răspunde nevoilor oamenilor are un impact pozitiv pentru indivizi, afaceri și mediul larg, punând bazele unei lumi mai fericite.
Sănătatea și fericirea – esențiale
Sănătatea și fericirea sunt indisolubil legate și este simplu și logic să vă gândiți la ambele. Lumina și aerul sunt din ce în ce mai recunoscute ca cei doi factori de mediu cu cel mai mare impact de luat în considerare. Când vine vorba de „inițiative de wellness”, cercetările au arătat că angajații ar acorda prioritate aerului proaspăt, fără alergeni și iluminatului confortabil față de avantajele precum facilitățile de fitness. Crearea de spații de lucru care oferă o calitate bună a aerului din interior și o iluminare optimă nu numai că sporește fericirea și bunăstarea angajaților la locul de muncă, dar îmbunătățește și funcția cognitivă și productivitatea. În plus, utilizarea luminii naturale și a ventilației poate reduce absenteismul și poate reduce cheltuielile pentru facturile la energie.
Accesul la lumina naturală este esențial pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor, iar structura, forma și orientarea clădirii ar trebui, prin urmare, concepute pentru a ține cont de câtă lumină naturală va primi un spațiu în diferite momente ale zilei. Tipurile și cantitatea de geam ar trebui, de asemenea, gândite cu atenție pentru a evita crearea unor probleme precum strălucirea și câștigul de căldură solară și este important să se includă iluminare artificială suplimentară adecvată pentru a asigura un mediu de iluminat constant. Lumina poate fi, de asemenea, utilizată pentru a crea efecte estetice distinctive, cum ar fi zone de pauză odihnitoare.
Pe lângă proiectarea spațiilor optim iluminate, este esențial să se asigure că clădirile sunt bine ventilate și oferă o calitate bună a aerului pentru ocupanți. Înlocuirea aerului poluat din interior prin sisteme de ventilație naturală poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și bunăstării ocupanților, fără a crește încărcătura energetică a clădirii.
Cum ne poate influența arhitectura
Îmbrățișând influența pozitivă a luminii naturale și a aerului în designul clădirilor noastre, se pot crea spații care le permit oamenilor să trăiască și să lucreze mai confortabil, sporind productivitatea, sănătatea și fericirea.
În perioada 6-10 noiembrie, la București va avea loc cea de-a XI-a ediție a UrbanEye Film Festival, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului. Selecția de filme reunite în secțiunea „Spații pentru fiecare” reunește documentare care ne provoacă să privim arhitectura prin ochii celor mai vulnerabili și să regândim felul în care sunt proiectate spațiile publice pentru persoanele cu dizabilități. Cum putem construi orașe care să includă pe toată lumea? Cum poate arhitectura influența fericirea? – două întrebări-cheie care își pot găsi răspuns la proiecțiile și dezbaterile reunite sub această temă.
„De peste un deceniu, prin festivalul UrbanEye ne dorim să arătăm că orașul și arhitectura nu trebuie privite ca subiecte de nișă. Ele ne aparțin în egală măsură tuturor și poate că ar fi bine să reflectăm mai des asupra lor – în felul acesta, contribuim la aducerea împreună a locuitorilor, dar și la înțelegerea proceselor transformatoare ale orașelor.
Cum facem locuitul împreună mai bun? și Cum facem locuitul mai bun, împreună? sunt două întrebări-cheie la care ne propunem să reflectăm de-a lungul celor cinci zile ale celei de-a XI-a ediții ale UrbanEye Film Festival”, spune Monica Sebestyen, co-fondatoare a Festivalului.
Citiți și: Cum poți trece la ora de iarnă cu chef! Sfatul psihologului