Mulți oameni își doresc o casă undeva într-un loc pitoresc, iar ideea de a cumpăra o casă „pe nimic” este mai mult decât atractivă. În ultima vreme a luat amploare fenomenul case de vânzare cu 1 euro, dar se recomandă multă atenție.
În ultimii doi ani, câteva orașe mici italiene au ajuns cunoscute în toată lumea pentru că au vândut case abandonate cu 1 euro bucata. Dar cum funcționează schema și cine este eligibil să achiziționeze un astfel de chilipir?
Aceste case se vând pentru că tot mai mulți tineri italieni migrează către marile orașe sau în străinătate, pentru locuri de muncă cosmopolite. Astfel, multe dintre cele mai pitorești sate și orășele îndepărtate ale Italiei devin tot mai pustii, cu populații reduse și îmbătrânite, care mor treptat. Unii italieni în vârstă s-au trezit că nu au cui să lase moștenire casele, lăsându-le autorităților locale, care trebuie să facă ceva cu ele. În același timp, unii tineri se trezesc cu moșteniri în zone în care nu au de gând să se întoarcă.
În plus, cel mai important, în Italia, dacă deții o a doua casă asta implică plata unor taxe destul de mari, astfel că vânzarea locuințelor nefolosite la preț redus poate fi mai profitabilă decât păstrarea lor, potrivit The Independent.
Ofertă de nerefuzat: Case de vânzare cu 1 euro
Aproximativ 25 de municipalități italiene au venit cu o ofertă de nerefuzat: o casă la prețul simbolic de 1 euro. Autoritățile consideră că satele și orașele vor avea mai mult de câștigat dacă aceste case – renovate și modernizate – vor fi locuite în următorii ani decât dacă le-ar vinde la prețul întreg.
„Nu avem nevoie de construcții noi. Strategia de a îmbunătăți mediul locativ și de a ne revendica identitatea culturală este de a revigora micile centre abandonate sau de a reamenaja clădiri abandonate, cu o poveste care face parte din istoria noastră”, se arată într-un comunicat al comunității 1eurohouses.com.
Autoritățile locale din zone precum Emilia-Romagna, Abruzzo și Campania speră, de asemenea, că un aflux de noi proprietari va stimula economia, pentru că aceștia cumpără produse locale, angajează muncitori locali în construcții, investesc bani în locuri și atracții locale și chiar vor stimula turismul prin amenajarea unor hoteluri de tip boutique sau B&B-uri.
La ce trebuie să fie atenți potențialii cumpărători
Nu cumpărați o vilă nouă și strălucitoare – casele selectate pentru program sunt adesea dărăpănate și necesită îmbunătățiri structurale majore. Pentru 1 euro nu poate fi achiziționată o casă locuibilă.
Taxele legale pentru cumpărarea unei case în Italia pot ajunge la 3.000 de euro, iar unele municipalități solicită și o „taxă de garanție” (de la 1.000 de euro la 10.000 de euro în funcție de oraș și de costul proiectului de renovare), pentru ca noul proprietar să dovedească astfel că este dispus să renoveze casa. Pe de altă parte, Italia oferă o scutire de taxe pentru cumpărători.
Noii proprietari trebuie să trimită detaliile unui proiect de renovare în termen de două până la 12 luni de la cumpărare și să înceapă lucrările în termen de un an. De asemenea, trebuie remarcat faptul că nu orice proprietate ajunge să fie vândută doar cu 1 euro. Casele care atrag atenția mai multor cumpărători sunt scoase la licitație, iar multe dintre ele se vând cu 5.000 de euro sau chiar de 20.000 de euro.
Cine poate cumpăra o casă de 1 euro
Deci, aceasta este o schemă pentru persoanele care au niște bani puși deoparte, potrivit antena3.ro.
Regulile diferă de la oraș la oraș. Spre exemplu, la Mussomeli, în Sicilia, cumpărătorii trebuie să aibă mijloacele financiare pentru: cheltuielile pentru întocmirea actelor de vânzare (notar, înregistrare, transfer); un proiect de renovare a proprietății în termen de un an de la cumpărare; începerea lucrărilor în termen de două luni de la data eliberării autorizației de construire; încheierea lucrărilor în termen de trei ani; garanție de 5.000 de euro pe care proprietarii o vor pierde în cazul în care lucrările nu vor fi finalizate în trei ani.
Citiți și: Case de vânzare cu 3 euro. Unde se află