La capitolul fenomene astronomice deosebite în 2025 se încadrează faptul că vor avea loc pe glob patru eclipse, dintre care două de Soare şi două de Lună. Când anume vor avea loc.
Prima eclipsă totală de Lună (14 martie) va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și din estul Australiei. Românii vor putea vedea doar faza parțială prin penumbră, la ora 7.09, dat fiind că luna va apune înainte de începutul acestei faze, la ora 6.27.
Eclipsa parțială de Soare va avea loc pe 29 martie, iar fenomentul va fi vizibil din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și din nord-vestul Africii. „Din România eclipsa va vizibilă doar din partea vestică și nord-vestică. De la Bârlad, fenomenul nu va fi vizibil!”, notează astrobarlad.com.
Pe 7 septembrie, va avea loc a doua eclipsă totală de Lună, putând fi observată din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa și din Europa. Acest fenomen va putea fi observat și din România, Luna răsărind deja în faza de eclipsă parțială. Momentul maxim va avea loc la ora 21:11, dar Luna se va afla destul de jos față de orizontul sud-estic.
Ultima eclipsă va avea loc pe 21 septembrie, fiind o eclipsă partială de Soare. Acest fenomen va fi văzut din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și din Noua Zeelandă, dar nu și din România.
![Fenomene astronomice - Eclipse de Lună și Soare în 2025 Fenomene astronomice - Eclipse de Lună și Soare în 2025](https://oficiuldestiri.ro/wp-content/uploads/2023/04/Meteoriti-1024x576.jpg)
Fenomene astronomice: ploile de meteori
Cea mai cunoscută ploaie de meteori din 2025, Perseidele, va putea fi fi văzută în luna august. Perseidele sunt fragmente ale cometei Swift-Tuttle, denumirea venind din greacă, Perseides, un termen care face trimitere la fiii eroului Perseu din mitologia greacă.
Vor putea fi observate începând de la jumătatea lui iulie până spre sfârșitul lui august, iar punctul maxim va avea loc între 11 și 13 august 2025, atunci când vor putea fi observați 50 de meteori pe oră, potrivit Observatorului Astronomic București.
Însă înainte de Perseide, în luna aprilie, vor putea fi vîăzute Lyridele – un fenomen astronomic observat de peste 2600 de ani. Cometa periodică C/1861 G1 (Thatcher) este sursa acestei ploi de metori. Atunci când intră în contact cu atmosfera terestră, este provocat fenomenul luminos cunoscut sub denumirea de stea căzătoare.
A doua ploaie de meteori din an este Eta Aquaridele, care este asociată cometei Halley. Acest fenomen și-a luat numele de la una dintre cele mai strălucitoare stele, Eta Aquarii, care se află în constelația Vărsătorul. Acestea vor fi vizibile de la jumătatea lui aprilie până la sfârșitul lunii mai, iar maxima va fi pe 6 mai, când vor putea fi văzuți 12-15 meteori pe oră.
Ultima ploaie de meteori din 2025 este Geminidele, provocată de un obiect denumit 3200 Phaethon, care este considerată o cometă stinsă.
Citiți și: Cele mai importante fenomene astronomice din 2025