Ceva fenomenal a fost observat recent pe cerul Chinei, în Chengdu, China; cerul pare că orașul este luminat de 7 „Sori”. Videoclipul, realizat pe 18 august, a fost distribuit pe o rețea socială chineză și a devenit viral.
După distribuirea masivă a imaginilor, s-a creat dezbaterea „Fenomen meteo sau iluzie optică?”
Greu de descris ce s-a văzut pe cerul Chinei
O femeie din Chengdu, China, a fost martoră la un fenomen care este greu de descris ca fiind altceva decât uluitor. În videoclipul devenit viral, vedem soarele alături de alți șase sori. Este acesta un fenomen meteorologic sau pur și simplu o iluzie optică?
Deși este emoționant să te gândești că poate această priveliște fenomenală a fost opera unei puteri superioare, experții au infirmat o astfel de ipoteză, notează Yahoo!news. Aceste imagini captivante au fost rezultatul refracției luminii.
Fenomenal: Ce spune un mit chinezesc
Un alt utilizator a glumit: „Când Pământul are astigmatism”.
Potrivit sursei menționate, refracția și împrăștierea luminii pe care le-am văzut demonstrate în acest videoclip viral sunt complet obișnuite. Refracția luminii este fenomenul prin care traiectoria luminii este modificată atunci când trece printr-un anumit mediu – în acest caz, sticlă stratificată. Multiplele „copii” pe care le vedem ale soarelui sunt pur și simplu imagini virtuale produse de fiecare strat de sticlă.
Fenomenal: Tot sori, dar 3 pe cerul Chinei
Locuitorii din provincia chineză Jilin, aproape de Changchun, capitala provinciei, au fost martorii unui fenomen atipic, prin apariția pe cer a trei “sori”, pe 8 ianuarie 2011. Astfel, fără a fi vorba despre o halucinație sau vreo iluzie optică, locuitorii din nordul Chinei au putut observă pe cer Soarele, steaua sistemului nostru solar, alături de alte “2 stele gemene”, precizează MaxiSciences.
Fenomenul de “soare fantomă” este totuși unul natural, dar care are loc foarte rar, conform declarațiilor specialiștilor chinezi. Este vorba despre un fenomen astronomic, cunoscut și sub denumirea de “aura de gheață”, cauzat de refractia atmosferică. Refractia atmosferică s-a datorat cristalelor de gheață care formează norii aflați la înălțimi mai mari, des întâlniți în timpul iernii, numiți nori cirrus.
Nu este prima astfel de observație și apariție a fenomenului de “soare triplu” pe cerul Chinei. Pe 26 iulie 2010, au mai fost văzuți cei trei “sori” în zona Leshan din provincia Sichuan. Cu toate acestea, ultima configurație a fost triunghiulară, iar acest lucru nu poate fi explicat prin fenomenul “soare fantomă”, care poate provoca doar apariția a trei sori în același plan sau “side-by-side” (alăturați).
Cultura chineză consideră că un „triplu soare” este semnul ceresc care prevestește fenomene sociale semnificative.
Fenomenal: Tot sori, dar 2 pe cerul Chinei
La mai puțin de o săptămână de la exploziile solare de proporții, în jurul datei de 7 martie 2011, pe cerul Chinei au fost observați doi sori. Unul galben și încețoșat, celălalt cu o orbită albă, cei doi sori stăteau unul lângă altul, stârnind curiozitatea oamenilor.
„Acest fenomen apare atunci când particulele din atmosfera fac că lumina să se refracte. Această imagine poate fi văzută adesea la orizont, acolo unde aerul este mai dens, iar mirajele apar fie deasupra, fie dedesubtul sursei originale de luminina – și nu lângă așa cum apare în imagine”, au explicat specialiștii atunci.
Când apa curăţa Soarele, ca să fie mai strălucitor…
Ca un fapt inedit, există o legendă chineză a „zeiței de soare”. O fost o dată ca niciodată, exista o zeiţă de soare numită Xihe. Ea are zece copii, deci fiecare era un Soare mic. Zeiţa şi băieţii locuiau în Marea de Est, unde era un mare copac foarte înalt cu multe crengi.
În fiecare dimineaţă, zeiţa l-a trezit un fiu, l-a adus într-o maşină zburătoare, care era aşezată pe spatele a şase dragoni chinezeşti. Zeiţa o conducea pe maşină să zboare pe cer, pornind de la casa, până la staţia Menggu. Într-o zi, un fiu strălucea şi muncea de la zori la răsărit, motiv pentru care oamenii de pe Pământ puteau lucra sub lumină de Soare. Zece copii se ocupau de servicii de rând, pentru a asigura lumina persistentă.
Uneori, zeiţa își duce copiii să facă baie într-un lac numit Ganyuan. De ce? Apa curăţa Soarele, ca să fie mai strălucitor…
Citiți și: Future Banking Summit: Când are loc evenimentul din România cu mulți speakeri