Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială, în special în Statele Unite, pentru a crea articole fără intervenţie umană. În unele cazuri, acest lucru este considerat un fenomen periculos.
S-a ajuns în situația în care nu mai e clar dacă omul sau „mașina” a creat conținutul online, iar AI poate fi folosită în scopuri malițioase. Nu în ultimul rând, va face ca o serie de joburi să dispară, pentru că mașina e mai eficientă și mai bine organizată.
Din punct de vedere legal, la acest moment nu există, practic, niciun fel de bariere. Se poate crea orice cu inteligența artificială, iar cel care o folosește și lansează produsul în public nu este obligat să menționeze că a fost creat cu ajutorul AI, sau integral de către aceasta.
Rețelele de socializare precum TikTok au introdus deja obligativitatea marcării unui asemenea conținut, iar exemplul este urmat și de alte rețele similare. La nivel legislativ, a început timid reglementarea acestor aspecte în unele țări din Uniunea Europeană.
Fenomen: Câte site-uri funcţionează cu AI
În unele cazuri, cercetătorii spun că aceste paginiile cu articole fără intervenție umană au intenţia clară de a transmite informaţii false. Specialiştii se tem că graniţa dintre realitate şi ficţiune – care este deja neclară – se va estompa şi mai mult.
O instituţie specializată în acest domeniu a identificat până acum aproximativ 800 de site-uri care funcţionează fără sau cu foarte puţină supraveghere umană. Aceste pagini publică articole în mare parte sau în întregime scrise de roboţi.
Unele platforme anunţă în mod deschis că au articole scrise de inteligenţa artificială, însă aceasta nu este întotdeauna o regulă, iar paginile descoperite sunt probabil doar vârful icebergului, potrivit analiștilor.
Fenomen: Un pericol destul de mare
France Presse, care publică această analiză, dă exemplul unei informaţii fanteziste, generate luna trecută de un site deţinut de un fost puşcaş marin american, stabilit acum în Rusia. Astfel, scria site-ul DC Weekly, în decembrie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi fost interogat de Congresul american cu privire la o presupusă achiziţie a două iahturi, pentru suma de 75 de milioane de dolari. Ştirea a fost publicată în plină dezbatere privind ajutorul acordat Ucrainei.
Este un pericol destul de mare acest fenomen, spun specialiştii, mai ales în contextul alegerilor care vor urma în Statele Unite şi în lume.
Nevoia stringentă de reglementare a devenit necesară după apariția falsurilor, derivate din fake-news, care pot avea implicații majore asupra publicului si se pot propaga în valuri, conform teoriei bulgărelui de zăpadă. Un deepfake, fie el in imagini, audio, grafic ori combinat poate fi lesne folosit pentru manipularea maselor, în scopuri politice, ca parte a unui experiment social sau pur și simplu din amuzament, în funcție de interesul ascuns al creatorului care l-a „comandat” AI-ului.
Citiți și: