Încălzirea globală schimbă planuri de vacanță și alte tendințe în materie de turism. Un fenomen care se alătură și unor alte „manifestări” în ceea ce se privește turismul. Despre ce este vorba.
Un nou fenomen schimbă pe termen mediu și lung planurile de vacanță. „Ne schimbă pe termen scurt, nu mai vorbim de termen mediu și lung. Acum 5-6 ani vorbea de termen mediu, dar acum suntem în plină schimbare și asta se vede și în dinamica rezervărilor, și în modalitatea în care oamenii își fac planurile de vacanță”, spune consultantul în turism Cristian Pitulice
„Oamenii încep să plece mai mult către capetele de sezon și mai puțin către vârf de sezon, către iulie și august. De ce? Pentru că aici situația este alarmantă din an în an, din ce în ce mai alarmantă. Anul acesta, de pildă, incendiile au început în luna aprilie, aproape cu șase săptămâni mai devreme. Sunt mai multe insule grecești care deja au probleme cu apa foarte grave, dar au probleme cu apa într-o încercare a grecilor de a repara sau de a pune lucrurile pe un făgaș normal”, a continuat Cristian Pitulice.
Fenomen: Efectele puțin studiate ale căldurii extreme
Căldura schimbă gusturile oamenilor în ceea ce privește perioada de plecare în vacanță. Spre exemplu, unii oameni de știință spun că valul de decese printre turiștii străini, în condiții de caniculă, în Grecia, are legătură cu efectele puțin studiate ale căldurii extreme asupra corpului uman și, în special, asupra creierului: simptomele cunoscute includ confuzia, alterarea capacității de decizie și a percepției asupra riscurilor. Cercetările în domeniu încearcă să țină pasul, pe măsură ce schimbările climatice generează valuri de căldură tot mai lungi și mai severe, remarcă CNN. În mod tradițional, studiile vizează impactul temperaturilor extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii.
„Acum, ce este de făcut? Nu trebuie să renunțăm la vacanțele din Grecia pentru că, efectiv, nu avem unde să ne ducem în altă parte, să avem un litoral, nu se schimbă chiar așa de repede situația, însă trebuie să fim mult mai atenți la excursiile pe care le întreprindem în insulele grecești și cum ne pregătim pentru ele”, a mai subliniat Cristian Pitulice.
Fenomen: O scădere a interesului rezervărilor pe perioadele de vârf
„În ultimii ani, să știți că se constată la nivel european cel puțin o scădere a interesului rezervărilor pe perioadele de vârf. Adică și acum 10 ani, perioada de vârf era a doua jumătate a lunii iulie, prima jumătate a lunii august. Ei bine, acum este o perioadă din ce în ce mai puțin rezervată pentru litoral, atât pentru litoralul românesc, cât și pentru litoralul Mediteranei, ca atare, și constatăm, într-adevăr, o creștere a cererii și a interesului către zone mai răcoroase.
De exemplu, țările alpine, care nu sunt ieftine deloc, sunt din ce în ce mai bine rezervate în sezonul de vară, avem creșteri semnificative pentru țări care nu erau niște destinații turistice de vară propriu-zise. Vorbim aici de Polonia, vorbim de Slovacia, Cehia este foarte, foarte bine rezervată și chiar statele nordice, care, din nou, nici ele nu sunt foarte ieftine. Da, este o migrare a turiștilor din zonele Mediteranei către nord, pe de o parte, și din zonele de litoral către zonele montane, pe de altă parte. Asta se constată și la noi”, conchide consultantul.
Mulți oameni sunt familiarizați cu o senzație de lentoare
„Pentru mine însă, creierul este cheia tuturor, pentru că este comutatorul principal pentru organism”, a declarat, pentru CNN, dr. Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales.
În creier se reglează temperatura corpului. Hipotalamusul, o mică structură în formă de diamant, acționează ca un termostat pentru a menține temperatura internă a organismului la nivelul de 37 de grade Celsius sau foarte aproape de acest prag. Atunci când este cald, hipotalamusul activează glandele sudoripare și lărgește vasele de sânge pentru a răcori corpul. Însă, creierul funcționează bine într-o gamă îngustă de temperaturi: chiar și variațiile termice mici îl pot afecta. Mulți oameni sunt familiarizați cu o senzație de lentoare și lenevie într-o zi caldă de vară. Pe măsură ce căldura crește, efectele pot include scăderea fluidelor din organism și diminuarea fluxului de sânge către creier.

Fenomen: Anti-turism în destinații turistice cunoscute
Mii de persoane au protestat recent la Barcelona împotriva supraturismului din capitala Cataloniei, un loc care atrage anual milioane de vizitatori. Nu este singura manifestare de acest fel, semn că apare, treptat, un fenomen, mai ales în destinații turistice cunoscute: anti-turism.
Fenomen: Efectul turismului excesiv asupra prețului locuințelor
Manifestanții din Barcelona au denunțat în special efectul turismului excesiv asupra prețului locuințelor. Chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, conform primăriei din Barcelona. Această creștere face că locuințele să devină inaccesibile pentru localnici, afectând în același timp afacerile locale, mediul și condițiile de muncă ale angajaților locali. Unii spun că mici afaceriști nu mai fac față să plătească lună de lună chiriile și trag obloanele.
Anul trecut, Barcelona a fost vizitată de peste 12 milioane de turiști, conform municipalității. În încercarea de a facilita accesul localnicilor la locuințe cu prețuri pentru toate buzunarele, primăria a anunțat recent că dorește să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turiști până în 2029.