Virusul Oropouche, numit popular “febra leneşului” a ajuns în Europa. Este o boală tropicală răspândită de ţânţari şi o specie de musculiţe, care trăiesc doar în America Latină.
Anul acesta au fost raportate în lume peste 10.000 de cazuri, în principal în America de Sud. În Europa au fost diagnosticate 19 cazuri în Spania, Italia și Germania, la persoane care s-au întors din America Latină.
Simptomele virusului Oropouche sau “Febra leneşului”
De regulă cei infectați își revin fără probleme, dar sunt şi cazuri în care boala capătă forme severe, precum meningită. Simptomele sale sunt febră, dureri de cap, de ochi, musculare și de încheieturi, greață, erupții pe piele și sensibilitate la lumină.
Din fericire, oamenii afectați de acest virus se recuperează bine, iar șansele survenirii unui deces sunt foarte mici.
„Prognosticul pentru recuperare este bun, iar rezultatele fatale sunt extrem de rare”, au declarat reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-o evaluare a riscurilor publicată la 9 august, potrivit Live Science.
În Europa au fost, în ultima vreme, 19 cazuri în Spania, Italia și Germania, la persoane care au călătorit recent. Afecțiunea a fost detectată în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia, potrivit informațiilor transmise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Citește și: A murit Adrian Cherciu, antrenor la Splash! Vedete la apă. Avea 55 de ani
Ce măsuri să luăm pentru prevenirea infestării cu virusul Oropouche sau “Febra leneşului”
Insecta care transmite virusul – o specie de musculiță – nu trăiește în Europa și deocamdată nu sunt dovezi că virusul s-ar transmite de la om la om.
Reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au transmis că este importantă utilizarea repelentului de insecte și purtarea de cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi atunci când se află afară.
Citeste si: De ce este important să îți protejezi părul de soare