„Fișierul național de artă furată (NSAF) este o bază de date de artă și bunuri culturale furate. Agențiile de aplicare a legii din întreaga lume trimit obiecte furate spre includere. Când un obiect este recuperat, acesta este eliminat din baza de date. Cu toate acestea, nu toate recuperările sunt raportate la NSAF. Dacă aveți informații despre o operă de artă din NSAF, vă rugăm să o raportați la tips.fbi.gov.”.
Acesta este numai unul dintre anunțurile FBI care indică și o aplicație inedită a faimoasei agenții: cea care semnalează arta furată!
Fișierul național de artă furată (NSAF) al FBI a fost creat la sfârșitul anilor ’70, având o misiune simplă: obținerea ajutorului publicului în recuperarea capodoperelor pierdute sau furate. De atunci, FBI raportează că peste 8.000 de articole au fost listate în baza de date, potrivit Smithsonian Magazine.
FBI marchează un nou capitol tehnologizat
Iată însă că recent agenția a anunțat următorul capitol al proiectului: aplicația mobilă NSAF.
„Una dintre cele mai mari evoluții pentru NSAF a fost punerea aplicației la dispoziția publicului”, spune Colleen Childers de la Programul FBI pentru crime de artă într-o declarație. „Acum, odată cu noua actualizare mobilă, dorim să continuăm să facem eforturi pentru a face din aceasta o platformă mai ușor de utilizat”.
Aplicația permite utilizatorilor să caute în baza de date FBI de artă furată și poate fi descărcată gratuit. Ea listează în prezent peste 4.000 de obiecte furate, uneori însoțite de fotografii. Aceste articole variază de la picturi, la piese de altar și până la antichități. Utilizatorii pot examina înregistrările și le pot compara cu articolele pe care le dețin, articolele pe care le văd sau articolele pe care se gândesc să le cumpere. Apoi, dacă văd ceva suspect, pot trimite reacții la FBI.
După cum au subliniat atât criticii, cât și susținătorii, aplicația nu este deosebit de ușor de utilizat. Interfața pare să aparțină unei generații anterioare de aplicații pentru iPhone. Spre exemplu, Elaine Velie de la Hyperallergic o aseamănă cu „propunerea de ultimă oră a unui student la informatică pentru un proiect menit să testeze capacitatea de sortare”!
Dacă FBI are, are și Interpolul. Sunt și obiecte din România
„Ați văzut bunuri despre care aveți suspiciuni privind proveniența lor? Descărcați aplicația #IDArtApp, căutați obiectele și anunțați poliția (https://www.interpol.int/…/Cultural…/ID-Art-mobile-app)”. Astfel informează Interpolul.
Experții agenției au lansat o nouă aplicație de telefon care permite utilizatorilor să urmărească obiecte de artă pierdute. Aceștia pot încărca imagini și pot introduce cuvinte cheie descriptive pe care aplicația le va folosi în jurnalul său care cuprinde peste 52.000 de opere de artă care au fost furate.
Aplicația este deja un succes și în versiunea ei pilot/beta a ajutat la recuperarea a patru piese „rătătcite”, inclusiv două picturi olandeze și două opere de artă italiene.
Oricine dorește o poate descărcă gratuit de pe Google Play dacă este posesor de telefon Android sau de pe App Store dacă deține iPhone.