Miercuri, va fi demarată următoarea fază a studiilor de inginerie pentru amplasamentul proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti. Această nouă sursă de energie, care nu emite carbon, va contribui la înlăturarea treptată a combustibilului fosil din România şi o va poziţiona ca un potenţial centru al lanţului de distribuţie SMR.
Jennifer Granholm, secretar al Energiei în Departamentul de Energie al SUA, a vorbit marţi despre acest subiect la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă.
Acord SUA-România pentru modernizarea centralei nucleare Cernavodă
“În spiritul colaborării transatlantice, mă bucur să împărtășesc câteva momente cheie ale parteneriatului nostru energetic cu România. Am plăcerea de a anunța că Fluor și Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) din România pentru modernizarea și extinderea centralei nucleare de la Cernavodă.
“Acest proiect a rezultat dintr-un acord interguvernamental inovator între Statele Unite și România, care promovează cooperarea în domeniul energiei, stabilind un proces continuu de dialog, sprijin și parteneriat pentru utilizarea resurselor și serviciilor energetice americane. (…)”
“În cadrul aceluiași acord, mâine (miercuri – n.r.) vom demara următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru un proiect comun SUA – România privind un reactor modular de mici dimensiuni. Compania americană NuScale Power și SNN din România au convenit să colaboreze pentru implementarea tehnologiei NuScale la o centrală de cărbune dezafectată.”
“Această sursă de energie fără emisii de carbon va ajuta la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România, transformând-o într-un potențial centru al lanțului de distribuție pentru reactoare modulare mici (SMR)”, a declarat Jennifer Granholm.

Memorandum Sage Geosystems-ELCEN pentru înlocuirea centralelor pe combustibili fosili cu energie geotermală
Odată cu semnarea Memorandumului între compania americană Sage Geosystems şi ELCEN, energia geotermală a devenit subiectul discuţiilor recente. În cadrul acestui acord, se va explora posibilitatea înlocuirii unei centrale termice pe bază de combustibili fosili cu o sursă alternativă de energie curată şi sigură.
Parteneriatele inovatoare, precum acesta, sunt fundamentale pentru tranziția energetică, demonstrând potențialul nostru de a realiza lucruri mari împreună și semnalând direcția în care ne îndreptăm. Acestea au fost subliniate de oficialul american în discursul său.
Potrivit Jennifer Granholm, conflictul din Ucraina a reprezentat o provocare pentru hotărârea și reziliența noastră, dar în același timp ne-a ajutat să scăpăm de dependența de petrol și gaze rusești. De asemenea, acest conflict a sporit investițiile în surse regenerabile de energie.
Sprijinul SUA pentru Ucraina și tranziția către energie regenerabilă
“La ultima noastră întâlnire, am commemorat un an de la invazia lui Putin în Ucraina. Astăzi, aproape 900 de zile mai târziu, continuu să fiu impresionată de bravura și hotărârea poporului ucrainean și de recunoștința pe care o simt pentru cei care au oferit adăpost sigur familiilor care au fugit de conflict, inclusiv cei din România, Polonia și alte țări.”
“Acest conflict ne-a testat rezistența și determinarea, dar de fiecare dată am răspuns provocărilor cu și mai multă unitate și forță. Statele Unite au furnizat miliarde de dolari în ajutoare militare și umanitare pentru Ucraina. Ne-am redus semnificativ dependența de petrolul și gazele rusești, inclusiv prin conectarea partenerilor noștri moldoveni la rețeaua energetică europeană.”
“De asemenea, am investit în diversificarea surselor de energie regenerabilă, precum energia eoliană și solară – resurse pe care niciun dictator nu le poate controla,” a declarat ministrul american.
Astfel, conform spuselor sale, naţiunile P-TECC sunt în avangarda unei economii noi, axată pe surse de energie sustenabile. O astfel de economie protejează atât clima cât și sănătatea, ajută cetățenii să economisească bani și creează locuri de muncă pentru viitor.
UE investește în energie regenerabilă pentru a reduce dependența de combustibili fosili

Jennifer Granholm a oferit câteva exemple de state membre UE care investesc în energii regenerabile pentru a reduce dependenţa de combustibili fosili. Polonia colaborează cu Westinghouse pentru a construi primul său reactor nuclear, în timp ce Croaţia şi-a îmbunătăţit capacitatea geotermală.
Bulgaria şi Cehia au mărit producţia de energie solară, iar Lituania îşi extinde capacitatea de generare prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Slovacia, Slovenia şi România au planuri de extindere a capacităţilor nucleare, iar pe litoralul Mării Baltice, Mării Negre, Mării Adriatice şi Marea Mediterană sunt în lucru proiecte pentru instalaţii eoliene offshore.
Reprezentanţi de vârf din sectorul energetic public şi privat s-au adunat marţi, la Palatul Parlamentului, pentru a participa la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC) și al evenimentului Alianţei Oraşelor Verzi.
P-TECC discută securitatea energetică, tranziția la energii curate și politici industriale
Printre subiectele discutate au fost securitatea energetică, tranziția către energii curate, proiectele de infrastructură și felul în care orașele implementează strategii pentru a facilita aceste schimbări.
În cadrul celei de-a cincea reuniuni a P-TECC, organizate de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România şi Atlantic Council, vor avea loc evenimente care îşi propun să promoveze politici industriale pentru a atinge obiectivele noastre comune de securitate energetică şi climatică. Miercuri, va avea loc o reuniune ministerială care se va concentra pe importanţa politicii industriale în acest efort.
CITIȚI ȘI: Ministrul bulgar al Energiei, întâlniri regionale la București