Lumea fashion uneori, sau cel mai adesea, nu este chiar atât de roz pe cât pare. O întâmplare recentă din Anglia a atârnit nu numai îngrijorare, dar și îndreptățite semne de întrebare. În plus, acel „Made in” care îi face pe mulți să vizeze la lumea luxului are în spate povești demne de a fi ecranizate.
O femeie din Derbyshire, Anglia, care a cumpărat un palton de la brandul Regatta, de Black Friday, a găsit în căptușeala hainei ceea ce pare a fi cartea de identitate a unui deținut chinez. Situația a stârnit îngrijorare și a făcut-o pe femeie să se simtă inconfortabil, în condițiile în care în Occident există niște standarde în privința muncii iar, oficial, Regatta respine sclavia modernă, „munca forțată sau încarcerată” în lanțul său de aprovizionare.
„Produs de biroul pentru închisori al Ministerului Justiției”
„Nu te aștepți la așa ceva de la Regatta. (…) Asta te face să te simți foarte neliniștit și inconfortabil”, a spus ea.
„Aveți dreptate, arată ca un buletin de închisoare”
Întrebat dacă e un act de identitate de la închisoare, agentul a răspuns: „Nu, e o legitimație de muncă chinezească, de la fabrica noastră din China. Dar aveți dreptate, arată ca un buletin de închisoare”.
Agentul i-a spus femeii să arunce legitimația, iar ea a făcut acest lucru numai că, ulterior, compania a contactat-o și i-a cerut să returneze legitimația și paltonul, cu promisiunea că va primi înapoi o haină nouă. Femeia a recuperat cardul din coșul de gunoi, dar a refuzat să-l predea companiei. Regatta neagă că i s-a oferit femeii o haină nouă în schimbul cărții de identitate.
„Nu te aștepți ca deținuții să facă haine”
„Nu mă simt foarte confortabil… Știu că e legal în China, dar noi avem standarde diferite… Tot nu te aștepți ca deținuții să facă haine”, a mai spus femeia, pentru The Guardian.
Conform declarației Regatta 2023 , „munca forțată sau încarcerată este interzisă” în lanțul său de aprovizionare.
Totuși, închisoarea trecută pe cartea de identitate găsită în palton precizează pe site-ul său că e specializată în producția de îmbrăcăminte și în prelucrarea componentelor electronice. Deținuții din provincia chineză respectivă sunt plătiți cu echivalentul a 0,11-0,17 lire sterline pe oră…
Aș fi spus „va urma” dacă aș fi avut posibilitatea ca, chiar în acest moment, să plec pe urmele întregii povești. Dar cine știe, poate cineva va ecraniza această poveste căci, cu multiplele sale conotații, chiar este demnă de a fi ecranizată.