Astronauţii ISS care au zburat cu capsula Starliner a companiei Boeing sunt ţinuți pe stația spațială mult mai mult decât perioada prevăzută iniţial. Ce s-a întâmplat și despre ce fel de probleme e vorba.
Primii doi astronauţi care au zburat cu capsula Starliner a companiei Boeing au declarat miercuri, de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, că sunt încrezători în capacitatea vehiculului spaţial de a-i aduce înapoi acasă. Aceasta după ce după ce compania americană şi NASA vor rezolva o serie de probleme la propulsoare, care i-au ţinut în spaţiu mult mai mult decât perioada prevăzută iniţial, conform Reuters.
“Am un sentiment foarte bun că această navă spaţială ne va aduce acasă, fără probleme”, a declarat astronauta agenţiei spaţiale americane NASA Sunita “Suni” Williams în timpul primei conferinţe de presă la care echipajul de testare a participat după andocarea la ISS, în urmă cu mai bine de o lună. Williams şi Barry “Butch” Wilmore, ambii astronauţi veterani ai NASA şi foşti piloţi de încercare ai Marinei SUA, au fost lansaţi din Florida, la bordul capsulei spaţiale Starliner, la 5 iunie, ei andocând a doua zi la ISS, unde erau programaţi iniţial să petreacă aproximativ opt zile.

Probleme pe „drumul” către ISS
O serie de probleme întâmpinate la sistemul de propulsie al capsulei Starliner a prelungit misiunea celor doi pe o perioadă nedeterminată. Cinci dintre cele 28 de propulsoare de manevră ale Starliner s-au oprit în timpul călătoriei de 24 de ore către ISS, o supapă de propulsie nu s-a închis corespunzător şi au existat cinci scurgeri de heliu, folosit pentru presurizarea propulsoarelor.
Oficialii NASA şi inginerii Boeing şi-au concentrat atenţia asupra propulsoarelor defecte şi intenţionează să efectueze teste suplimentare timp de mai multe săptămâni înainte de a permite capsulei Starliner să îi readucă pe Wilmore şi Williams pe Pământ. Aceste teste includ utilizarea unor propulsoare identice la baza White Sands Missile Range din New Mexico pentru a obţine informaţii referitoare la cauzele problemelor întâmpinate la propulsoare în spaţiu.

În cazul unei situaţii de urgenţă pe ISS
Testele ar putea dura “câteva săptămâni” sau mai mult, acestea fiind urmate de o analiză efectuată de NASA a datelor rezultate, a spus Stich. Starliner poate rămâne andocată la ISS timp de 45 de zile, sau pentru o perioadă de până la 90 de zile, folosind diverse sisteme de rezervă şi, în funcţie de starea bateriilor litiu-ion cu care este dotată, care au provocat îngrijorări în trecut.
Deşi NASA şi Boeing au declarat că Starliner este capabilă să îi readucă pe cei doi astronauţi pe Pământ în cazul unei situaţii de urgenţă pe ISS, capsula nu este autorizată să zboare înapoi pe Terra în condiţii normale, care nu constituie o urgenţă, până când problemele de la propulsoare vor fi rezolvate sau, cel puţin, mai bine înţelese.
Luna trecută, un satelit rusesc s-a dezintegrat în aproximativ 180 de fragmente de resturi în apropierea orbitei ISS. Evenimentul i-a forţat pe astronauţii aflaţi la bordul ISS să intre în diferitele vehicule spaţiale andocate la staţie, inclusiv pe Wilmore şi Williams care au intrat în capsula Starliner, pregătiţi de o eventuală revenire pe Pământ.
„Nu sunt blocați pe ISS”
Boeing a citat evenimentul drept un exemplu al pregătirii Starliner pentru întoarcerea pe Terra în cazul în care acest lucru este absolut necesar. “Starliner a fost pregătită să se desprindă şi să îi readucă pe Wilmore şi Williams pe Pământ, în caz de necesitate”, a declarat compania luna trecută. Astronauţii au ieşit din capsule o oră mai târziu, după ce riscul a dispărut.
Cei doi astronauţi care au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) nu sunt “blocaţi” acolo, a anunţat NASA, chiar dacă data revenirii vehiculului spaţial continuă să fie amânată şi depinde de analiza unor noi teste, conform AFP. “Butch şi Suni nu sunt blocaţi în spaţiu”, a subliniat vineri Steve Stich, un înalt responsabil NASA, în cadrul unei conferinţe de presă neobişnuit de tensionată. Revenirea vehiculului spaţial nu este “presantă”, a adăugat el.
Astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams urmau iniţial să petreacă puţin peste o săptămână la bordul laboratorului orbital. Acest lucru a determinat presa americană să se întrebe dacă cei doi astronauţi sunt în prezent lipsiţi de un mijloc de întoarcere. Ei „nu sunt blocaţi pe ISS, echipajul nu se află în pericol”, a subliniat Mark Nappi, senior manager la Boeing.
“Este destul de dureros să citeşti lucrurile care circulă. Am avut un zbor de testare foarte bun până acum, iar acesta este perceput într-un mod oarecum negativ”, a spus Nappi. “Putem readuce Starliner în orice moment”, a insistat el. Dar “nu înţelegem suficient de bine problemele, pentru a le rezolva în mod definitiv, aşa că singura modalitate de a face acest lucru este să ne acordăm timp” şi “să adunăm mai multe date”, a precizat reprezentantul Boeing.
Această misiune, efectuată de Boeing cu ani întârziere faţă de programul iniţial, este prima cu echipaj uman a Starliner şi este necesară pentru ca această capsulă să obţină certificarea NASA.
Citiți și: Analiză The Economist: Viitorul război dintre marile puteri va fi în spațiu