Vești triste pentru români pe acest final de an. Aceștia nu vor avea parte de celebra minivacanță de Sfântul Andrei și 1 decembrie.
Fără minivacanță de Sfântul Andrei și 1 decembrie în 2024
Românii nu vor beneficia de vestita minivacanță de Sfântul Andrei și 1 decembrie în acest an. În 2024, Sfântul Andrei cadă într-o zi de sâmbătă, iar 1 decembrie, Ziua Națională a României, va fi ziua următoare, adică duminică.
Așadar, minivacanța de Sfântul Andrei va deveni un weekend normal, dar care va fi cu siguranță haos. Cel mai probabil, mulți și-au o zi de concediu pentru a-și crea propria minivacanță.
Următoarele zile libere din timpul săptămânii pentru români vor fi în perioada Crăciunului. Atunci, 25 si 26 decembrie pică în zilele de miercuri și joi, zile libere, considerate prima și a doua zi de Crăciun. 27 va fi într-o zi de vineri, unde majoritatea vor face “punte” și vor lega cu weekendul.
Zile libere speciale la locul de muncă
Conform contractului colectiv de muncă unic la nivel național, toți salariații din societățile comerciale au dreptul la zile libere plătite pentru diverse evenimente importante din viața personală. Iată care sunt aceste zile libere și condițiile asociate:
- Căsătoria salariatului: 5 zile libere.
- Căsătoria unui copil al salariatului: 2 zile libere.
- Nașterea unui copil: 5 zile libere + 10 zile suplimentare dacă tatăl a urmat un curs de puericultură.
- Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor: 3 zile libere.
- Decesul bunicilor, fraților sau surorilor: 1 zi liberă.
- Donatorii de sânge: 1 zi liberă.
- Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleași companii: 5 zile libere pentru mutarea domiciliului în altă localitate.
- Concediu fără plată: 30 de zile pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.
Aceste reglementări asigură sprijinul salariaților în momente importante ale vieții lor, precum și facilitarea educației continue.
România se situează bine în clasamentul european al zilelor libere legale, având 17 zile libere, la fel cu Bulgaria. Surprinzător, țările nordice, care sunt adesea asociate cu un respect ridicat pentru timpul liber, au un număr mai mic de zile libere decât România.
De exemplu, Danemarca, considerată cea mai fericită țară din lume, are doar 10 zile libere, în timp ce Norvegia are 12, Suedia – 13 și Finlanda – 15.
De asemenea, România depășește și alte țări europene, precum Franța (14 zile), Portugalia (13 zile) și Italia (12 zile).