În cursul acestei luni, Asociația Marriolle lansează documentarul de mediu-metraj „Prin ochii lor” – realizat cu și despre tineri și adulți cu dizabilități din Sectorul 6 al capitalei. – și destinat publicului larg.
De ce merită urmărit? – Pentru că cele mai frumoase proiecte sunt cele în care contează mai puțin vorbele și mai mult faptele. Cele în care respectul, toleranța, empatia, iubirea față de cel de lângă tine, din bucata ta de lume, se fac cu sinceritate și cu dorința reală de a juta pe cineva.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
UPDATE: Documentarul de mediu-metraj „Prin ochii lor”
A fost lansat filmul proiectului „Prin ochii lor”. Mediu-metrajul reflectă chintesența unui demers cultural dedicat tinerilor și adulților cu dizabilități din România, conturând portretele beneficiarilor, resursele, particularitățile, nevoile și identitatea lor. Lansarea filmului pentru publicul larg marchează finalizarea proiectului cu același nume.
————————————————————————————————————————————————————————————————————
De a-i arăta o altă poveste, alte perspective, ale orizonturi, într-o lume în care nevoile persoanelor cu dizabilitiți sunt, de multe ori, trecute la capitolul și altele. Nicoleta Codorean, artist constructor de păpuși, responsabil proiect “Prin ochii lor”, este o persoană care – prin fapte și nu doar prin vorbe – arată că se poate și altfel.
Că încă este loc de bine pentru a-i ajuta pe cei ale căror voci se fac mai puțin auzite și care au o nevoie disperată de aprecierea, de solidaritate și de iubirea noastră. Sunt oamenii, de multe ori marginalizați, prin acea nonșalantă și la îndemână scuză: “Stai liniștit(ă), tu nu poți!”
Prin acest proiect, Nicoleta a demonstrat că (încă) se poate. Că nu există nu pot/ nu poți, ci că împreună putem să vedem și prin Ochii lor. Că putem să le spunem povestea, dincolo de vremuri, de neajunsuri și de controversele lumii pe care o trăim cu toții. Cu iubire, cu răbdare, cu implicare.
Ești curios să vezi cum arată lumea prin ochii lor? Cum se spun și altfel poveștile? Ai parte de cea mai frumoasă invitație, într-o călătorie sinceră, cu oameni care dăruiesc, fără să aștepte nimic în schimb.
Proiectul “Prin ochii lor”, inițiat de Asociația Marriolle și implementat în parteneriat cu Asociația VAR Cultural, DGASPC Sector 6 și Prim Plan Film SRL
Gândit ca un documentar poetic, filmul ilustrează povești autentice, puternice și sensibile deopotrivă, ce conturează portretele celor 15 participanți, resursele, particularitățile, nevoile și identitatea lor.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, sesiunea de finanțare București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro sau www.pmb.ro.
Timp de două luni (august – septembrie 2023) un număr de 15 tineri și adulți, beneficiari ai Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din sectorul 6 al Capitalei, au răspuns invitației de a se descoperi, de a-și valorifica și dezvolta resurse interioare și aptitudini, strategii de comunicare și factori de reziliență prin intermediul atelierelor creative bazate pe arta păpușarului, tehnici de dramaterapie și teatru forum.
„Arta păpușarului este instrumentul perfect, extrem de versatil din punct de vedere al simbolurilor”
“La ora actuală, se vorbește foarte mult despre toleranță, diversitate, incluziune sustenabilă, recunoaștere identitară, multiculturalitate. Proiectul Prin ochii lor este un demers-declarație a faptului că toate aceste concepte pot fi o experiență umană curentă, firească.
Am plecat de la premisa că dacă ne dorim, într-adevăr, o contribuție socială și culturală a persoanelor cu dizabilități, aceasta trebuie să apară din dorința spontană de a ne împărtăși sentimentele, experiențele și dorințele, iubirile și ura, plăcerile și suferințele lor.
Și tot ce avem noi de făcut este să le ascultăm. Artele sunt văzute în mod tradițional ca o modalitate non-violentă prin care oamenii pot pune sub semnul întrebării practicile discriminatorii, își pot găsi o voce și pot evidenția subiecte sensibile sau tabu.
Iar arta păpușarului este instrumentul perfect, extrem de versatil din punct de vedere al simbolurilor, o stenografie vizuală expresivă. Prin fizicitatea lor, păpușile permit celebrarea corpului uman, fie el tipic sau atipic, și îi pot învinge orice limite”, a declarat Nicoleta Codorean, artist constructor de păpuși, responsabil proiect „Prin ochii lor.”
Păpuși bunraku, marionete, teatru de umbre, umanizarea obiectelor neînsuflețite din mediul înconjurător
Îndrumați de echipa artistică și asistați de membri ai familiilor sau însoțitori, cât și de personalul specializat al Centrului de Zi, în cele peste 30 de întâlniri-atelier au realizat numeroase creații specifice artei păpușarului – păpuși bunraku, marionete, teatru de umbre, umanizarea obiectelor neînsuflețite din mediul înconjurător – și au reușit să-și construiască câte un personaj-păpușă propriu plecând de la trăsături și mesaje personale.
Prin intermediul atelierelor de dramaterapie și teatru forum au avut ocazia să transmită povești și mesaje legate de viziunea, provocările, visurile și speranțele lor, precum și de viața de zi cu zi în cartierele și orașul în care trăiesc, locurile și activitățile preferate, pasiunile lor.
O parte dintre creațiile lor au luat forma unei povești dedicate sectorului 6 (animație cu umbre) și două scenarii de teatru forum
Caracterul recreativ al atelierelor, ca și tehnicile utilizate, menite să stimuleze creativitatea, expresivitatea, au creat un mediu securizant și predictibil. Acesta încurajându-i pe participanți să aibă inițiative și să-și expună punctul de vedere, generând totodată condițiile necesare pentru a menține activă coeziunea grupului, socializarea.
Materialele documentate pe parcursul celor două luni însumează peste 1000 de fotografii, colaje, desene, mărturii scrise, înregistrări video și audio
Toate acestea vor sta la baza filmului jurnal de mediu metraj “Prin ochii lor” ce va fi lansat în cadrul evenimentului final din 28 octombrie, la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală “Conacul Golescu-Grant”.
Publicul bucureștean prezent la eveniment va avea ocazia să vizioneze de asemenea o expoziție de colaje foto ”Cartierul meu are viață”, o expoziție de machete, schițe și desene realizate de beneficiari în timpul atelierelor și va putea cunoaște îndeaproape personajele păpuși și pe creatorii acestora, protagoniști ai filmului.
Filmul va fi lansat în cadrul evenimentului final din 𝟐𝟖 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, găzduit de 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐫𝐞𝐞𝐫𝐞 ș𝐢 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥ă “𝐂𝐨𝐧𝐚𝐜𝐮𝐥 𝐆𝐨𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮-𝐆𝐫𝐚𝐧𝐭”
Întregul demers este o invitație la cunoaștere și toleranță, prin care inițiatorii și-au propus să promoveze diversitatea, incluziunea, destigmatizarea dizabilității, să creeze o punte de conexiune emoționantă și viscerală a viziunii participanților cu publicul larg.
Evoluția proiectului poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Asociației Marriolle.
Partenerii media principali ai acestui demers sunt: IQAds, Zileșinopți.ro, Prima TV, Radio România Cultural, Oficiuldeștiri.ro
CITIȚI ȘI: