Falimentul personal. Cum supraviețuiesc românii care și-au declarat insolvența e greu de imaginat. Restricțiile impuse de lipsa banilor le fac viața un chin.
În primele două luni ale acestui an, numărul românilor care se află în situația disperată a falimentului personal a crescut de patru ori în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
Falimentul personal. Cum supraviețuiesc românii care și-au declarat insolvența
Printre românii care și-au declarat falimentul personal se numără și un pensionar din București, care a fost nevoit să intre în insolvență după ce a ajutat un prieten și a rămas acum cu datorii uriașe la o bancă.
“N-am nimic, zero barat. Trăiesc de pe-o zi pe alta.”
Bătrânul nu mai are nicio speranță: „Ce insolvență dacă n-ai din ce să mai trăiești, n-ai bunuri, n-am mașină, n-am casă, n-am nimic, zero barat. Nu cred că apuc să trăiesc, să le plătesc. Nu cred că apuc. Și am muncit pentru banii ăștia, nu i-am furat. Trăiesc de pe-o zi pe alta.”
Drama falimentului personal lovește tot mai mulți români
Situația pare să devină tot mai severă pentru un număr tot mai mare de români. În primele două luni ale anului 2024, 50 de persoane au fost nevoite să declare falimentul personal, o creștere dramatică față de aceeași perioadă a anului anterior, când doar 140 de persoane au trecut prin această experiență dificilă, și dublă față de întregul an 2020.
Avocații susțin că mai există speranță
Unii români se află în pragul disperării după ce se confruntă cu acumularea de datorii masive la întreținere, utilități. Alții se văd nevoiți să se împrumute cu dobânzi uriașe, ajungând în situația în care nu mai pot face față plăților.
„O persoană cu datorii fulminante, pe care n-ar putea să le mai plătească niciodată, poate să ajungă ca, într-un interval de până la 5 ani, să nu mai aibă de plătit niciun fel de datorie către creditorul respectiv.”, declară avocatul Adrian Cuculis pentru Antena3.
Soluții pentru falimentul personal
ANPC este instituția care se ocupă de aceste probleme. Cei care nu mai pot face față datoriilor trebuie să depună o cerere pentru a beneficia de protecția oferită de lege. Odată ce decizia de admitere este luată, se suspendă de drept executările silite pornite împotriva averii debitorului, oferindu-le acestora o rază de speranță într-o situație financiară dificilă.