back to top
spot_img

Falimentul Euroins, confirmat în instanţă. Până când mai sunt valabile polițele de asigurare

Instanța Tribunalului București se va pronunța astăzi, 9 iunie, în dosarul de faliment al Euroins. Societatea de asigurări are încă peste două milioane de polițe RCA în vigoare, transmite Economica.

Potrivit sursei citată, o a doua amânare a deciziei este puțin probabilă, iar în scenariul de bază judecătorul va hotărî deschiderea procedurii de faliment și numirea unui lichidator judiciar.

Falimentul Euroins România a fost confirmat în Instanță

UPDATE: „Tribunalul Bucureşti a confirmat astăzi starea de insolvenţă constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 262/17.03.2023. După ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul Bucureşti a hotărât să deschidă procedura falimentului societăţii de asigurare.

În acest context, potrivit legislaţiei în vigoare, ASF anunţă că poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând poliţele de garanţii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile şi se împlineşte la data de 7.11.2023)”, anunţă ASF.

După împlinirea termenelor de mai sus, poliţele emise de Euroins vor înceta de drept şi, prin urmare, va fi necesară încheierea unor poliţe noi.

Persoanele care au suferit daune acoperite de poliţe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terţi asiguraţi RCA la societate, cât şi daune acoperite de alte tipuri de asigurări), precum şi clienţii societăţii, care solicită returnarea parţială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Când expiră cele peste 2,4 milioane de polițe RCA la Euroins

9 iunie 2023 RCA

Judecata în procesul de faliment al Euroins s-a încheiat pe 26 mai, la al doilea termen din proces. Atunci, instanța Tribunalului București a amânat pronunțarea pentru 9 iunie, după cum informează Economica.

Teoretic, instanța are la îndemână instrumentul unei noi amânări a pronunțării, însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt destul de mici. Pentru peste două milioane de șoferi care au încă asigurare RCA validă la Euroins, deschiderea procedurii este un moment important deoarece începe să curgă termenul de 90 zile în care asigurările mai sunt valabile. După această perioadă, asigurările își vor pierde valabilitatea.

Conform calculelor jurnaliștilor de la Economica, bazate pe formulele indicate de lege, data la care vor expira polițele RCA este 8 septembrie 2023.

Euroins are încă un portofoliu de peste 2,4 milioane de polițe RCA. Asta înseamnă că până pe 8 septembrie numărul polițelor în vigoare va fi în continuare unul important, și anume aproape de două milioane. Și asta, în condițiile în care societatea a emis asigurări, mai ales pe un an, până pe 17 martie, atunci când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a ridicat licența pentru că nu respecta normele de solvabilitate.

Ce trebuie să facă posesorii de polițe RCA la Euroins

9 iunie 2023 Schimbări la polițele RCA

Posesorii de mașini care au polițe RCA care expiră după această dată au posibilitatea să solicite plata primei rămase în vigoare, așa cum se întâmplă și în prezent. Înainte de asta, ei vor trebui să denunțe polița.

Măsura recomandată este ca denunțarea să se realizeze înainte de data de 8 septembrie. În acest fel, șoferul va beneficia de acoperire mai îndelungată, precum și de un mic „avans” pentru asigurarea nouă pe care va trebui să o cumpere.

Conform legislației în vigoare, clienții cu RCA valid la Euroins au posibilitatea să solicite returnarea părții din primă proporțională cu perioada de valabilitate. Spre exemplu, dacă polița expiră în 5 martie 2024 și este denunțată la data de 5 septembrie 2023, clientul va avea dreptul să primească jumătate din prima plătită, informează Economica. Asta deoarece polița va mai fi valabilă timp de șase luni. După denunțare, polița mai are o valabilitatea de 20 de zile.

author avatar
Mihai Morcovescu

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...