În prezent, aproximativ 1,8 milioane de șoferi din toată țara mai dețin poliție RCA emise de societatea Euroins. În mod normal, acestea expiră automat pe 8 septembrie, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment.
UPDATE: Marcel Ciolacu a anunţat prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins până la data de 8 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins cu încă trei luni şi anume până la data de 8 decembrie. ”Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de poliţe emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare, 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurare obligatorie RCA a unui segment uriaş din parcul auto naţional”, a explicat Marcel Ciolacu.
————————————————————————————-
UPDATE: Proiectul OUG al ASF legat de Euroins lansat în dezbatere publică
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG conceput la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care se propune ca valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins să fie prelungită cu 3 luni, până pe 8 decembrie.
—————————————————————————-
Cu toate acestea, autoritățile se gândesc să prelungească acest termen până pe 8 decembrie, pentru a oferi șoferilor suficient timp să își găsească o altă asigurare, profitând și de existența celei deja cumpărate de la Euroins.
În piață se va crea un necesar de cel puțin 1,7 milioane de polițe
Prelungirea valabilității asigurărilor RCA emise de Euroins se poate face modificând legea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) printr-o Hotărâre de Guvern sau printr-o Ordonanță de Urgență.
O măsură similară a fost luată în cadrul falimentului City Insurance, atunci când, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernul a prelungit valabilitatea polițelor din clasa 15 (n.n. – asigurări de garanții). Măsura a fost luată pentru a se evita blocarea unor lucrări contractate mai ales de autorități ale statului, notează Economica.net.
Inițiativa de prelungire valabilității polițelor unei societăți falimentare, cum este Euroins, vine de la ASF către Guvern și sunt mari șanse să fie adoptată în perioada imediat următoare. Aceasta este legată, parțial, de capacitatea pieței de a absorbi un șoc pe partea de cerere.
Dacă polițele emise de Euroins expiră pe 8 septembrie și ținând cont de faptul că ritmul scăzut de denunțare a polițelor se menține, în piață se va crea brusc un necesar de cel puțin 1,7 milioane de polițe. Totalul reprezintă peste 20% din întregul portofoliu de RCA în vigoare în momentul de față.
Groupama deține în prezent 23% din piața de RCA
Cei aproximativ, 1,7 milioane de șoferi care vor avea nevoie de RCA vor pune presiune pe societățile de asigurare, existând riscul ca acestea să majoreze tarifele, acest risc fiind eliminat doar parțial prin limitarea prețurilor la nivelul maxim din 28 februarie 2023. De asemenea, ar putea părea și riscul ca una sau două societăți să se încarce cu mai mult RCA decât ar dori sau decât le permite nivelul rezervelor.
Trebuie făcută o precizare, și anume că asigurarea RCA aduce venituri substanțiale în termen relativ scurt, dar presupune și plata unor daune considerabile. Asta înseamnă că, pentru a putea respecta indicatorii de solvabilitate impuși de lege, firmele trebuie să dispună de rezerve substanțiale și de programe de reasigurare solide. De aceea, creșterea vânzărilor de RCA vine aproape întotdeauna cu necesitarea majorării capitalului.
Spre exemplu, Groupama și Grawe au crescut puternic în zona RCA după falimentele City Insurance și Euroins. Doar în ultimul an și jumătate, cele două societăți au adus 100 de milioane de euro, respectiv 30 de milioane de euro pentru majorarea capitalului.
În prezent, piața este relativ diversificată, conform ultimelor date raportate de BAAR la ASF. Groupama are undeva spre 23% din totalul polițelor RCA valide, Allianz Țiriac circa 15%, Axeria și Grawe în jur de 10%, în timp Asirom, Generali și HD Insurance au în jurul a 5%. Doar Omniasig pare să refuze complet piața, menținându-se în ultimele șase luni la o cotă de circa 3,8%, sub jumătate față de cât obșnuia să vândă în anii anteriori.
De asemenea, o veste bună este că există discuții pentru intrarea unor noi jucători în piață. Lansarea Eazy Asigurări, societate controlată de Sacha Dragic, patronul Superbet, pe acest segment va avea loc aproape sigur anul acesta, firma având deja avizul de începere a activității și fiind foarte aproape de obșinerea autorizației de funcționare inclusiv pe linia RCA, mai scrie sursa citată.
Ce ar însemna prelungirea valabilității polițelor RCA?
Prelungirea cu trei luni a valabilității polițelor RCA emise de Euroins ar face ca marea majoritatea a clienților să fi beneficiat de polița cumpărată până la expirarea ei firească.
De asemenea, prelungirea acestor polițe până la 8 decembrie ar trebui privită împreună cu alte două decizii gândite la nivelul ASF.
În primul rând este vorba despre limitarea prețurilor la nivelul maxim practicat de fiecare companie în parte, pe fiecare segment de clienți, la data de 28 februarie 2023. Această măsură va permite celor a căror poliță expiră să achiziționeze una nouă la un preț relativ comparabil cu cel de dinainte de falimentul Euroins.
Pe de altă parte, este vorba despre prelungirea termenului de intrare în vigoare a contractelor RCA. Acesta s-a prelungit de la 30 la 60 de zile, ceea ce permite șoferilor cu RCA la Euroins să achiziționeze din timp o poliță nouă, la prețul din acel moment, astfel încât, atunci când polița Euroins va expira, ei să aibă deja una nouă și să evite, astfel, eventualele creșteri de preț pe fondul „aglomerărilor”.
Nu în ultimul rând, ASF a decis să introducă un nou tip de contribuție la FGA, valabilă doar pe perioadele în care fondul traversează vârfuri de plată. Asta pentru că reversul medaliei în cazul prelungirii valabilității polițelor RCA va fi creșterea sumelor ce vor fi plătite de FGA pentru cele trei luni în plus în care vor mai exista daune provocate de șoferii asigurați la Euroins.
În sfârșit, dacă termenul de valabilitate al polițelor RCA Euroins va fi prelungir până la 8 decembrie, majoritatea șoferilor afectați de faliment vor beneficia, practic, de întreaga valabilitate a poliței. Până la această dată vor mai fi în vigoare sub 900.000 de asigurări RCA, după ce, în momentul falimentului, exista un portofoliu cuprins între 2,5 și 3 milioane de asigurați.