Au apărut facilităţi pentru românii care călătoresc în Noua Zeelandă. De acestea beneficiază momentan doar alte 11 state membre ale Uniunii Europene.
Cetăţenii români care călătoresc în Noua Zeelandă vor putea efectua mai rapid formalităţile de intrare şi ieşire din această ţară. Astfel, paşapoartele electronice româneşti pot fi scanate direct la porţile electronice automate ale aeroporturilor neo-zeelandeze începând din 27 mai.
După cum arată Ambasada României în zonă, de această facilitate beneficiază momentan doar alte 11 state membre ale Uniunii Europene. Măsura confirmă înaltele standarde de siguranţă ale paşaportului românesc, după cim se arată într-un comunicat.
Decizia autorităţilor din această ţară reprezintă rezultatul unui efort comun al delegaţiei Uniunii Europene şi al autorităţilor române.
Românii, în „grupul celor 11” beneficiari de facilități
Totodată, decizia confirmă direcţia bună pe care se află relaţiile dintre România şi Noua Zeelandă, aflate, în 2024, la cea de-a 55-a aniversare, se mai arată în comunicatul Ambasadei României în Australia, Noua Zeelandă şi Insulele Pacificului de Sud. De această facilitate beneficiază momentan doar Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia şi Spania.
Pentru foarte mulți dintre cinefili, Noua Zeelandă este asociată cu trilogia „Lord of the Rings”, însă această țară are mult mai multe de oferit decât imaginile idilice pe care le-am văzut în celebrul film cu hobbiți.
Situat la celălalt capăt al globului, ținutul din Marea Tasmaniei este unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Terra. Acesta abundă în parcuri naturale magnifice, animale fascinante, gheizere, arbori seculari și peisaje care pur și simplu îți taie răsuflarea, făcând din acest loc visul oricărui iubitor de aventuri. De aceea, se spune despre Noua Zeelandă că este cea mai instagramabilă țară din lume.
Pentru românii care doresc să viziteze Noua Zeelandă: Bine de știut
Noua Zeelandă (n.n. – Aotearoa în limba Māori, New Zealand în engleză) este o țară insulară situată în Cercul de Foc al Oceanului Pacific, cea mai întinsă și mai activă zonă vulcanică de pe Terra, cu 62% dintre vulcanii activi existenți. În nordul țării există nu mai puțin de 16 vulcani subacvatici, în timp ce Auckland, cel mai mare oraș al țării, este ridicat pe un câmp presărat cu 53 de vulcani. Ultima erupție vulcanică s-a petrecut în urmă cu aproximativ 600 de ani.
Noua Zeelandă se află la aproximativ 2.000 de kilometri sud-est distanță de Australia, de care este despărțită prin Marea Tasmaniei. În afară de Australia, Noua Zeelandă mai are granițe maritime cu statele insulare Noua Caledonia, Fiji și Tonga. Teritoriul neo-zeelandez se întinde pe o suprafață totală de 270.467 km2, fiind a 76-a națiune din lume. Este ceva mai mare decât Regatul Unit al Marii Britanii (242.900 km²) sau România (238.400 km2) și aproximativ la fel de mare ca statul american Colorado (269.840 km2). Această țară este compusă din câteva insule mai mici, care se află în sud-vestul Oceanului Pacific și două insule principale. Este vorba despre Insula de Nord (Te-Ika-a-Maui) și Insula de Sud (Te-Wai-Pounamu), care sunt separate de strâmtoarea Cook.
Noua Zeelandă este compusă din două insule mari și mai multe insule mici și este situată lângă Oceanul Pacific. Dacă sunteți pasionat de drumeții și de natură, în general, atunci aceasta este țara pe care trebuie neapărat să o vizitați.
Noua Zeelandă și „ciudățeniile” ei
Dacă aveți de gând să ajungeți în Noua Zeelandă, ar fi ideal să cunoașteți cât mai multe lucruri despre această țară. Și credeți-ne că aveți ce să aflați. Este una dintre destinațiile turistice cele mai spectaculoase, cu oameni extrem de primitori, dar și cu multe atracții care o să vă încânte.
Oaia este un brand turistic în Noua Zeelandă. Această țară are peste 25 de milioane de oi, în condițiile în care aici locuiesc aproximativ 5 milioane de oameni. În Noua Zeelandă se află locul cu cel mai lung nume din toată lumea. Este vorba despre un deal, numit Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapiki-maungahoronukupokaiwhenuakitanatahu!
Nu în ultimul rând, mai aflați că această țară a fost prima din lume în care femeile au primit drept de vot, în 1893.
Noua Zeelandă a fost ultimul loc descoperit de pe Terra. Așa se explică probabil de ce trebuie să plătiți o avere pe un bilet de avion către această țară. Aproximativ 3.000 de euro costă un drum până în Noua Zeelandă. Țara a fost descoperită de-abia în anul 1642, iar aici trăiesc în continuare foarte mulți indigeni Maori. De altfel, aceștia reprezintă cea mai mare minoritate din populația țării. Populația Maori există de peste 8 secole, iar tradițiile acestor oameni reprezintă una dintre atracțiile turistice din Noua Zeelandă. Maori au un ritual specific atunci când primesc în grupul lor persoane străine.
Dacă sunteți fani Stăpânul Inelelor
De asemenea, atât femeile, cât și bărbații, au diverse tatuaje, care se transmit din generație în generație. Denumirea de ”maori” vine de la cuvântul ”maui”, care înseamnă ”nativ” în limba neozeelandeză. Mulți dintre acești indigeni au emigrat în Australia, dar chiar și așa, există o lege din 1987, ”Decretul Limbii Maori”, prin care maori este o limbă oficială în Noua Zeelandă, după limba engleză. Populația Maori a devenit cunoscută datorită tehnicilor avansate de luptă, dar și pentru felul în care își cultivă terenurile și reușește să lucreze piatra si lemnul. Indigenii Maori au dat naștere și mai multor legende locale, printre care aceea că anumite animale au puteri magice, dar și că în Noua Zeelandă ar exista monștri, pe fundul lacurilor.
Și ca o ultimă curiozitate de final, dacă nu știați, pasărea kiwi este simbolul acestei țări. Această pasăre nu poate să zboare și este cea mai mică dintre toate păsările care nu zboară. Are un cioc extrem de lung, oar ouăle de kiwi sunt mai mari decât pasărea, în sine. Kiwi este o pasăre protejată prin lege în Noua Zeelandă.
Încă ceva: dacă sunteți fani ai trilogiei cinematografice “Stăpânul Inelelor” atunci știti cu siguranta că aceasta a fost filmată în Noua Zeelandă și poate chiar v-ați gândit să mergeți până acolo pentru a vă bucura de frumusețea de basm a locurilor. Dacă mergeți pe urmele filmelor regizate de Peter Jackson nu uitați să vă duceți și la Hobbiton, locul care a fost platoul pentru “Comitatul” din cățețile lui J.R.R. Tolkien, transpus pe marele ecran.
Citiți și: Top cele mai bune țări din lume pentru călătorii. Ce spune Forumul Economic Mondial