Aitana, o femeie exuberantă, în vârstă de 25 de ani, cu părul roz, din Barcelona, primește săptămânal mesaje private de la vedete care îi cer o întâlnire. Numai că acest model nu este real, ci a fost creat folosind AI.
Aitana, primul model spaniol creat de inteligența artificială, s-a născut în mijlocul unei perioade dificile. Vara trecută, Rubén Cruz, designerul ei și fondatorul agenției The Clueless, trecea printr-o perioadă grea pentru că nu avea mulți clienți.
“Am început să analizăm modul în care lucram și am realizat că multe proiecte erau suspendate sau anulate din cauza unor probleme care nu puteau fi controlate. Adesea a fost vina influenței sau modelului și nu din cauza unor probleme de design”, a declarat Cruz pentru Euronews.
Așa că au decis să-și creeze propriul influencer pe care să-l folosească drept model pentru brandurile care i-au abordat. Ei au creat-o pe Aitana, o femeie exuberantă de 25 de ani, cu părul roz, din Barcelona, al cărei aspect fizic este aproape de perfecțiune. Modelul virtual poate câștiga până la 10.000 de euro pe lună, potrivit creatorului ei, dar media este în jur de 3.000 de euro.
„Am făcut-o astfel încât să ne putem trăi mai bine și să nu fim dependenți de alți oameni care au ego-uri, care au manie sau care doar vor să câștige mulți bani pozând”, spune Cruz.
Câștigă puțin peste 1.000 de euro pe reclamă și a devenit recent promotorul Big, o companie de suplimente sportive. În plus, încarcă fotografii cu ea în lenjerie intimă pe Fanvue, o platformă similară OnlyFans.
În doar câteva luni, ea a reușit să câștige peste 121.000 de urmăritori pe Instagram, iar fotografiile ei obțin mii de vizualizări și reacții. Ea primește chiar și mesaje private de la vedete care nu știu că nu este o persoană reală. „Într-o zi, un cunoscut actor latino-american i-a trimis un mesaj pentru a o invita să iasă. Actorul are aproximativ 5 milioane de urmăritori și o parte din echipa noastră i-a urmărit serialul TV când erau copii”, spune Cruz. „Nu avea idee că Aitana nu există”, adaugă el.
Cum aduci la viață un AI?
În fiecare săptămână, echipa agenției are o întâlnire pentru a crea viața Aitanei. Ei decid ce va face în timpul săptămânii, ce locuri va vizita și ce fotografii vor fi încărcate pentru a le da subiecte urmăritorilor care vor să afle despre ea.
Dar nu există ședințe foto, nici schimbări de garderobă, doar un amestec de inteligență artificială și experți în design care folosesc Photoshop pentru a face posibil ca modelul să petreacă weekendul la Madrid, de exemplu.
“În prima lună, ne-am dat seama că oamenii urmăresc vieți, nu imagini. Din moment ce ea nu este în viață, a trebuit să-i dăm un pic de realitate pentru ca oamenii să se poată relaționa cu ea într-un fel. Trebuia să spunem o poveste”, spune designerul grafic.
De aceea, Aitana, spre deosebire de modelele tradiționale ale căror personalități de obicei nu sunt dezvăluite, astfel încât să poată fi o „pânză goală” pentru designeri, are o „personalitate” foarte distinctă. A fost creată ca o pasionată de fitness, hotărâtă și cu un caracter complex. Pe site-ul ei, ea se definește ca fiind deschisă și grijulie.
“Am creat-o pe baza a ceea ce îi place cel mai mult societății. Ne-am gândit la gusturile, hobby-urile și nișele care au fost în tendințe în ultimii ani”, explică Cruz.
După ce au analizat tendințele, ei și-au dat seama că cultura orientală a devenit foarte europenizată în ultimii ani, așa că au încercat să surprindă acest lucru în părul ei roz și latura de jucător.
Aitana a avut un succes atât de mare încât designerii ei au creat deja un al doilea model virtual numit Maia, „puțin mai timidă”. Nici numele nu au fost alese la întâmplare, ambele conținând acronimul pentru inteligență artificială (AI).
Democratizarea folosirii modelelor?
Agenția a fost inundată de solicitări de la branduri care își doresc propriul model personalizat. „Ei vor să aibă o imagine care să nu fie o persoană reală și care să le reprezinte valorile mărcii, astfel încât să nu existe probleme de continuitate dacă trebuie să concedieze pe cineva sau nu mai pot conta pe el”, spune Cruz.
Există și economii de costuri. Când agenția, care obișnuia să lucreze cu influenți adevărați, și-a dat seama ce câștigă, li s-a părut „anormal”.
“Kim Kardashian face un milion de euro pentru o fotografie de pe Instagram și nu vindecă cancerul. Nimeni nu câștigă un milion de euro pentru că a încărcat o fotografie pe o rețea de socializare, mi se pare absurd”, spune el.
Agenția consideră că acest lucru ar putea contribui la scăderea prețurilor de pe piață și să dea un impuls companiilor mici care nu își pot permite campanii de publicitate mari.
Cu toate acestea, inițiativa nu este lipsită de critici. Mulți sunt îngrijorați de faptul că perfecțiunea nerealistă a modelelor ar putea influența generația mai tânără să devină obsedată de atingerea unei astfel de perfecțiuni.
Există, de asemenea, critici la adresa imaginii extrem de sexualizate a modelelor create. La care agenția răspunde că pur și simplu urmăresc estetica deja creată de adevărații influenceri și mărci înșiși.
„Dacă nu respectăm această estetică, mărcile nu vor fi interesate. Pentru a schimba acest sistem, trebuie să schimbi viziunea mărcilor. Lumea în general este sexualizată.
Foto: Agenția Clueless