În 2004, în perioada în care telefoanele mobile cu ecrane color deveneau tot mai populare, la 4 februarie, Mark Zuckerberg și colegii săi de cameră de la Universitatea Harvard, în vârstă de 19 ani, au lansat o rețea de socializare, denumită “The Facebook”.
Facebook a fost numit după anuarul fizic al studenților distribuit în universități la începutul anului universitar, cunoscut în mod obișnuit sub numele de “Face Book”. În câțiva ani, platforma a explodat în popularitate, devenind cea mai mare rețea de socializare din lume, cu peste trei miliarde de utilizatori activi lunar în prezent, potrivit CNN.
Ideea care a stat la baza Facebook a pornit de la unul dintre proiectele anterioare ale lui Zuckerberg, numit Facemash, un site web “hot-or-not” folosit pentru a evalua fețele studentelor de la Harvard, una lângă alta.
Pentru a obține fotografiile folosite pe site, Zuckerberg a spart sistemul de securitate al universității și a copiat imaginile cu legitimațiile studenților fără permisiunea acestora. Acest lucru a determinat universitatea să închidă platforma la câteva zile de la lansare și a dus la măsuri disciplinare împotriva lui Zuckerberg.
Cu toate acestea, doar câteva luni mai târziu, Zuckerberg și colegii săi de cameră au lansat un nou site de networking care le permitea studenților de la Harvard să se conecteze cu colegii lor folosind adresele de e-mail “.edu”.

Facebook avea 50 de milioane de utilizatori în 2007
Rețeaua de socializare a avut un mare succes și s-a răspândit în curând și în alte campusuri universitare din Statele Unite. În primul an, platforma a ajuns la un milion de utilizatori, iar în august 2005, a fost redenumită “facebook.com”.
Până la sfârșitul anului 2006, oricine avea peste 13 ani și avea acces la internet se putea înscrie. Numărul de utilizatori a sărit de la 12 milioane în 2006 la 50 de milioane în 2007, număr care s-a dublat la 100 de milioane la sfârșitul anului 2008.
În 2012, anul în care Facebook a ajuns la un miliard de utilizatori, compania era evaluată la 104 miliarde de dolari. De atunci, cota de piață a platformei a crescut de aproape 12 ori, ajungând acum la aproximativ 474 de dolari.
La 29 octombrie 2021, Zuckerberg a anunțat schimbarea denumirii Facebook, Inc. în Meta Platforms, Inc. Compania deține și operează Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp, printre alte produse și servicii.
Cu trei miliarde de utilizatori activi lunar, Facebook rămâne cea mai populară platformă de socializare din lume, reprezentând mai mult de jumătate din utilizatorii de internet din lume și peste o treime din populația lumii. Pentru a pune 3,03 miliarde de utilizatori în perspectivă, această cifră este mai mare decât populația Indiei (1,4 miliarde), a Chinei (1,4 miliarde) și a Bangladeshului (173 de milioane) la un loc.
Probleme pentru Mark Zuckerberg legate de confidențialitatea datelor
Facebook s-a confruntat cu numeroase probleme legate de confidențialitatea datelor și de siguranța utilizatorilor de-a lungul celor 20 de ani de existență.
Una dintre cele mai notabile probleme a avut loc în 2018, când s-a dezvăluit că firma britanică de consultanță Cambridge Analytica a folosit fără permisiune, la începutul anului 2014, 87 de milioane de informații personale ale utilizatorilor Facebook pentru a crea profiluri ale alegătorilor individuali din SUA în scopul de a le adresa reclame politice personalizate.
Zuckerberg a participat la primele sale audieri în Congres la Capitol Hill, Washington, DC, unde a fost interogat cu privire la practicile sale privind confidențialitatea datelor. Șeful Meta a acceptat să plătească amenzi și a declarat că va îmbunătăți reglementările privind confidențialitatea pe platformă.