Bucureștenii sunt invitați la expoziția-eveniment “Mașinile Bucureștilor – Interbelicele Orașului”. Aceasta poate fi vizitată, de astăzi până pe 15 septembrie, la Palatul Elisabeta din Capitală.
Expoziția este organizată de Retromobil Club România și găzduită de Asociația Casa Majestății Sale.
”Automobile marcante pentru România anilor ‘20 – ‘40 se vor aduna în grădina Palatului Elisabeta în această vară unde vor aduce povești despre orașul, mașinile și locuitorii săi, despre România acelor ani într-o celebrare a lucrurilor care contează și care ne unesc. Piesa de rezistență este un Mercedes-Benz fabricat între 1933-1936.
Astfel, în fiecare zi de weekend (sâmbată- duminică) din perioada 20 iulie – 15 septembrie 2024, autovehicule interbelice aparținând colecționarilor secției Antebelice a Retromobil Club România vor fi expuse în grădina Palatului”, anunță organizatorii.

„Interbelicele Orașului” se alătură expoziției regale Palatul Elisabeta
Reprezentanții Retromobil precizează că selecția „Interbelicele Orașului” se alătură expoziției regale Palatul Elisabeta, care va fi deschisă pentru vizitatori în cadrul unor tururi ghidate.
Accesul în curtea Palatului Elisabeta pentru vizitarea expoziției de automobile se va realiza în fiecare zi de sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 16:00, iar intrarea costă 40 de lei.
În lunile iulie și august, Palatul poate fi vizitat în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00-13:00 și 14:00-17:00. Biletele de intrare pentru copii, elevi, studenți și pensionari costă 20 lei de persoană, iar cele pentru adulți sunt 40 de lei. Vizitatorii au acces în Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I și Elisabeta. De asemenea, pot vizita Salonul Alb, dar și Biroul Majestății Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură și Sufrageria Mare.
Automobilele au fost o adevărată pasiune pentru Regele Mihai. Încă din copilărie, mașinile au jucat un rol în viața sa, așa cum se poate vedea în diverse imagini cu Majestatea sa.

„Mascota prințului Mihai”
Faptul că iubea automobilele era cunoscut de numeroși oameni influenți și renumiți. Edvard Beneš, președintele Cehoslovaciei, i-a dăruit Regelui Mihai un automobil 1936 Aero 30. Cu ocazia împlinirii vârstei de 16 ani, tânărul prinț moștenitor a primit de la oficialii aviației române un automobil SS100 3.5 Jaguar. Dorind ca acest cadou să îi amintească de Forțele Aviatice ale României, mașina a fost comandată în „culoarea cerului”, fapt pentru care producătorul Jaguar a creat nuanța „Blue sheen”.
Regele Mihai a fost președintele onorific al Retromobil Club Romania
Regele Mihai a deținut, de asemenea, un automobil Mercedes 540K Sindelfingen, un model Delahaye Type165 și un Talbot Lago Record. Un alt automobil fascinant din colecția Regelui Mihai I a fost un model Alfa Romeo 8C 2900 Touring din 1942.
De asemenea, Regele Mihai a fost președintele onorific al Retromobil Club Romania. Deși a dus o viață turbulentă, automobilele au rămas mereu o pasiune și bucurie a sa.
Ce nu știați despre Palatul Elisabeta
Vizitarea unui vechi palat regal, situat chiar în inima Bucureștiului, este o experiență deosebită, mai ales pentru cei care vor să aibă parte de liniște în weekendurile din sezonul estival, când toată lumea se înghesuie la mare sau la munte.
Unul dintre aceste obiective turistice inedite este Palatul Elisabeta, aflat pe Șoseaua Kiseleff, la numărul 28, pe malul Lacului Herăstrău, la doi pași de Muzeul Satului. Fosta reședință oficială a Regelui Mihai este, în prezent, sediul Asociației Casa Majestății Sale, care a deschis aici o expoziție, pentru iubitorii de istorie și de artă.
Palatul Elisabeta a fost martor tăcut al multor evenimente istorice despre care învățăm din cărți și din filme, dar parcă este mai interesant să aflăm despre ele chiar de la fața locului. Prezentăm în continuare cele mai importante informații despre istoria acestei clădiri și despre ce pot vedea în prezent turiștii care-i trec pragul.

Palatul a fost ridicat pentru Principesa Elisabeta
A fost construit între anii 1935-1937, după un plan al arhitectului Corneliu Marcu, într-un stil deosebit, unic în rândul palatelor bucureștene, care îmbină elementele maure cu cele brâncovenești. Acest palat a fost ridicat pentru Principesa Elisabeta, sora regelui Carol al II-lea și fostă regină a Greciei, la cererea fratelui său, dar a fost folosit în acest scop doar în perioada 1937-1944. Prințesa a preferat să locuiască mai mult la Castelul Banloc, din Timiș, departe de agitația Bucureștiului.
Reședința oficială a Familiei Regale
Palatul Elisabeta a devenit casă de protocol în perioada comunistă, iar în anii 1990 aici au funcționat un hotel și un restaurant, interiorul clădirii fiind semnificativ modificat. Ajunsă în administrarea Regiei Autonome a Protocolului de Stat (RAAPPS), clădirea a fost apoi dată în folosință Regelui Mihai, pe toată durata vieții acestuia. Astfel, între anii 2001-2017, Palatul Elisabeta a fost reședința oficială a Familiei Regale.
Începând cu anul 2020, impresionanta clădire a devenit sediul Asociației Casa Majestății Sale, care a organizat aici o expoziție regală, ce poate fi vizitată în anumite perioade. Astfel, în prezent, expoziția „Palatul Elisabeta” poate fi admirată în lunile iunie-octombrie, de vineri până duminică, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00.