Se preconizează că România va ajunge în acest an la vânzări de peste 100 miliarde de euro. Cele mai multe exporturi vor merge către Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Aceste informații provin dintr-o analiză efectuată de un furnizor de servicii de plată.
Exporturile românești au totalizat 38,5 miliarde de euro în primele cinci luni ale anului
Conform datelor statistice prezentate de INS, exporturile firmelor româneşti au totalizat 38,5 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an. Se estimează că la finalul primului semestru aceste cifre vor ajunge la 50 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Moneycorp România.
Sectoarele cu cele mai multe exporturi sunt cel al mașinilor și echipamentelor de transport (47,1%) și al altor produse manufacturate (29,6%).
În 2019, majoritatea exporturilor României (aproximativ 72,7%) au fost direcţionate către ţările Uniunii Europene. Schimburile intra-UE27 de bunuri au însumat 28 miliarde de euro, ceea ce demonstrează o importanţă semnificativă a pieţei europene pentru economia românească.
În plus, România a exportat bunuri și servicii în valoare de 10,537 miliarde de euro in afara Uniunii Europene, reprezentand 72.7% din totalul exporturilor. Este o creștere semnificativă în comparație cu anul precedent.
“Deși exporturile au încetinit, crescând cu doar 2,9% față de primele cinci luni ale anului trecut, tendința rămâne pozitivă, demonstrând că economia a reușit să se adapteze la noile modificări fiscale și la inflația, care a fost cea mai mare din UE în acest an. Viitorul exporturilor românești depinde în principal de capacitatea principalilor noștri parteneri comerciali europeni, precum Germania, Italia și Franța, de a depăși provocările cauzate de inflație, restructurarea economiei din cauza războiului din Ucraina și reconfigurarea lanțurilor de producție și aprovizionare.”
“Deși există încă multe incertitudini, perspectiva este optimistă, având în vedere politica economică nouă pe care Bruxelles-ul dorește să o implementeze pentru a revitaliza economia europeană,” a afirmat Cosmin Bucur, director general al Moneycorp România, într-un comunicat de presă.
România se află într-o poziție puternică pe piața globală, cu creșteri constante în exporturile de mașini, produse chimice și software
Specialiştii prognozează că viitorul va oferi numeroase oportunităţi în diverse domenii, deoarece produsele româneşti, cu un raport calitate-preţ excelent, se află într-o nişă atractivă. De la materiale de construcţii la produse agroalimentare, textile şi maşini, avem avantaje competitive importante pe piaţa internaţională.
România se află într-o poziţie puternică pe piaţa globală, cu companii de succes din diverse industrii. De exemplu, Dacia şi Ford continuă să se extindă cu noi modele de automobile, ceea ce sporeşte exporturile ţării noastre. Industria software este în creştere constantă, iar exporturile de produse chimice sunt în plus. Chiar şi în timpul pandemiei, economia ţării noastre a reuşit să se adapteze şi să se restructureze, ceea ce are efecte pozitive asupra firmelor producătoare care au reuşit să îşi optimizeze costurile şi să lanseze produse şi servicii adaptate noii realităţi economice.
În ultimul an, România a exportat o varietate de produse, inclusiv mașini și dispozitive electrice, mijloace de transport, mobilier, materiale de construcții, produse agroalimentare, produse chimice și din plastic, produse metalurgice, textile și confecții. O mare parte dintre acestea sunt importante pentru economia țării și sunt exportate în cantități semnificative.
În 2023, România a exportat produse în valoare de 93 miliarde de euro, o creștere de 1,3% față de anul precedent. Se estimează că în 2024 această cifră va depăși pragul de 100 miliarde de euro, având în vedere stimulentele și efectele inflației. Acestea sunt concluziile unui comunicat recent emis.
Exporturile României cresc în diverse sectoare, dar succesul lor depinde de susținerea autorităților și îmbunătățirea infrastructurii

Printre ţările către care se exportă cele mai multe produse din România se numără Germania (21,3%), Italia (10,7%), Franţa (6,8%), Ungaria (6,6%), Bulgaria (4,1%), Polonia (3,7%), Turcia (3,5%), Cehia (3,3%), Olanda (2,9%) şi Marea Britanie (2,9%).
“După îmbunătăţirea deficitului balanţei comerciale cu 5,1 miliarde de euro în 2022 (-15,1%), la 28,9 miliarde de euro, sperăm că acest trend va continua în acest an. Cu toate acestea, după primele cinci luni asistăm la o creştere a deficitului comercial (FOB/CIF) de 12,288 miliarde de euro, cu 1,230 miliarde de euro mai mare (+11,1%) decât în aceeaşi perioadă din 2024. Există însă şanse ca exporturile semnificative de produse agricole şi maşini să aducă o îmbunătăţire a situaţiei pe parcursul toamnei.” conform analizei Moneycorp.
Potrivit specialiştilor, succesul exporturilor româneşti va depinde în mare măsură de susţinerea acordată de autorităţi în procesul de redresare economică.
Un studiu recent evidențiază potențialul României de a atrage investiții și de a-și dezvolta sectorul de producție, cu accent pe exporturi. Eforturile de a extinde rețeaua autostrăzilor și feroviară, împreună cu investițiile în creștere în parcurile logistice, fac din țara noastră o destinație atractivă pentru investitori.
România are potențialul de a deveni un hub regional logistic și de producție
Potrivit unui studiu Frames, menţionat într-o analiză de specialitate, România are potenţialul de a deveni un adevărat hub regional pentru logistica, producţia şi serviciile transfrontaliere. Se estimează că investiţiile programate în următorii ani vor depăşi 10 miliarde de euro.
Punem accentul pe dezvoltarea infrastructurii de parcuri industriale ca cheie a succesului investițional. Oferte integrate, incluzând depozite, spații de producție, servicii și conexiuni de transport sunt disponibile în cele mai atractive zone de investiții – Portul Constanța, București/Ilfov și regiunea Centru.
Pe măsură ce toate ţările din Europa se luptă pentru a atrage investiţii, România se află într-o poziţie favorabilă datorită costurilor reduse în comparaţie cu alte ţări din regiune. Cu toate acestea, trebuie să facem eforturi suplimentare pentru a atrage mai mulţi investitori străini, conform analiştilor.
Implementarea de programe pentru stimularea producţiei, finanţate prin fonduri UE sau din bugetul naţional, poate aduce un impuls major economiei, mai ales în sectorul IT&C, pe măsură ce ne pregătim de a patra revoluţie industrială – Industry 4.0 – la care România va trebui să se adapteze.
Moneycorp sprijină companiile românești în era digitalizării și a noilor tehnologii
“Ne aflăm în era digitalizării, robotizării și a noilor tehnologii, ceea ce face din acest domeniu unul strategic pentru România. Avem un potențial excelent de export în acest domeniu și este important să îl valorificăm.”
“Pentru a construi o economie durabilă şi previzibilă, trebuie să depunem un efort susţinut atât din partea mediului de afaceri, cât şi a statului. Trebuie să găsim alternative la importuri şi să oferim exporturi competitive”, precizează Cosmin Bucur.
Într-un mediu economic volatil și presat de criză, experții recomandă afacerilor să apeleze din ce în ce mai mult la strategii și produse de hedging (protecție împotriva riscului valutar). Acest lucru este esențial pentru a reduce impactul fluctuațiilor valutare asupra afacerii și a menține stabilitatea financiară.
Din 2016, Moneycorp a fost prezentă în România și a devenit cea mai mare instituție de plăți din Europa. În 2022, compania a facilitat tranzacții în valoare de peste 86 miliarde de euro în întreaga lume și a efectuat plăți către peste 190 de țări.
“În țara noastră, Moneycorp are parteneriate cu peste 1.000 de companii Corporate și IMM-uri din domenii variate precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale, FMGC sau Medical. Lucrăm împreună pentru a oferi soluții financiare personalizate și eficiente pentru afacerea ta. Alătură-te celorlalți clienți mulțumiți ai noștri astăzi!”