Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, fiind făcute cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, duminică dimineaţa, că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în cursul zilei de 26 august 2023.
”În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ.
Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, a precizat sursa citată.
Exploziile de la stația GPL din Crevedia au produs 58 de victime, dintre care o persoană a murit și 57 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate.
Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost constituită o celulă de criză.
Ministerul Apărării a anunţat că o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5,15, pentru transportarea la Bruxelles a doi pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanţi din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.
Cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolat la ora 8,00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.
Misiunile s-au efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Marcel Ciolacu: ”Cine se face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”
Premierul Marcel Ciolacu spune că dacă echipajele care au intervenit după exploziile de la stația GPL din Crevedia nu ar fi creat zona de protecție și ar fi lăsat oamenii să intre în acel perimetru, cum a fost la explozia de la Mihăilești, din 2004, ”astăzi ar fi fost o situație de nedescris”.
Marcel Ciolacu a amintit de tragedia de la Mihăilești, din mai 2004, când, pe DN 2, la 30 de kilometri de Buzău, a explodat un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Atunci, 18 persoane au fost rănite, dintre care șapte pompieri, și alte 13 au fost rănite.
”Dumneavoastră sunteți mai tineri, dar noi am prins și accidentul de la Mihăilești. Dacă (după exploziile de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița – n.r.) nu se crea acel cordon și se lăsa lumea – cum s-a făcut atunci, la Mihăilești -, astăzi ar fi fost o situație de nedescris. Deci, cine a organizat acolo perimetrul și s-a ocupat, a făcut un lucru extraordinar. De fapt, s-au salvat vieți”, a spus premierul.
Două linii TELVERDE au fost deschise, pentru ca familiile persoanelor rănite în exploziile de la stația GPL din Crevedia să poată afla informații despre starea acestora. Cele două numere de telefon la care pot suna non-stop sunt: 021-2069397 / 021-2069398.
CITIȚI ȘI: