Explozia pagerelor din Liban a generat diverse teorii, iar principala teorie vehiculată este că serviciile secrete din Israel (Mossad) ar fi orchestrat operațiunea. Profesori români de la Universitatea Tehnică din Iași au unele explicații, dar un „mister total” ar putea defini ce s-a întâmplat, potrivit unora dintre analiști.
Operațiunea prin intermediul căreia mii de pagere aparținând unor lideri ai organizației teroriste Hezbollah ar fi explodat în același timp a creat diverse supoziții, controverse și chiar teorii ale conspirației. Spre exemplu, rețelele sociale sunt pline de teorii cu privire la modul în care precursoarele telefoanelor mobile ar fi fost transformate în arme periculoase. În atacul din Liban, pe care Hezbollah îl pune pe seama Israelului, nouă persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite,
La baza exploziei pagerelor din Liban se presupune că ar fi stat un semnal unic, responsabil de explozia în masă. Potrivit datelor publicate de mass media internațională, bazate pe explicațiile martorilor, pagerele ar fi început să se încălzească marți, în jurul orei 15:30, ora locală, explodând apoi în buzunarele și mâinile celor care le purtau. În special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, unde Hezbollah are o prezență puternică. Însă și în Damasc, capitala siriană, mai mulți membri Hezbollah au fost răniți. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arătau deflagrații în magazine, printre rafturi, la casa de marcat, dar și pe străzi.
Reporterii „Ziarului de Iași” au stat de vorbă cu câțiva profesori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iași pe această temă atât de dezbătută – explozia pagerelor din Liban. Cu specificația faptului că explicațiile profesorilor reprezintă ipoteze.
Profesor român: „Poate fi o tehnologie a serviciilor secrete”
„Dacă ar fi explodat pe o perioadă de 10 ani, era posibil să aibă legătură cu tehnica. Adică, dacă anumite baterii nu au fost fabricate corespunzător, ele pot lua foc sau chiar exploda, în timp. Dacă au explodat simultan, nu are legătură cu tehnica, ci cu altceva, despre care nu pot spune sigur. Poate fi o tehnologie a serviciilor secrete, poate. Din punct de vedere tehnic, anumite tipuri de baterii «înmagazinează energie», iar dacă nu sunt bine realizate, pot lua foc sau exploda, dar nu atât de multe în același timp”, a precizat profesorul Radu-Florin Damian, din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Domnia sa consideră că explozia bateriilor este una dintre cele mai „subțiri” teorii vehiculate. De asemenea, Dănuț Burdia, din cadrul aceleiași facultăți, a explicat și el ipoteza cum s-ar fi putut produce explozia: „Mesajul este transmis către pager prin intermediul unui semnal radio. Pagerul decodează semnalul radio, din care extrage mesajul transmis, care poate fi afișat ca text, poate produce tonuri sau vibrații, similar cu telefonul mobil.
Bănuiesc că, în cazul pagerelor care au explodat, nu bateriile acestora au explodat, ci un mic sistem exploziv inserat în pager. Iar acest sistem a fost configurat să se activeze la recepționarea unui anumit ton sau vibrație. Este doar o supoziție. Este posibil ca sistemul inserat în pager să fi fost configurat să se activeze atunci când primește un anumit mesaj text”, a mai evidențiat profesorul.
Explozia pagerelor: Cum a funcționat totul simultan
Prof. Dănuț Burdia a mai explicat cum ar fi funcționat o transmisie simultană, în acest caz: „stația de bază emite un singur semnal radio care conține mesajul și mai multe coduri unice (capcode), corespunzătoare fiecărui pager destinat să primească mesajul. Apoi, există grupuri de pagere: mesajul este transmis folosind un «capcode» asociat unui grup, iar toate pagerele configurate pentru acel grup primesc simultan același semnal. A treia posibilitate este folosirea rețelelor de paging centralizate. Astfel, unele sisteme de paging mai avansate permit trimiterea unui mesaj către dispozitive aflate în multiple locații geografice, folosind o rețea centralizată de transmisie”, a subliniat profesorul.
Totuși, cine a fabricat aceste pagere? Și aici sunt controverse. Fondatorul companiei Gold Apollo, Hsu Ching-Kuang, a declarat miercuri că această companie și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria.Dar că o altă companie, cu sediul în Budapesta, le-a fabricat. „Pagerul AR-924 folosit de militanți a fost fabricat de BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei”, spune Hsu. Ungurii însă neagă și dă vina pe Bulgaria!
Explozia pagerelor: Ce vină au bulgarii?
Pagerele impregnate de spionii israelieni cu explozibil, care au ucis marți, într-o deflagrație simultană, 12 teroriști Hezbollah și au rănit alte 2.800 de persoane în Beirut provoacă râca între state europene.
Cea mai nouă victimă este Bulgaria, unde Ungaria spune că s-ar fi fabricat, în realitate, pagerele ucigașe. Deutsche Welle comentează joi că Telex, o publicație maghiară, a dezvăluit faptul că pagerele ar fi fost trimise către Hezbollah de Norta Global, o firmă cu sediul în Sofia, deținută în acte de un cetățean norvegian. Și că contractul de furnizare a pagerelor a fost semnat, într-adevăr, de BAC Consulting, firma din Budapesta, cu deținătorul taiwanez al mărcii, Gold Apollo. Dar de produsele propriu-zise și livrarea acestora s-a ocupat compania din Sofia.
New York Times și Sky News afirmă că BAC Consulting este una dintre cele cel puțin trei firme-fantomă înființate în Europa de serviciile de informații ale Israelului, special pentru acest gen de operațiuni.
„Ca răspuns la recentele rapoarte din presă care susțin că o companie înregistrată în Bulgaria a furnizat pagere organizației libaneze Hezbollah, care au fost ulterior detonate în Liban și Siria, Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS) a declarat că nu au fost efectuate operațiuni vamale care implică aceste mărfuri în interiorul Bulgariei”, notează Novinite.
Citiți și: UNFINISHED: Ce miros are iubirea? Poți trăi fără telefon? Unde afli totul