O echipă de cercetători, istorici și tehnicieni au pornit într-o expediție la nava scufundată Titanic, prin care își propun cea mai amănunțită cartografiere a epavei făcută vreodată. Și, lucru important, vor fi folosite noi tehnologii.
Scopul este inclusiv documentarea obiectelor și resturilor din jurul vasului naufragiat, precum și posibile noi detalii despre scufundare. Oamenii de știință vor folosi cele mai noi tehnologii pentru fotografierea și filmarea 3D a întregii zone submarine în care se află epava, la o adâncime de peste 3800 de metri.
„ E mult mister legat de părțile Titanicului care sunt în nisip, cum este prova: cât de mult este afundată, unde este avaria produsă de aisberg. Este și o controversă legată de elicea centrală a Titanicului: avea patru pale? Trei? Avem multe de aflat!”, spune James Penca, cercetător al Titanicului, potrivit BBC.
Titanicul s-a rupt în două în naufragiul din 1912: între partea din față sau prova și cea din spate, sau pupa, este o distanță de peste 600 de metri.

Titanic se degradează tot mai mult
„De fiecare dată, oamenii sunt interesați de prova și pupa, sunt cele mai emblematice și mai frumoase. Eu unul abia aștept să cercetez în câmpul de resturi (dintre ele), să caut micile bucățele din nisip. O grămăjoară aici, una dincolo. E o cantitate uriașă care nu cred că e inventariată la nivelul de detaliu pe care sperăm noi să îl obținem”, e de părere Evan Kovacs, director de imagine subacvatică.
De la an la an se degradează tot mai mult epava Titanicului, descoperită în 1985 de o echipă condusă de exploratorii Robert Ballard și Jean Luis Michel. Din cauza bacteriilor și microorganismelor, întregul vas ar putea dispărea în nici 20 de ani și deja este extrem de fragil.
„Eu unul aș vrea să văd obiectele care ar putea dispărea pe vecie expuse într-un muzeu, iar copiii mei să poată vedea mai mult decât fotografii. Știți că există furtuni și uragane submarine, cine știe ce s-ar mai putea întâmpla”, adaugă Troy Launay, co-director al expediției.
Titanic și Titan – altă tragedie
Expediția a plecat din Providence, pe coasta Statelor Unite. Două vehicule robotice vor coborî pe fundul oceanului și vor capta milioane de imagini de înaltă rezoluție. Proiectul a fost organizat de singura companie care are dreptul legal să recupereze obiecte de Titanic și care până acum a adus la suprafață peste 5500 de artefacte și fragmente.
Anul trecut, un submersibil folosit pentru a transporta oamenii să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanșând o misiune de căutare și salvare. În cele din urmă turiștii de pe submersibilul Titan au murit, la câteva ore după dispariție. Submersibile mici iau ocazional turiști, care-și plătesc cursa, dar și experți pentru a vedea epava Titanicului. Excursiile de mai multe zile la epavă costă zeci de mii de dolari, iar o scufundare la Titanic, inclusiv coborârea și ascensiunea, durează aproximativ opt ore.
Anul trecut, o astfel de excursie, condusă de OceanGate, a costat un grup de oaspeți 250.000 de dolari, pentru a duce submersibilul la 2,4 mile de locul unde se află epava pe fundul mării. Excursia durează 10 zile și pot urca la bord maximum șase oameni.

Pe fundul Atlanticului
Celebrul vas naufragiat se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului. Este localizat la aproximativ 600 km în largul coastei Newfoundland, Canada.
Vasul de pasageri, care era cea mai mare navă a timpului său, a lovit un aisberg în chiar călătoria sa inaugurală, de la Southampton la New York, în 1912. Din 2.224 de pasageri și echipajul de la bord, 1.514 au murit, într-unul dintre cele mai notorii dezastre pe mare din istorie.
Titanicul a fost explorat încontinuu de când epava a fost descoperită în 1985.La un moment dat, magnatul miliardar al mineritului, Clive Palmer, a promis că va construi o navă „mult, mult superioară originalului”, în timp ce a dezvăluit proiectele pentru proiectul său Titanic II – din nou. Cu toate acestea, după ce a distribuit jurnaliştilor un comunicat de presă în care a promis că prin compania sa Blue Star Line va construi „nava iubirii şi cu cel mai bun stil şi lux”, Palmer a recunoscut că nu a rezervat încă un şantier naval.
Titanic II doar un vis
„Titanic II sperăm că poate acționa ca un catalizator pentru a revigora unele dintre acele valori pe care le avem, ceea ce, sperăm, va duce la pace”, continuă Palmer cu motivaționalele.