Guvernul condus de Marcel Ciolacu va finanța cu 500 de milioane de lei un nou program esențial pentru români, ”Programul rabla pentru sobe”, prin care familiile care folosesc lemnul de foc pentru încălzirea locuințelor să-și poată achiziționa modele mai eficiente. În plus, Romsilva a asigurat stocul necesar de lemn pentru această iarnă. Circa 3,5 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri de sprijin implementate de Executiv.
Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Mediului, anunță că în câteva săptămâni va demara proiectul-pilot al ”Programului Rabla pentru sobe”, care va beneficia de un buget total de 500 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro). Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.
”În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, anunță Ministrul Mediului.
Programul implementat de Executivul Ciolacu va avea acoperire națională
Potrivit oficialilor Ministerului Mediului, sobele trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă. În primă fază, familiile din localitățile din 27 de județe aflate în zona montană reprezintă prioritatea, însă acest program finanțat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu se va extinde la nivelul întregii țări.
”Pentru că e un proiect pilot, discutăm de cetăţenii din 27 de judeţe, mai ales din localităţile care fac parte din lista celor montane, aşa cum sunt ele definite de Legea Muntelui, şi credem că acolo la munte, unde au pornit deja sobele la acest moment toţi cetăţenii, acolo e nevoia cea mai mare şi începem cu ei. Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalţi locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot şi trebuie să ne asigurăm că el funcţionează aşa cum trebuie înainte de a-l extinde la nivel național”, este anunțul făcut de conducerea Ministerului Mediului.
Lemnul de foc, la același preț cu cel de anul trecut, prin Regia Națională a Pădurilor, Romsilva
Un alt aspect extrem de important este lemnul de foc, folosit pentru încălzire de 3,5 milioane de familii. Regia Națională a Pădurilor, Romsilva, prin care statul administrează aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, s-a asigurat că deține o cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul gospodăriilor la prețuri accesibile, similare celor de anul trecut.
”Trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv…Nci acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a precizat Ministrul Mediului.
Romsilva a vândut deja anul trecut aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn, la un preț mediu de 282 de lei pe metrul cub, similar cu cel de anul trecut. În plus, deține în stoc o treime din cantitatea deja achiziționată, 500.000 de mc, cu care poate acoperi necesarul pentru această iarnă.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010
CITIȚI ȘI: Contribuția Guvernului Ciolacu la stabilitatea economică