„Este oficial: am epuizat resursele planetei”, anunța în iulie 2022 ONG-ul de mediu World Wide Fund (WWF) România, într-o informare referitoare la Earth Overshoot Day. Adică ziua în care populaţia de pe întreg Pământul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera timp de 365 de zile. Iată că și în 2023 omenirea a consumat toate resursele! Este acesta un bau-bau sistematic?
„Înseamnă că de-acum trăim pe datorie, din resursele anilor ce vor urma, conform studiilor recent efectuate de către Global Footprint Network”, nota în 2022 sursa menționată. Ok, trăim pe datorie, dar și în acest an ne-am consumat resursele?!? Și cine stabilește ce și cât am consumat? Despre ce este vorba? Despre multrâmbițata și controversata amprentă de carbon a umanității. Să vedem.
Mai întâi să aruncăm o privire asupra felului în care omenirea iarăși a fost rea și „a păpat” tot pe 2023, începând chiar de azi – 2 august. O evidențiere specială: România şi-a consumat resursele din 11 iunie a.c.!
Suntem avertizați că, începând din 2 august 2023, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face, vor fi în contul generaţiilor viitoare. Există chiar un top anual al celor mai risipitoare țări. Spre exemplu, în acest an, Qatar şi Luxemburg și-au consumat resursele din 10 şi 14 februarie, clasificându-se drept ţările cele mai risipitoare. La polul opus se află Jamaica, care are resurse până pe 20 decembrie, Ecuador, cu resurse până pe 6 decembrie şi Indonezia, 3 decembrie.
Un ONG ne spune cât am „păpat” și ne pălmuiește că suntem risipitori
Organizaţia Global Footprint Network este cea care calculează pe baza unor algoritmi Ziua Depăşirii (așa cum a fost numită această zi de calcul a risipitorilor, fapt ce i-a făcut pe unii dintre analiști să asocieze metaforic ideea cu seria SF „Ziua Judecății”….) încă din 2006. Indicatorul a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: 29 decembrie, în 1970, 4 noiembrie, în 1980, 11 octombrie, în 1990, 23 septembrie, în 2000 şi 7 august, în 2010.
Conform unui studiu efectuat tot de către Global Footprint Network, fenomenul a început în 1971, iar astăzi folosim resursele pe care planeta le va produce pe timpul generațiilor viitoare. Statisticile arată că, până la sfârșitul lui 2022, vom fi consumat 1.75 planete, în termeni de resursele generate de Pământ. Factorul determinant este creșterea cu 1.2% a amprentei de carbon a umanității în 2022, față de anul trecut.
Earth Overshoot Day nu are o zi fixă, se calculează împărțind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanității (cererea umanității pentru acel an) și înmulțind cu 365, numărul de zile dintr-un an.
Amprenta de carbon a umanității, obsesia eco
Ce e de făcut? Potrivit unor analiști hâtri, om egal consum, consum egal om. Dispare, consumul, dipare omul.