Într-o demonstrație fermă de solidaritate, angajații Radio România organizează o serie de proteste la nivel național, în fața sediului central din București. Aceștia vor protesta timp de o lună, în fiecare marţi şi joi, de la ora 11.00.
Motivația din spatele acestor acțiuni este situația precară în care se află angajații din cadrul societății de radiodifuziune, determinată de nivelul scăzut al salariilor și de lipsa condițiilor adecvate de muncă.
Lupta pentru drepturi și salarii mai mari
Protestele angajaților Radio România au fost inițiate ca răspuns la nivelul inacceptabil al salariilor, care nu reflectă corect munca și contribuția acestora. Salariații solicită o creștere semnificativă a remunerației, cu cel puțin 50%, pentru a putea face față cheltuielilor curente și pentru a asigura un trai decent pentru ei și pentru familiile lor.
Radio România este cel mai ascultat radio din București
Radio România Actualităţi este lider în Capitală, cu o medie de aproape 190.000 de ascultători în perioada august – decembrie 2023, arată cel mai recent studiu de audiență a posturilor de radio, realizată de realizat de IMAS – Marketing şi Sondaje şi Mercury Research.
Radio Zu a fost astfel devansat din poziţia de lider, având o medie de 184.000 de ascultători, în scădere faţă de aceeași perioadă a anului 2022.
Market share-ul Radio România este acum 14,2%, cu aproape 50% mai mare decât anul trecut. Spre comparație, următorul clasat în top, Radio ZU, are un market share de 9,9%. Și la nivel național, radio România își menține poziția de lider cu un market share de 12,3%
Pentru radio, market share-ul se referă la procentul de ascultători care urmăresc un anumit post de radio în raport cu totalul ascultătorilor de radio dintr-o anumită regiune geografică, într-un anumit interval de timp. Este o măsură a popularității și influenței unui post de radio într-o anumită comunitate. Un market share mai mare înseamnă că postul respectiv deține o cotă mai mare din audiența totală de radio, ceea ce reprezintă un indicator al succesului în atragerea și reținerea ascultătorilor. Market share-ul este important pentru evaluarea impactului și a relevanței postului în comunitatea pe care o servește.
EXCLUSIV. Salarii uriașe la TVR
În timp ce angajații Radio România se plâng că trăiesc de pe o zi pe alta, în TVR, salariații se pare că au un alt standard de viață. Conform informațiilor publicate de Pagina de media, în anul 2022, salariul mediu brut în Televiziunea Română era 7.320 de lei, ceea ce înseamnă 4.282 de lei net.
Pentru comparație, iată câteva exemple de salarii mari și de salarii mici pe care TVR le plătește.
Între timp, toate salariile au fost indexate cu rata inflației, conform legii, deci au mai crescut.
TVR e pe locul 13 ca audiență
TVR se clasează pe locul 13 în clasamentul audiențelor, cu doar 32.000 de telespectatori pe zi. În luna decembrie a anului trecut a avut o medie de 28.000 de telespectatori.
Revendicări clare și nevoi urgente
În cadrul protestelor, angajații Radio România au transmis un mesaj clar către conducerea instituției și către autoritățile responsabile. Aceștia cer adoptarea unei legi clare și predictibile care să reglementeze statutul angajaților și să asigure o finanțare sustenabilă pentru societatea de radiodifuziune. De asemenea, ei solicită o atitudine mai proactivă din partea conducerii în rezolvarea problemelor semnalate și în dialogul cu sindicatele și cu reprezentanții angajaților.
“Aici București, glasul sărăciei!”
Angajații din Radio România protestează încă din luna decembrie a anului trecut. Jurnaliștii din București și de la studiourile din Iași, Constanța, Cluj Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Reșița, au protestat față de lipsa perspectivelor profesionale și veniturile salariale mici pe care le au angajații încadrații în funcții de execuție. Oamenii au afișat mesaje puternice de genul “Jurnaliști pe burta goală”, “Aici București, glasul sărăciei!”, relatează România Liberă.
Solidaritate și sprijin național
Protestele angajaților Radio România au primit un sprijin considerabil din partea societății civile și a altor instituții media din România. Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Media CulturMedia și CNS Cartel Alfa și-au exprimat solidaritatea cu salariații Radio România. Aceștia au promis să îi susțină în lupta pentru drepturi și condiții de muncă mai bune.
Au trecut 7 ani de când Iohannis a trimis legea spre reexaminare
În urmă cu aproape 7 ani, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare o serie de modificări aduse acestei legi, însă de atunci și până în prezent nu s-a întâmplat nimic.
Lupta pentru schimbare
Angajații Radio România sunt hotărâți să continue protestele pentru a obține schimbările necesare în cadrul instituției. Ei vor continua să-și facă vocea auzită și să lupte pentru drepturile lor, până când revendicările le vor fi rezolvate.
Protestele angajaților Radio România reprezintă un semnal puternic pentru Parlamentul României că situația actuală nu poate continua și că este nevoie urgentă de acțiune pentru a rezolva problemele semnalate. Este timpul ca angajații din cadrul instituției să primească salariile și condițiile de muncă pe care le merită, în conformitate cu performanțele pe care le realizează.