Legist celebru despre ordonanța 84. Modificările OUG 84 nu rezolvă problemele pentru șoferi care rămân fără premise de conducere. Testele pentru verificarea alcoolemiei și a consumului de droguri nu se pot face în termenul legal de 72 de ore. Un legist celebru a explicat pentru Oficiul de stiri care sunt motivele.
Legist celebru despre ordonanța 84. Modificările OUG 84 publicate în Monitorul Oficial nu rezolvă problemele pentru șoferi care rămân fără permise de conducere. Este foarte greu ca testele pentru verificarea alcoolemiei și a consumului de droguri să se poată face în termenul legal de 72 de ore.
Un legist celebru, Dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură medico-legală din Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, cu zeci de ani de experiență în medicina legală, a explicat pentru Oficiul de stiri de ce nu se pot face testele în termenul legal de 72 de ore.
Legist celebru despre ordonanța 84
Legist celebru despre ordonanța 84 care a stârnit revoltă printre șoferi și a fost modificată. Însă modificările făcute la OUG 84 și publicate în Monitorul Oficial nu rezolvă principala problemă pentru șoferi, dacă sunt depistați în trafic de Poliția Rutieră și testați cu etilotest sau drugtest și rămân fără premise de conducere.
Mai exact, probele de sânge și de urină nu pot fi calculate în termenul legal de 72 de ore de la recoltare.
Dr. Gheorghe Alexandrescu a explicat că analizele se fac doar în laboratoare autorizate, respectiv INML și Institutele de Medicină Legală (IML).
Testele pentru șoferi care rămân fără permis
Legist celebru despre ordonanța 84. „Se știe că etilotestele și drugtestele dau mari erori, de până la 50 la sută. În acest caz, singurele dovezi concludente pentru șoferi sunt testele de laborator. Problema este că, în România, sunt doar șase instituții acreditate, dotate cu specialiști și laboratoare. Sunt centre zonale la care sunt arondate serviciile de medicină legală județene. Deci, toate probele se duc acolo. Și durează. Pentru că doar acolo sunt și comisiile de avizare”, a explicat dr. Gheorghe Alexandrescu, pentru Oficiul de stiri.
De altfel, pe site-ul INML se precizează: „Determinarea, în vederea probaţiunii judiciare, a alcoolemiei sau a prezenţei în organismal unei persoane a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, denumite în continuare droguri, se realizeazã numai în laboratoarele de toxicologie din cadrul instituţiilor medico-legale.”.
Șase instituții medico-legale în toată țara
Legist celebru despre ordonanța 84. Conform datelor oficiale puse la dispoziție de INML, instituțiile acreditate, dotate cu laborator și specialiști, sunt: INML „Mina Minovici” București, IML Iași, IML Cluj-Napoca, IML Timișoara
IML Craiova și IML Târgu Mureș. În celelalte județe sunt Servicii Județene de medicină legală (SJML), arondate celor șase centre zonale.
Deci, explică dr. Gheorghe Alexandrescu, doar în teorie se poate analiza o probă de alcolemie sau de droguri la șoferi în 72 de ore, așa cum arată OUG 84 care a fost publicată în Monitorul Oficial, cu condiția ca în acel județ să există personal calificat și laborator specific de analiză a sângelui și a urinei, după caz.
Altfel, probele se duc de la Galați sau din alte județe din zona Moldovei la Iași, de exemplu.
Nu există laboratoare non-stop
Legist celebru despre ordonanța 84. Un alt aspect subliniat de dr. Gheorghe Alexandrescu legat de OUG 84 care a fost publicată în Monitorul Oficial este faptul că nu sunt laboratoare care să funcționeze non-stop pentru analiza probelor de sânge și urină.
„În week-end, de exemplu, se pot preleva probe, dar nu are cine să le examineze. Și asta este o problemă de care ar fi trebuit să se țină cont în stabilirea acestui termen de 72 de ore”, a adăugat dr. Gheorghe Alexandrescu, pentru Oficiul de stiri.
Testul de urină nu este obligatoriu la alcoolemie și nu afectează dreptul de a conduce
Legist celebru despre ordonanța 84. O altă problemă legată OUG 84 care a fost publicată în Monitorul Oficial este legată de recoltarea probelor: în lege este prevăzut faptul că, pentru alcoolemie, se iau doar probe de sânge, proba suplimentară de urină este obligatorie doar la consumul de droguri.
Cu toate că, susține dr. Gheorghe Alexandrescu, cele mai relevante probe sunt cele de urină. „Dacă nu se iau și probele de urină, se înregistrează doar starea de moment”, a precizat dr. Gheorghe Alexandrescu.
„Probele biologice ce pot fi recoltate de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurãri în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor, sunt reprezentate prin:
- a) sânge, pentru determinarea alcoolemiei;
- b) sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei în organism a drogurilor.”, se precizează pe site-ul INML.