Perioada de Crăciun este, pentru marea majoritate a oamenilor, una magică. Asociem această perioadă cu bucuria copilăriei. Pentru unii dintre noi, Crăciunul și implicit ceea ce este legat de Moș Crăciun, înseamnă poveste, cadouri, surprize, bucurie. Dar există mai multe fațete…
Crăciunul este uneori „respiro-ul” din fața realității care uneori este dificilă. Perioada Crăciunului poate fi pentru unii dintre noi perioada în care mai uităm de probleme, de dificultăți și ne concentrăm doar pe ce este frumos.
„Crăciunul poate fi un refugiu într-o perioada încărcată și plină de probleme. În plus, pentru unii dintre noi, Crăciunul poate însemna tradiție, ritualuri, conexiunea și revederea cu ceilalți. Crăciunul poate aduce oamenilor un sentiment general de speranța și optimism pentru noul an. Oamenii tind în astfel de momente să privească cu încredere către viitor și să își propună obiective pozitive.
Pe de altă parte, perioada sărbătorilor vine uneori și cu stres, agitație, multă muncă cu pregătirile de sărbători. Și atunci ne simțim mai obosiți din cauza presiunii pe care am resimțit-o să facem de toate. Curățenie, mâncare, vizite pe care TREBUIE să le facem sau să le primim, că așa este tradiția….toate toate astea ne obosesc uneori mai mult decât este cazul”, este de părere psihologul și trainerul Ofelia Neagu.
Presiunea societății
Printre altele, mai sunt oameni care sunt singuri de sărbători, din diferite motive. Și aici apar unele dificultăți. „Oamenilor care petrec sărbătorile singuri, uneori li se pare că este ceva în neregulă cu ei, tocmai pentru că se promovează un <model> despre cum trebuie să arate sărbătorile – înconjurați de oameni, familie, petrecând într-un anume fel. Și presiunea poate deveni foarte apăsătoare pentru cei singuri.
Pe de-o parte presiunea vine datorită motivului pentru care sunt singuri – poate un divorț, sau dificultatea de a-și găși un partener și de asemenea, presiunea poate veni și din acele <etichete> pe care ni le punem, sau se pun în general în societate – dacă ești singur, sau petreci sărbătorile singur, este ceva în neregulă cu tine”, mai punctează Ofelia Neagu.
Așadar, cum îi supraviețuim lui Moș Crăciun? Și cum ne putem bucura de sărbători, fără a ajunge epuizați în ianuarie?
„Merită reconsiderat acel TREBUIE să facem <curățenie lună> în casă și să gătim de toate! Știu că poate așa era tradiția în famile, să facem curățenie generală în casă și să gătim toate felurile tradiționale specifice sărbătorilor, dar te-aș întreba: Chiar trebuie? Cine a decis că TREBUIE și nu se poate schimbă nimic din felul în care se făceau lucrurile de sărbători în familia în care ai crescut? Facem uneori lucrurile, inclusiv pregătirile pentru Sărbători într-un fel în care ne-am obișnuit, chiar dacă pentru noi nu mai este cel mai potrivit mod de a face acest lucru, doar pentru că așa ne-am obișnuit, nu stăm puțîn să vedem dacă este chiar benefic acest mod de funcționare și ni se pare ceva de neconceput să facem altfel decât am fost obișnuiți.
De ce acest TREBUIE?
Chiar dacă aveam anumite tradiții în familie în copilărie, un anumit mod de a face pregătirile, odată deveniți adulți, ne putem crea propriile noastre tradiții, care nu ne epuizează și ne lasă energia de a ne bucura de sărbători. Și merită să apelăm la ajutor pentru a crea aceste noi tradiții – nu trebuie să facem noi toată curățenia, nu trebuie neapărat să <răsturnăm casa> pentru Sărbători și nu trebuie să facem toate toate felurile tradiționale, putem decide ce pregătim noi și ce cumpărăm”, mai subliniază psihologul.
Ce mai merită să facem? Tot potrivit psihologului, merită să ne gândim și dacă trebuie să facem/să primim toate vizitele. În perioada sărbătorilor ne simțim, poate, obligați să facem sau să primim vizite din partea rudelor și a prietenilor, pe care nu ni le dorim neapărat, nu neapărat datorită faptului că nu ne place persoana respectivă, dar pur și simplu ne dorim liniște și nu alergătură vizitelor. „Dar de ce TREBUIE să ne forțăm atât? Cum ar fi ca pur și simplu, să spunem celor care ne invită că le mulțumim, dar vom petrece altfel Sărbătorile și să le propunem să ne vedem după sărbători când ne simțim cu mai multă energie?
Alegând să spunem direct aceste lucruri, în final toată lumea are un avantaj – noi facem vizitele când ne simțim în formă, iar ceilalți au mai mult de câștigat dacă îi vizităm când putem și noi să oferim mai mult în discuții și în toată interacțiunea și nu doar <tragem de noi> să zambim frumos. Merită să ne gândim că anul are 365 de zile, nu doar zilele de sărbători, când putem face și primi vizite și este o alegere a noastră cum petrecem anumite zile. Nu suntem obligați cu nimic să le petrecem într-un anume fel. Și în plus, dacă printre cei care vin în vizită, sau pe care <trebuie> să îi vizităm sunt persoane toxice, merită să alegem să ne protejăm și să renunțăm la acele vizite”, exemplifică, pe larg, Ofelia Neagu.
Fără etichete!
În cazul în care suntem singuri de sărbători, contează mult să nu ne punem etichete. Nu este nimic în neregulă cu noi, dacă suntem singuri și avem tot dreptul să ne facem sărbătorile cât mai plăcute și confortabile. Probabil că un prim pas pentru a mai scăpa de presiunea sărbătorilor când suntem singuri, este acela de a renunta să mai petrecem atât de mult timp pe social media.
Ofelia Neagu e de părere că „oamenii în perioada sărbătorilor au tendința de a posta poate mai multe poze în social media, poze în care, automat, totul pare foarte roz și frumos în acel cuplu/acea familie, chiar dacă nu aceasta este realitatea. Doar că, văzând aceste postări, ne putem simți copleșiți de trăiri negative.
Merită să găsim persoane, sau grupuri cu interese similare, cu care suntem compatibili și în acest fel putem petrece sărbătorile alături de oameni cu care împărtășim valori și preocupări comune. Nu spune nimeni că trebuie să petrecem sărbătorile doar cu partenerul de cuplu, sau cu familia. Uneori, atunci când suntem singuri, putem avea momente chiar mai plăcute alături de niște oameni care nu sunt din familie, dar cu care avem preocupări comune”.
În plus, dacă tot sunt zile libere, avem nevoie să ne facem momente plăcute.
Nu în ultimul rând, „contează foarte mult cum percepem singurătatea – ca pe ceva apăsător, sau ca pe o oportunitate de a ne cunoaște mai bine, de a ne (re)descoperi și de a ne crea momente speciale pentru noi, pe care poate nu le-am putea avea dacă suntem parte dintr-un cuplu”, conchide psihologul.