Valentina Saygo, expert contabil, consultant fiscal, dar și antreprenor a vorbit, într-un interviu pentru oficiuldestiri, de unde ar trebui să înceapă așa-zisa “Revoluție fiscală”, dar și cât de justificată este ideea impozitării multinaționalelor.
Expertul fiscal a precizat că, dincolo de ceea ce se spune și de lista multinaționalelor fără profit care a circulat pe internet, cele mai mari investiții sunt făcute de firmele mari, iar aspectul pe care îl pierd din vedere cei mai mulți îl reprezintă taxele salariale plătite de aceste firme.
Consultantul fiscal a concluzionat faptul că fiscalitatea muncii și taxele pe care le plătesc angajatorii de orice nivel, mare sau mic, țin greul la bugetul de stat.
“Revoluția fiscală ar trebui să înceapă, dacă mă înterebi pe mine de la rescrierea Codului Fiscal și de la respectarea principiilor fiscale”
“Revoluția fiscală ar trebui să aducă mediului de business predictibilitate, pentru că doar așa oamenii pot accepta cu ușurință orice Revoluție fiscală mică sau mare. Principiile fiscale ne spun faptul că impozitele ar trebui să fie egale pentru anumite categorii de contribuabili, iar această «vânătoare de vrăjitoare» cu multinaționalele care nu plătesc impozitele… Trebuie să ne aducem aminte de ce spun statisticile și anume 20% din firme care, ce să vezi, în principiu sunt multinaționale, aduc 80% din impozitele de la buget. Mă refer la persoanele juridice.
Am văzut și eu cum circulă pe internet acele liste cu multinaționalele care nu au profit, dar ce să vezi? Iarăși vorbim despre un mod de gândire superficial. Dacă o firmă nu are profit, ce înseamnă că are? – Înseamnă că are pierdere. De ce poate să aibă pierdere? Posibil să fi investit banii respectivi și efectiv să-și micșoreze profitul sau să nu existe de nicio culoare.
Cele mai mari investiții sunt făcute de firmele mari, asta este clar. Și sunt, într-adevăr aici, câteva facilități fiscale pentru profitul reinvestit, ceea ce nu este rău deloc. Prin urmare, consider că nu trebuie să ne adresăm firmelor mici și mijlocii – că ce să vezi, hai să fim serioși, acestea au suportat toate modificările fiscale, toate revoluțiile fiscale pe principiul anul ăsta suntem așa, anul viitor suntem invers”, a explicat expertul.
“Uităm să ne uităm la taxele salariale pe care le plătesc aceste firme multinaționale”
“Multinaționalele, o parte din ele, da, este adevărat, poate sunt pe pierdere, dar din cauza sau datorită faptului, că au investit. Normal că nu ne mai uităm la activele imobilizate pe care le au aceste firme. Uităm să ne uităm la taxele salariale pe care le plătesc aceste firme multinaționale și în general, ele reprezintă mare parte a angajatorilor. Multinaționalele au cei mai mulți salariați.
Nu ne uităm niciodată la fiscalitatea muncii și taxele pe care le plătesc angajatorii de orice nivel, mare, mic, nu contează, țin greul la bugetul de stat. Dacă ne uităm la multinaționale și arătăm cu degetul, de ce nu ne uităm la companiile de stat? Care sunt necompetitive. Nu rezolvăm o problemă arătând cu degetul spre altă problemă și deturnând atenția”, a concluzionat Valentina Syago, expert contabil și consultant fiscal.
„Ca ministru nu îmi permit să trec printr-o perioadă în care am avea suspendate fondurile europene”
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat că, personal, este de acord cu impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri şi că, în calitate de ”om de stânga”, este de acord cu taxa pe lux.
Ministrul a explicat că, dacă România nu se va încadra în ţinta de deficit, va plăti o amendă de 0,5% din PIB, iar acest lucru ar afecta lucrările mari de infrastructură.
”În acest moment trebuie să iei anumite decizii. De ce? Pentru că dacă vom continua în acelaşi mod, nu ne vom înscrie în ţinta de deficit. Dacă nu ne înscriem în ţinta de deficit, avem suspendate fondurile europene şi plătim amendă 0,5 la sută din PIB. Eu, ca ministru al Transporturilor, să ştiţi că nu îmi permit să trec printr-o perioadă în care am avea suspendate fondurile europene.
Nu există proiect în România, în momentul ăsta, pe transporturi, proiect major, care să nu fie finanţat din fonduri europene. Ar însemna că toate lucrurile se stopează. Eu nu pot să susţin aşa ceva. Atunci trebuie luate anumite decizii”, a declarat, marţi, Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a subliniat şi că, personal, susţine impozitarea multinaţionalelor.
”De fiecare dată, ministrul Finanţelor, indiferent cine e el, vine şi spune: dacă avem această decizie, avem impact bugetar de atât şi în coaliţie se va lua acea decizie. Nu ştiu să vă spun ultimele lucruri. Cert este că nu putem continua în acest mod, fiindcă nu vom respecta acea ţintă de deficit. Susţin total impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri, dar e părerea mea.
Susţin impozitarea şi creşterea impozitului pe transferul profitului în afara ţării. Nu ştiu dacă nu trebuie calculat dacă şi la noi n-ar fi bine să aplicăm ce au făcut italienii acum vreo două săptămâni şi anume impozit pe profitul băncilor. Am spus că trebuie văzut. Sigur că o să iasă domnul Isărescu şi o să ne spună că nu e bine, dar eu zic că trebuie să ne uităm mai atent”, a adăugat Grindeanu.
„Să nu spună cineva care are casă de peste 500.000 de euro că, dacă îi pui impozit de 0,5% e sărac, că nu-i sărac”
Întrebat dacă susţine şi taxa pe lux, Grindeanu a explicat că este de acord şi cu această taxă.
”E un fel de impozit pe lux, o taxă pe lux. Eu, ca om de stânga, sigur că sunt de acord cu aşa ceva. Să nu spună cineva care are casă de peste 500.000 de euro că dacă îi pui impozit de 0,5% e sărac, că nu-i sărac. Şi are maşină de 75.000 de euro. Nu-i sărac”, a mai spus Sorin Grindeanu.
CITEȘTE ȘI:
Adio, dar rămân cu voi! Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei? -„Vreau să revin!”