Coșmarul pentru șoferi continuă până când intră în vigoare modificările la OUG 84, celebra ordonanță care a generat un protest la nivel național. Oficiul de stiri a aflat când va fi publicată în Monitorul Oficial OUG 84 bis.
Informații obținute în exclusivitate de Oficiul de stiri de la surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că modificările stabilite de Guvern la OUG 84, celebra ordonanță pentru șoferi care a generat un protest la nivel național, vor fi publicate în Monitorul Oficial cel mai probabil luni, 15 iulie.
În acest context, până la punerea în aplicare a noilor modificări, conducătorii auto/ șoferii trebuie să respecte prevederile legale din OUG 84, adoptată pe 29 iunie.
Coșmarul pentru șoferi continuă
Proiectul ordonanței de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranței rutiere, așa cum este denumit oficial, are ca scop schimbarea controversatei OUG 84 privind testările antidrog sau ale alcoolemiei pentru șoferi.
Coșmarul pentru șoferi continuă. Până la apariția în Monitorul Oficial a noului act normativ, coșmarul pentru șoferi continuă. Adică se aplică reglementările impuse prin OUG 84 din 29 iunie.
În prezent, o mare problemă este legată de posibilitatea ca aparatele de testare să producă un rezultat fals pozitiv, caz în care unii șoferi rămân fără permis, deși nu au consumat nicio substanță interzisă.
Controversele din OUG 84
Coșmarul pentru șoferi continuă. Coșmarul pentru șoferi continuăCelebra ordonanță care a stârnit o adevărată revoltă la nivel național, emisă de Guvern la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a Ministerului Sănătății, nu a ținut cont de avertismentele specialiștilor.
Cei care au formulat celebra Ordonanță 84 nu au ținut cont de precizările făcute de un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML) care a prezentat, la începutul acestui an, care sunt cele mai multe erori la testele rapide.
Prin OUG 84 a fost stabilit că un conducător auto/șofer, poate rămâne fără permis pe loc dacă se înregistrează, fie la etilotest, fie la drugtest, o valoare de sub 0.10 la mie, fără să aibă dreptul să ceară recalcularea la Institutul Național de Medicină Legală (INML) sau IML județene.
Asta în timp cel care care bea mai mult și depășește această valoare la testare are dreptul la recalculare iar, până la IML, îi poate scădea alcoolemia în sânge și poate scăpa.
Haos și o criză majoră în sistemul rutier
Publicarea în Monitorul Oficial a noilor modificări ale OUG 84 poate declanșa un adevărat haos și o criză majoră în sistemul rutier din România, așa cum a atras atenția Oficiul de stiri.
Coșmarul pentru șoferi continuă. Conform noilor reglementări, toate dosarele aflate în lucru la Poliția Rutieră privind consumul de droguri vor fi anulate, iar polițiștii vor fi obligați să restituie permisele reținute pe baza rezultatelor pozitive la DrugTest.
Acest lucru se va întâmpla dacă termenul de 72 de ore pentru primirea rezultatelor analizelor nu a fost respectat. În context, specialișii de la INML au atras atenția că dotările din prezent ale laboratoarelor IML din țară nu au suficientă aparatură și personal care să facă față unui val de verificări la sțnge și droguri pentru șoferi testați cu etilometru sau drugtest.
În consecință, nu doar șoferii nevinovați, ci și cei care conduceau sub influența drogurilor ar putea scăpa de sancțiuni.
Modificările OUG 84 anunțate de ministrul MAI Cătălin Predoiu
Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu a anunțat, după ședința de guvern de joi, că această Ordonanță dezvoltă Ordonanța precedentă, adică OUG 84.
Ministrul MAI a subliniat aspecte importante.
Prima modificare importantă
„În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice, prin care să evidențieze sau nu, prezența sau nu, a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drugtest sau care au refuzat testarea.”, a precizat Cătălin Predoiu, ministrul MAI.
A doua modificare importantă
A doua modificare importantă anunțată de Cătălin Predoiu este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul.
A treia modificare importantă
A treia modificare importantă anunțată de Cătălin Predoiu vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală.
„Anterior, în varianta ordonanței precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliției Române, laboratoare care, precizez, sunt acreditate conform standardelor internaționale.Acestea sunt în esență dezvoltările și modificarea adusă de Ordonanța adoptată de Guvern.”, a subliniat ministrul MAI, Cătălin Predoiu.