Examenul de rezidențiat au fost unul cu emoții pentru mulți candidați din acest an. Au avut de răspuns la 200 de întrebări tip grilă.
Examenul de rezidențiat – greu pentru unii, simplu pentru alții
Duminică, 17 noiembrie 2024, a fost o zi cu emoții mari pentru absolvenții facultăților de medicină, farmacie și medicină dentară din toată țara. Peste 10.000 de tineri au susținut examenul de rezidențiat, cu speranța de a obține un loc sau un post în specialitatea dorită.
Anul acesta, cele mai multe locuri au fost disponibile în domeniul medicină generală, la specialitățile medicină de familie, ATI, pediatrie și cardiologie. Examenul, care a durat patru ore, a constat în 200 de întrebări tip grilă, iar părerile candidaților au fost împărțite.
Unii au considerat că grilele au fost decente, în timp ce alții au simțit că examenul a fost mai dificil. „A fost ok. Grilele au fost decente,” au spus unii, în timp ce alții au menționat că examenul a fost „greuț”, dar și-au exprimat speranța că vor trece. „Am învățat ce trebuie, dar nu în totalitate.
Sunt unele chestii la care nu mă așteptam să pice. Dacă trec, aș vrea ortopedie,” au afirmat alții.
În București, 3.993 de absolvenți au susținut examenul, competiția fiind acerbă pentru ocuparea unui loc sau a unui post într-un spital din țară. Acest examen le va decide carierele pentru următorii ani, iar rezultatele vor influența drumul profesional al fiecăruia dintre acești tineri absolvenți.
În toată țara, pentru examenul de rezidențiat din acest an au fost scoase la concurs 4.000 de locuri în domeniul medicină generală, pentru care s-au înscris 6.000 de candidați. În domeniul medicină dentară, au fost disponibile 534 de locuri, iar pentru acestea s-au înscris 2.360 de candidați.
În domeniul farmacie, 345 de locuri au fost alocate, pentru care s-au înscris 1.972 de concurenți.
Aceste cifre reflectă un nivel ridicat de concurență, cu mult mai mulți candidați decât locuri disponibile, ceea ce face examenul un pas extrem de important în carierele viitorilor medici, farmaciști și stomatologi. Rezultatele examenului vor decide cine va reuși să obțină un loc în sistemul sanitar din România.
“Diferența aceasta semnificativă este generată de faptul că la medicină nu există drept de liberă practică decât după absolvirea rezidențiatului, iar numărul de locuri și posturi scoase la concurs sunt echivalente cu numărul de absolvenți din anul respectiv. La celelalte două domenii există drept de liberă practică odată cu încheierea studiilor de licență”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.