Evenimentul Din Parfumerie reprezintă un proiect de revitalizare a memoriei culturale. Proiectul se leagă de numele și casa jurnalistei și scriitoarei Silvia Kerim. Aflați ce este Parfumeria! Povestea frumosului loc din București.
Proiectul „Din Parfumerie” a luat startul pentru cea de-a treia ediție. Acesta este conceput de Asociația Hearth pentru revitalizarea memoriei culturale a comunității Sectorului 3. Locurile de desfășurare sunt sediul Asociației Hearth de pe strada Parfumului nr. 19 și Parcul Titan.
Proiectul se leagă de numele și casa Silviei Kerim, jurnalistă și scriitoare care a marcat memoria culturală a Sectorului 3. „Parfumeria” este numele pe care Silvia Kerim și Mircea Veroiu l-au dat casei lor, care datează din 1847 și se află pe strada Parfumului nr. 19.
În una dintre cele mai apreciate scrieri ale autoarei – cartea Vedere din Parfumerie – Silvia Kerim creează o hartă a memoriei culturale a unei întregi comunități care, parțial, s-a dezintegrat ca urmare a demolărilor abuzive comandate de regimul comunist și vorbește despre istoria caselor și a familiilor din Cartierul Evreiesc. Casa de pe strada Parfumului 19 – în care Silvia Kerim a locuit și a creat – este unul dintre locurile cu cea mai mare încărcătură culturală din Cartier, reușind să se salveze aproape miraculos de la soarta dispariției prin demolare, fiind alintată „Parfumeria”.
În programul cultural-educativ pregătit pentru ediția din acest an sunt cuprinse 12 activități atractive grupate în patru secțiuni: Spectacol, Muzică, Film și Interactiv. Prin intermediul acestor activități, locuitorii Sectorului 3 vor avea acces la întâlniri cu artiștii și manifestări culturale.
Spectacole la Din Parfumerie
În cadrul secțiunii„Din Parfumerie”- Spectacol vor fi promovate trei spectacole de teatru bazate pe texte contemporane, scrise sau adaptate de artiști români. Acestea vor aborda probleme sociale și culturale actuale, stimulând dezbaterea și reflecția în rândul publicului.
„Din Parfumerie”- Film include organizarea a trei întâlniri în parteneriat cu Cinemaraton, dedicate filmelor regizate de Mircea Veroiu.
„Din Parfumerie”- Interactiv propune organizarea a trei tipuri de ateliere participative pentru locuitorii cartierului Titan – Balta Albă și, prin extensie, ai Sectorului 3. Aceste ateliere, desfășurate în Parcul Titan, oferă oportunitatea de a experimenta și deprinde noi abilități prin intermediul unor activități interactive și ludice, într-un mediu prietenos și sigur.
„Din Parfumerie” – Muzică va include trei întâlniri cu artiști reprezentativi pentru diverse genuri muzicale.
Din Parfumerie: „Fără aceste mărturii, orașul ar fi mult mai sărac”
„Cea de-a treia ediție a proiectului vizează apropierea activităților creative și a manifestărilor cultural-educative de locuitorii Sectorului 3, prin intermediul a 12 activități organizate în patru secțiuni: Spectacol, Muzică, Film și Interactiv.
În ediția din 2024, oferta educativă a fost îmbogățită față de anul trecut, păstrând activitățile care au rezonat cel mai bine cu publicul participant și completându-le cu noi tipuri de evenimente atractive pentru comunitatea locală”, spune Doina Dogăroiu – Manager Proiecte Culturale la Asociația Hearth.
“Silvia Kerim a fost dedicată istoriei caselor și a familiilor din Cartierul Evreiesc, creând o hartă subiectivă și fascinantă a memoriei culturale a comunității. Fără aceste mărturii, orașul ar fi mult mai sărac, ca și memoria noastră colectivă. Astăzi, casa de pe Parfumului 19 este sediul Asociației Hearth, iar proiectul “Din Parfumerie” valorifică elemente importante ale memoriei culturale asociate Cartierului Evreiesc și, implicit, Sectorului 3, activând cultural un spațiu cu o istorie impresionantă”, adaugă Natalia Cebanu, Director Artistic la Asociația Hearth.
Mai aflăm de la Doina Dogăroiu că edițiile anterioare ale proiectului, desfășurate în 2022 și 2023, au avut un impact semnificativ asupra comunității, reunind 77 de artiști și atrăgând 1.297 de spectatori din zona Sectorului 3. „Feedback-ul pozitiv primit de la participanți și artiști ne încurajează să continuăm și să diversificăm acest proiect, răspunzând astfel nevoilor identificate și îmbogățind oferta culturală locală”.
Vedere din Parfumerie de Silvia Kerim
Ce nu știați despre Silvia Kerim
Jurnalista și scriitoarea Silvia Kerim s-a stins din viață în anul 2016. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatură Franceză, a debutat că ziaristă la „Contemporanul”. A scris apoi la „România liberă”, precum şi la revista „Cinema” şi prestigioasă revista „Secolul 20”. Vreme de 18 ani (1997-2015) a fost redactor al revistei „Formulă AS”, unde publică săptămânal articole pe teme culturale (teatru, film, muzică). A lucrat la Radio România în redacţia „Teatru la microfon”, „Teatru la microfon pentru copii”. Ca producător delegat la Casele de Filme din cadrul Consiliului Culturii, a colaborat cu regizori ca Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Sergiu Nicolaescu. Redactor-şef al secţiei scenarii la AnimaFilm, Silvia Kerim este autoarea musical-urilor pentru copii „Mary Poppins”, „Frumoasă din pădurea adormită”, „Micuţa Dorothy”, „Gulliver”. De asemenea, a scris cărţi apreciate de memorialistică: „Ponica, o legendă”; „Vedere din Parfumerie”; „Fereastră de la Veneţia”, premiate de Uniunea Scriitorilor.
În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural – în grad de Cavaler”, acordat de preşedintele României, iar în 2008 UNITER i-a acordat „Premiul special al Preşedintelui”. Tot în 2004 a fost declarată „Femeia anului”, titlu acordat de American Biographical Institute. Prietenoasă şi caldă, Silvia Kerim se „îmbogăţea” cu fiecare interviu. A creat profile a zeci de personalităţi din lumea artei (Iurie Darie, Ştefan Iordache, Horea Popescu, Ion Cojar, etc.), interviuri reunite în „Amintirea ca un parfum”, carte denumită de actorul Marin Moraru „Biblie pentru actori”.
Într-un interviu oferit în 2014 pentru Transilvania Report, Silvia Kerim declara: „Mi-ar fi plăcut să merg la Londra, la Premiile Bafta, pentru că am o admiraţie nesfârşită faţă de englezi, oameni calzi, prietenoşi şi foarte simpli. Mi-ar fi plăcut să merg la Hollywood nu pentru partea mondenă, ci pentru modul cum organizează ei, ca şi cei de la Bafta, un astfel de eveniment. Mai am un vis al meu pe care o să mi-l fac bogat dincolo. Aş fi vrut toată viaţa mea să ajung în Africa de Sud şi să mă fac prietenă a animalelor mari dintr-o rezervaţie. Sunt fascinată de soare, de căldură, de lei şi de tigri”…
Citiți și: TIFF.23: Cine vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania