Institutul Cultural Român anunţă startul unor evenimente culturale organizate cu prilejul JO 2024 de la Paris. Pe 25 iulie, Opera Naţională Bucureşti va asigura momentul muzical de deschidere din cadrul ceremoniei de inaugurare a Casei României.
Luni a fost deschisă expoziţia în aer liber „Les sportifs roumains en beaute” („Sportivii români în mişcare”) amplasată pe gardul exterior al Palatului Behague – Ambasada României în Franţa. Proiectul celebrează valorile Olimpismului – excelenţă, respect, prietenie, solidaritate – prin imaginile frumuseţii gestului sportiv şi ale corpurilor atletice.
Tot luni a avut loc şi primul spectacol în Franţa, la Versailles, din cadrul turneului Operei Naţionale Bucureşti cu prilejul Jocurilor Olimpice şi al inaugurării Casei României la Ambasada României de la Paris.
Miercuri, 24 iulie, Biserica Ortodoxă Română Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail din Paris va găzdui un program de muzică sacră prezentat de orchestra şi corul Operei Naţionale Bucureşti.
În deschiderea turneului în Franţa, muzica românească va face subiectul unui flashmob pe care Opera Naţională Bucureşti îl va organiza în prima parte a zilei de luni în grădinile Palatului de la Versailles, în cadrul căruia vor fi interpretate Imnul naţional al României şi Imnul olimpic.
JO 2024: O serie de evenimente culturale menite să aducă un omagiu sportivilor români
Pe 25 iulie, Opera Naţională Bucureşti va asigura momentul muzical de deschidere din cadrul ceremoniei de inaugurare a Casei României – un proiect comun organizat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ministerul Afacerilor Externe la Ambasada României în Franţa, care devine pentru o lună epicentrul susţinerii şi promovării Echipei Olimpice a României.
Proiectul include o serie de evenimente culturale menite să aducă un omagiu sportivilor români, consolidând astfel legăturile culturale şi sportive dintre România şi Franţa în contextul Jocurilor Olimpice de vară din 2024.
De asemenea, la Casa României, ICR Paris organizează, pe 9 august, împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, premiera internaţională a filmului „Ivan, omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda. Filmul documentar îl portretizează pe Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la canoe, originar din Mila 23, un mic sat din inima Deltei Dunării. Un documentar biografic care explorează viaţa şi moştenirea lui Ivan Patzaichin într-o manieră profund personală şi cinematografică.
JO 2024, înainte de ceremonia de vineri
Capitala Franţei devine cel de-al doilea oraş de pe mapamond care găzduieşte trei ediţii ale olimpiadei de vară.
Jocurile Olimpice Paris 2024 încep miercuri, înainte de ceremonia de deschidere de vineri, cu primele meciuri de fotbal și rugby în șapte. Arena din Sudul Parisului va fi un ”hub” major pentru handbal, tenis de masă, volei şi haltere.
Construit în 1998 pentru Cupa Mondială, faimosul Stade de France găzduieşte probele olimpice de atletism şi rugby în şapte, dar deopotrivă este locaţia unde se va desfăşura şi ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.
Jocurile se vor desfășura până la 11 august, dar interesul este deja uriaș. Această ediție a vândut mai multe bilete (8,6 milioane) decât orice Olimpiadă de vară anterioară, au declarat organizatorii în luna iulie, depășind cele 8,3 milioane de la Atlanta 1996.
Mai mult de 1 milion de bilete au fost deja vândute și pentru Jocurile Paralimpice. Cea de-a 33-a ediție a jocurilor se desfășoară în 35 de locații, în principal la Paris, dar și în alte orașe franceze precum Lille, Marsilia, Lyon, Nisa și insula Tahiti din Pacific. JO Paris 2024 vor avea un puternic accent urban, cu mai multe competiții desfășurate în locuri emblematice precum Champs-Élysées, Turnul Eiffel, Place de la Concorde, Invalides și Pont Alexandre – cu scopul de a menține sportivii și cetățenii cât mai aproape posibil.
Câți sportivi participă la JO 2024 de la Paris
În total, participă 206 echipe, cu 10.500 de sportivi. SUA este cea mai reprezentată țară, cu 592 de sportivi, urmată de Franța (573), Australia (460), Germania (427), Japonia (404), China (388), Spania (382), Italia (361) și Marea Britanie (327). Cele mai mici delegații – cu un singur atlet fiecare – sunt Belize, Lesotho, Malawi, Malta, Montserrat și Nauru.
De asemenea, va exista o echipă a refugiaților, cea mai numeroasă de până acum la Jocurile Olimpice, cu 35 de sportivi, majoritatea provenind din Siria, Iran și Afganistan.
Rusia și Belarus nu au voie să participe din cauza invaziei la scară largă a Moscovei și a războiului continuu din Ucraina, dar sportivii lor nu sunt – și vor concura cu echipa Neutră Individuală.
Președintele COSR, Mihai Covaliu, a apreciat că delegația României se va întoarce de la Paris cu șase medalii. Specialiștii de la Sports Illustrated apreciază că România va obține 12 medalii la JO 2024, din care trei de aur. Creditați cu șanse la aur sunt David Popovici (200 metri liber), Ancuța Bodnar și Simona Radiș (canotaj dublu vâsle feminin) și echipajul de canotaj 8+1.
Cine transmite în România JO 2024
Jocurile Olimpice 2024 vor fi transmise și în România. vor putea fi urmărite și în România. Warner Bros. Discovery și Televiziunea Română dețin drepturile de televizare ale competiției în România. Sportivii români vor putea fi urmăriți pe televiziunile Eurosport, pe paltforma Max și la televiziunea publică, pe canalul de sport recent lansat, TVR Sport, dar și pe TVR 1, TVR 2 şi TVR Moldova.
Eurosport 1 și Eurosport 2 vor transmite cele mai importante momente de la Jocurile Olimpice și probele sportivilor români. Potrivit unui comunicat transmis de Warner Bros. Discovery, ”Eurosport 1 va acoperi sportivii cu relevanță internațională, superstarurile mondiale de la probele cele mai cunoscute din sporturi consacrate precum atletism, gimnastică, înot, ciclism și sporturi pe echipe. Sportivii români vor putea fi urmăriți la Eurosport 2.
Competiția integrală va putea fi urmărită exclusiv pe platforma Max, lansată în România pe 21 mai, în locul HBO Max. Televiziunea Română transmite în direct Jocurile Olimpice din anul 1960, cu excepția ediției din 1988.