Cea de-a VII-a ediție a Stress Congress, eveniment cu tema „Sănătate cerebrală, îmbătrânire cerebrală și știința longevității “, se va desfășura în perioada 10-11 octombrie, la București, în Palatul Parlamentului.
Stress Congress este un eveniment național cu participare internațională, organizat anual sub înaltul patronaj al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, în colaborare cu Fundația Ana Aslan Internațional, fiind creditat cu credite EMC pentru medici și 12 credite EMC pentru asistenții medicali.
Evenimentul, de referință în domeniul medical, va asigura o abordare interdisciplinară a stresului, având un program complex, de excelență (11 paneluri, 2 mese rotunde, premiere de bune practici). Totul se va desfășura în Sala „C.A. Rosetti” din Palatul Parlamentului. Acest eveniment include teme privind brainstress-ul, pre-diabetul, educație și strategii internaționale în longevitate, prevenția în bolile infecțioase, traume și adicții, demență, fragilitate, infertilitate, sănătate mintală, imagistică vascular-intervențională.
Citiți și: Un stil de viață pe care Rusia nu-l vrea: Child-free
Un moment important al acestei sesiuni va fi participarea Organizației Mondiale a Sănătății, prin intermediul doamnei Dr. Silvia Gatscher, Health Operations Manager, care va aduce în discuție perspectiva globală și soluțiile la nivel internațional pentru gestionarea problemelor de sănătate publică și reducerea stresului. Această sesiune de discuții va aduce în prim-plan perspectivele și soluțiile pentru provocările actuale din domeniul sănătății și cercetării.
La Stress Congress sunt nume sonore din medicina românească
Ce înseamnă acest congres în „cifre și date”? Două zile de congres, cu cca. 20 de ore dedicate analizei multidisciplinare a stresului și abordarea interdisciplinară a stresului. Un program complex, de excelență, structurat în 11 paneluri, 2 mese rotunde, premiere modele de bune practici.
Peste 40 de lectori români și internaționali din diverse specialități și domenii de expertiză, cu prezentări de înalt nivel științific și universitar. Diplomă de participare, cu confirmarea creditelor profesionale pentru medici (în curs de creditare) și pentru asistenți (12 credite EMC). Diplomă de participare pentru studenți și pentru ceilalți participanți și corelația între stres și diferite patologii, între medicină, psihologie, cercetare științifică, inovare, cu analiza provocărilor îmbătrânirii cerebrale.
O sesiune extraordinară cu reprezentanții mass-media, în care vor fi prezentate informații de interes, experiențe proprii în documentarea și furnizarea știrilor medicale, premiere modele de bune practici. Noutăți la nivel național, european și internațional în domeniile vizate de acest congres.
Lectorii la Stress Congress reprezintă nume sonore din medicina românească. Cum ar fi: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Conf. Univ. Dr. Radu Ciprian Țincu, Prof. Univ. Dr. Florin Mihălțan, Prof. Univ. Dr. Cristian Falup-Pecurariu, Prof. Univ. Dr. Ioana Micluția. De asemenea, Dr. Cristina Berteanu, Dr. Cleo Roșculeț, Dr. Marilena Băluță, și alte nume sonore din medicina românească. Dar și specialiști de top pe plan internațional: Prof. Univ. Dr. Nick Guldemond, Olanda, Prof. Univ. Dr. Steven Sclan, S.U.A, Dr. Emilia Vitale – Group Leader, NeurOMICS-IBBC-CNR, University of Naples Federico Due, Italia, Dominik Thor – President of Geneva College of Longevity Science GCLS, Austria, Dr. Michel Deriaz, Elveția, Conf. Dr. Maria-Cristina Marinescu, Spania.
Românii și stresul, relație dificilă
Sănătatea, starea de bine și stilul de viață sănătos sunt pentru români cele mai importante pentru o viață longevivă. 71% dintre respondenții români la un studiu din februarie 2024, privind percepția despre longevitate desfășurat de NN Group în 11 țări, consideră că trebuie să adopte un stil de viață sănătos. Ppentru a putea trăi o viață mai lungă, dar și să reducă stresul (68%), să petreacă mai mult timp cu cei dragi (62%) și să-și asigure o situație financiară mai bună în viitor (56%).
58% dintre români recunosc că au dificultăți să țină pasul cu ritmul dinamic din viața de zi cu zi și să facă față stresului. Aproximativ 76% spun că resimt stres cel puțin moderat în unele perioade, iar 63% spun că se simt de multe ori epuizați la finalul zilei în perioadele stresante, motiv pentru care 9 din 10 caută în mod activ metode prin care să reducă stresul și, ca urmare, să fie mai pregătiți pentru o viață longevivă.
Capacitatea de adaptare la dinamica vieții cotidiene și stabilitatea financiară în momente neprevăzute sunt esențiale în acest sens. Deși 58% dintre români sunt încrezători că pot găsi soluții să se descurce în momente dificile, mai mult de jumătate recunosc că ar face cu greu față stresului generat de o situație neprevăzută care le poate afecta sănătatea sau situația financiară a familiei, mai arată studiul NN.
Citiți și: Români Talentați în Diaspora, show de excepție la Londra, pentru românii din întreaga lume