ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti celebrează Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie. În programul ARCUB – Hanul Gabroveni se înscrie şi un eveniment important: expoziţia „Universul lui Salvador Dali”care beneficiază de un program prelungit şi va fi deschisă pentru vizitatori până la miezul nopţii!

Eveniment: Cum se face accesul la Dali

Eveniment: Sculpturi în mărime naturală, mobilier suprarealist
Este una dintre cele mai ample expoziții dedicată artistului catalan din țara noastră, cuprinzând 170 de lucrări. „Universul lui Salvador Dalí” – cum se numește expoziția, invită privitorii într-o călătorie de neuitat printre operele excentricului artist.
Sculpturi în mărime naturală, mobilier suprarealist și alte opere de artă special realizate.
Expoziția de la ARCUB – Hanul Gabroveni de pe Lipsaci, în inima Capitalei, îi testează vizitatorului percepția asupra realității și depășește limitele raționalului, după cum au subliniat organizatorii.
Obiectele expuse fac parte din cea mai impresionantă colecție privată de opere autentice Salvador Dalí, cea a colecționarului de artă Beniamino Levi. Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe Dalí în anii 1960 și a devenit ulterior agentul artistului.
După succesul înregistrat încă de la deschidere, oranizatorii nu prididesc să informeze cât timp se va „afla” Salvador Dali la București. Astfel, până pe 12 mai 2024 veți putea admira sculpturi în bronz, precum Dansul timpului – celebrele ceasuri topite ale lui Dalí, Dansatoarea Daliniană, Venus spațială, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safire și sticlă, litografii, gravuri, grafică, mobilier suprarealist conceput de Dalí și multe alte creații care surprind esența geniului său.
Eveniment: Obiecte de artă expuse în marile orașe europene
La ARCUB – Hanul Gabroveni s-a deschis la mijloc de lună decembrie expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, cel mai mare eveniment expozițional din țara noastră dedicat celebrului artist spaniol.
Organizatorii au estimat că peste 2.000 de persoane vor vizita expoziția până la finalul primei săptămâni și așa a fost.
Expoziția, care reunește 170 de lucrări Salvador Dalí, acoperind varii metode de expresie artistică, va putea fi admirată, în premieră în România, timp de cinci luni, până la 12 mai 2024, potrivit organizatorilor.

Expoziția oferă vizitatorilor și posibilitatea de a cunoaște operele acestuia prin realitatea virtuală. Experiența VR durează aproximativ 15 minute și completează turul vizitatorilor. Totodată, vizitatorii pot beneficia și de ghid audio, în limba română, ce oferă, pe parcursul vizitării, informații exhaustive despre lucrările expuse și povești interesante din viața tumultuoasă a inegalabilului Salvador Dalí.
În perioada vacanței de iarnă, expoziția este închisă în zilele de 25 decembrie, 31 decembrie, respectiv 1 și 2 ianuarie 2024. Cu excepția zilelor menționate, programul de vizitare a expoziției este de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.
Prețul biletelor pentru expoziţia „Universul lui Salvador Dalí”
Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí”, la ARCUB – București, sunt disponibile spre vânzare şi pot fi achiziţionate de pe Arcub.ro, Entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (str. Lipscani nr. 84-90).
Cea mai importantă colecţie privată ce conţine lucrări semnate de Salvador Dali – 170 de sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă, mobilier suprarealist – va fi prezentă între 13 decembrie a.c. și 12 mai 2024, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în inima Bucureștiului!
Prețul biletelor
- Adult fără acces VR – 75 lei (în zilele de luni-vineri); 85 lei (în zilele de weekend);
- Adult acces VR inclus – 85 lei (luni-vineri); 95 lei (weekend);
- Copii fără acces VR – 50 lei (luni-vineri); 60 lei (weekend);
- Copii acces VR inclus – 60 lei (luni-vineri); 70 lei (weekend);
- Familie (2+1) fără acces VR – 170 lei (luni-vineri); 195 lei (weekend);
- Familie (2+1) acces VR – 245 lei (luni-vineri); 280 lei (weekend);
- Familie (2+2) fără acces VR – 210 lei (luni-vineri); 245 lei (weekend);
- Familie (2+2) acces VR inclus – 245 lei (luni-vineri); 280 lei (weekend);
Vizitatorii au opţiunea de a achiziţiona experienţa VR la costul de 10 lei şi ghid audio la preţul de 15 lei.
Printre cele mai cunoscute exponate
„Biletele vor putea fi achiziţionate la preţuri variabile în funcţie de categorie”, informa zilele trecute Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, prin intermediul unui comunicat.
“Obiectele expuse fac parte din cea mai importantă colecţie privată ce conţine lucrări semnate de Salvador Dali aparţinând renumitului colecţionar de artă Beniamino Levi. Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 şi i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive şi teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relaţiei strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecţia privată ‘Universul lui Dali’ are o valoare inestimabilă şi cuprinde cele mai multe lucrări originale ale celebrului artist spaniol din Europa”, menționează sursa citată.
„Dansatoarea Daliniană”, “Venus spaţială”, “Alice în Ţara Minunilor”…
Printre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate timp de cinci luni, la ARCUB se numără: sculpturi în bronz şi încrustate cu pietre preţioase precum: “Dansul timpului”, elefanţi cu picioare supradimensionate, “Dansatoarea Daliniană”, “Venus spaţială”, “Alice în Ţara Minunilor”, “Femeia cu cap de trandafiri”.
Expoziţia va include şi sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franţa, dar şi lucrări precum “Venus cu sertare”, “Rinocerul Chippendale” sau miniaturi din aur. Printre exponate se va afla şi faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West.
„Expoziţia oferă publicului şi posibilitatea de a cunoaşte operele lui Salvador Dali prin intermediul realităţii virtuale. Astfel, experienţa VR le va permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creaţiilor artistului spaniol, într-o nouă dimensiune, şi va transforma vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dali”, potrivit ARCUB.
Dali a trăit în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) înainte de a pleca în Statele Unite în 1940
Figură emblematică a mişcării suprarealiste, Salvador Dali s-a născut la 11 mai 1904 în Figueres, Spania. Şi-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii de carton primite de la mătuşa sa. Picasso a fost cel care i-a influenţat decisiv destinul tânărului Dali, convingându-i părinţii să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La vârsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. În urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dali a fost exmatriculat. Influenţat de impresionism şi de maeştrii Renaşterii, a devenit din ce în ce mai atras de cubism şi mişcările de avangardă. S-a apropiat de suprarealism la sfârşitul anilor 1920 şi s-a alăturat grupului suprarealist în 1929, devenind în curând unul dintre exponenţii săi de frunte. În acelaşi an, 1929, Dali a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soţia poetului Paul Eluard, cea care îi va deveni ulterior soţie şi sursă de inspiraţie.
Eveniment: Repertoriul artistic al lui Salvador Dali a inclus pictură, film, sculptură, design şi fotografie
Dali a trăit în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) înainte de a pleca în Statele Unite în 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a întors în Spania în 1948, unde şi-a anunţat revenirea la credinţa catolică şi şi-a dezvoltat stilul de “misticism nuclear”, bazat pe interesul său pentru clasicism, misticism şi descoperirile ştiinţifice.
Repertoriul artistic al lui Salvador Dali a inclus pictură, film, sculptură, design şi fotografie, uneori în colaborare cu alţi artişti. De asemenea, a scris ficţiune, poezie, autobiografie, eseuri şi critică.
Prolificul artist a murit la 23 ianuarie 1989, la Figueres, localitatea în care s-a născut.
