back to top
spot_img

Eveniment: Prima orchestră de tango argentinian din Bulgaria, concert la București /VIDEO

Iubitorii de tango din România sunt invitați, pe 24 noiembrie, la un concert extraordinar de tango argentinian, susținut de Orquesta Tipica Libertango, prima orchestra tipică de tango argentinian din Bulgaria.

Spectacolul este organizat de Asociația Caminarte Todo Tango, promotor al valorilor și culturii tangoului argentinian și reprezentant al comunității de tango argentinian din România, și are loc vineri, 24 noiembrie la orele 19:00, la Sala Auditorium a Palatului Regal din București.

Orquesta Tipica Libertango a fost creată în vara anului 2022 de către Stoyan Karaivanov, un tânăr și premiat bandoneonist din Bulgaria, care s-a consacrat ca solist al unor orchestre simfonice importante din țara sa, interpretând muzica lui Astor Piazzolla și a altor compozitori argentinieni contemporani. Orchestra este formată din muzicieni tineri, talentați, care s-au lăsat atrași de acest stil muzical complex, cu elemente tehnice și stilistice inconfundabile, interpretând cele mai reprezentative piese ale acestuia la un nivel calitativ foarte înalt.

Pasiunea lui Stoyan Karaivanov pentru muzica lui Piazzolla l-a împins să caute mai adânc în istoria tangoului argentinian și să descopere stilurile muzicale ale unor celebre orchestre ale secolului trecut, care l-au inspirat pe însuși Astor Piazzolla.

Printre profesorii care l-au îndrumat pe Stoyan și l-au ajutat să stăpânească cu măiestrie bandoneonul și să cerceteze istoria tangoului argentinian se numără legendarul bandoneonist Daniel Binelli, Juan Jose Mossalini (tatăl) și Juanjo Mossalini (fiul).

Magia de a cânta într-o orchestră tradițională de tango și reîntoarcerea în Bulgaria

Alături de regretatul Juan Jose Mossalini, Stoyan descoperă magia de a cânta într-o orchestră tradițională de tango și, la reîntoarcerea în Bulgaria, își asumă ambițioasa misiune de a crea și conduce prima astfel de orchestră, pe care a numit-o Orquesta Tipica Libertango.

Concertul de debut al orchestrei a fost dedicat stilului unic al lui Osvaldo Pugliese și a avut loc în decembrie 2022, în fața a peste 1000 de spectatori adunați în istorica Sală de Concerte a Bulgariei din Sofia.

Concertul s-a terminat în ovațiile publicului și a primit recenzii foarte bune atât din partea comunității locale de dansatori de tango cât și de la publicul larg. De atunci, orchestra a continuat să-și mărească repertoriul pentru a include tangouri, valsuri și milongi, interpretate în stilurile orchestrelor D’Arienzo, Carlos Di Sarli, Anibal Troilo și Horacio Salgan, studiind constant și adăugând de asemenea aranjamente ale unor orchestre noi ale Epocii de Aur a tangoului.

Festivalul Puro Tango: București, perioada 23 – 26 noiembrie

Cu un repertoriu atât de complex, muzicienii Orchestrei Tipice Libertango se simt în elementul lor atât în sălile de concerte cât și în milongi (serile dansante de tango argentinian), încântând audiența și dansatorii în egală măsură, cu pasionala lor interpretare a unor tangouri consacrate în aranjamentul și modul interpretativ al celor mai faimoase orchestre din istoria genului.

Concertul extraordinar susținut de Orquesta Tipica Libertango face parte din Festivalul Puro Tango, care are loc la București în perioada 23 – 26 noiembrie și la care participă dansatori de tango din mai multe țări.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...