Aflată într-un turneu care a străbătut mai multe capitale europene, compania Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău a performat și la Berlin recent, cu spectacolul document ”Dosarele Siberiei”.
În sala Atrium a clădirii din Reinhardtstrasse 14, clădire care adăpostește sediul și galeria de artă a ICR Berlin au fost prezenți în seara zilei de duminică, 22 octombrie, aproximativ 200 de spectatori, martori ai unei montări plină de dramatism și emoție, o deosebită recuperare a memoriei istoriei Basarabiei de după pactul Ribbentrop-Molotov.
Autorii scenariului, Petru Hadârcă și Mariana Onceanu, au studiat caietele de memorii ale unor victime ale comunismului stalinist. Margareta Cemârtan Spânu, Ecaterina Chele sau Ion Moraru sunt oameni care au cunoscut personal teroarea bolșevică și experiența a deportării în gulagurile din Siberia. Sunt oameni care au lăsat în urma lor mărturii scrise ale dramelor trăite, însă numărul victimelor, numărul celor ale căror voci nu au mai fost auzite niciodată este unul impresionant.
O seară cu o mare încărcătură emoțională
Regia spectacolului îi aparține marelui actor basarabean, Petru Hadârcă, și are în distribuție nume foarte cunoscute ale Teatrului Național din Chișinău ca Olga Guțu-Cucu, Petru Oistric, Tinca Mardari, Diana Decuseară, Draga-Dumitrița Drumi, Nicolae Darie, Angela Ciobanu ș.a.
Înainte de debutul piesei au rostit scurte alocuțiuni directorul ICR Berlin, domnul Cristian Niculescu, în calitate de gazdă, Excelența Sa Aureliu Ciocoi, ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federeală Germană și regizorul Petru Hadârcă. Cu o scenografie inovatoare ”Dosarele Siberiei” îmbină elemente de coregrafie clasică cu tehnologii multimedia de ultimă generație, care recreează atmosfera de persecuție și teroare instalate în teritoriile controlate de Kremlin după pactul Ribbentrop-Molotov și după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale.
A fost o seară cu o mare încărcătură emoțională, o seară specială din toate punctele de vedere. A fost ca o seară în care membrii unei familii foarte numeroase s-au reunit după foarte mulți ani. De remarcat mobilizarea exemplară a personalului ambasadei Republicii Moldova din Berlin, ca și coeziunea extraordinară a diasporei basarabene în Germania.
Proiect de țară itinerant, cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova și al ambasadei SUA din Chișinău
”Dosarele Siberiei” este un spectacol grandios, un adevărat proiect de țară itinerant care se bucură atât de sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, cât și de sprijinul ambasadei Statelor Unite ale Americii din Chișinău.
Seara s-a încheiat într-o atmosferă caldă, cu un cocktail oferit de ambasada Republicii Moldova din Berlin la care au avut acces toți cei care au asistat la spectacol.
Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin va continua să susțină cu toate mijloacele de care dispune manifestarea și afirmarea culturii din Republica Moldova.