Un eveniment artistic al Bucureștiului se pare că i-a acaparat cu totul pe români: Efectul Picasso! Strategie de marketing sau pur și simplu foame de artă, după atâta „foame de mahala”? Românul e imprevizibil, să mergem pe efect…
Bucureștenii și turiști mai pot vizita expoziția „Efectul Picasso” din incinta Muzeului de Artă Recentă (MARe), până luni, 22 ianuarie, iar reprezentanții MARe anunță că vizitatorii se pot bucura de un program zilnic prelungit, între orele 10:00-22:00.
Cei care cumpără minimum 2 bilete în această perioadă și se înscriu în tragerea la sorți, intră automat în cursa pentru câștigarea unui weekend la Paris.
„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă de la noi din țară, care se numără printre cele 8 țări participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.
Sunt expuse zeci de lucrări ale lui Pablo Picasso. Pot fi văzute 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) din colecția de artist a lui Pablo Picasso prezentate în oglindă cu 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne, transmit reprezentanții muzeului.

Lista artiștilor români expuși în cadrul expoziției: Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Mircea Cantor, Eva Cerbu, Vali Chincișan, Darie Dup, Aniela Firon, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Hortensia Mi Kafchin, Kádár Tibor, Kero Zen, Irlo, Victor Man, Tincuța Marin, M.H. Maxy, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dragoș Morărescu, Nagy Albert, Mihai Olos, Ion Pacea, Radu Pandele, Neculai Păduraru, Pisica Pătrată, Constantin Piliuță, Silvia Radu, Alexandru Rădvan, Alma Redlinger, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, Donald Simionoiu, Alexandru Țipoia, Vladimir Zamfirescu, Marian Zidaru.
Expoziția este însoțită și de un impresionant catalog, un volum bilingv (Efectul Picasso. Influența lui Picasso asupra artei românești din anii ’60 până la ora actuală / © MARe & Vellant, septembrie 2023) în care sunt reproduse lucrările (peste 100 de ilustrații de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi,dar și un chestionar Efectul Picasso: „Care este efectul lui Picasso asupra creației și vieții proprii?”, destinat artiștilor români.
Eveniment cu peste 50.000 de vizitatori la un Picasso
Evenimentul expozițional s-a impus încă de anul trecut în Capitală. A atras peste 50.000 de vizitatori și continuă se exercite o atracție inedită asupra publicului din România. Despre ce este vorba și cum a reușit Picasso să țină captivi românii!
Peste 50.000 de vizitatori au văzut expoziţia în cele patru luni de când a fost deschisă, după cum a anunţat instituţia.
Vizitatori de toate vârstele au fost impresionaţi de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecţia familiei sale, precum şi de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artişti români contemporani influenţaţi de opera gigantului spaniol.

Eveniment cu program prelungit
Între 15 şi 22 ianuarie, MARe e deschis zilnic şi are program prelungit: 10.00-22.00.
Eveniment foarte frecventat de iubitorii de artă
Ministerul Culturii are o veste bună pentru iubitorii operei lui Pablo Picasso și ai artei contemporane. Și anume aceea că expoziția „Efectul Picasso” organizată de Muzeul de Artă Recentă din București se va prelungi până la data de 22 ianuarie 2024.
Spațiul expozițional al muzeului a devenit unul dintre cele mai frecventate de către iubitorii de artă din Capitală, odată cu această expoziție care a atras până astăzi peste 31.000 de vizitatori.
Eveniment: Paza muzeului a fost sporită considerabil
Este vorba despre picturi în ulei, gravuri şi desene, care vor putea fi admirate începând cu 27 septembrie la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti. „Femeia cu braţele încrucişate” este una dintre piesele de rezistenţă ale expoziţiei „Efectul Picasso”. Este lucrarea de pe afiş. Reprezintă două dintre iubitele artistului spaniol.
Cea mai valoroasă lucrare este un nud la scară mare al lui Jaqueline, cea de-a doua soţie a pictorului şi ultima. Valoarea artistică a tablourilor este inestimabilă, iar cea financiară, de ordinul sutelor de milioane de euro.
Eveniment: Expoziţia marchează 50 de ani de la moartea lui Picasso
Paza muzeului a fost întărită considerabil, iar traseul pe care au fost aduse operele de la Paris a fost ţinut secret.
Expoziţia marrchează 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso. Alte 40 de muzee din lume deschid expoziții dedicate artistului. Alături de operele lui Picasso vor sta lucrări ale unor artişti români precum Mircea Cantor, Marian Zidaru sau Neculai Păduraru, care s-au raportat la marele pictor spaniol, l-au admirat sau l-au criticat şi ironizat.
