O stea care se află la 3.000 de ani lumină de Pământ este de așteptat să izbucnească într-o explozie gigantică – cunoscută sub numele de nova – în lunile următoare, potrivit Business Insider. NASA vorbește despre „un eveniment care se întâmplă o dată în viață”.
NASA a precizat într-o declarație că evenimentul se întâmplă o dată în viață și ar putea fi atât de mare încât să poată fi văzut cu ochiul liber. Ar trebui să fie vizibil până la o săptămână.
Aceasta include o eclipsă de soare completă pentru cei din SUA sau Canada în aprilie, plus cometa verde uriașă, rară, care începe deja să fie vizibilă.

Eveniment cu explozie cosmică
Totul se rezumă la o nova numită T Coronae Borealis. Această explozie cosmică are loc atunci când o pitică albă minusculă – nucleul unei stele moarte – este blocată pe orbita unei stele roșii gigantice.
Pe măsură ce steaua roșie sfâșie stelele din apropiere, gigantul alb dens absoarbe materia bogată în hidrogen. Micuța stea moartă devine apoi treptat mai fierbinte până când ajunge la un punct de rupere când toată acea energie este eliberată într-o explozie cosmică uriașă – o așa-numită nova.
Acest eveniment rar, care are loc aproximativ la fiecare 80 de ani, va face ca steaua să strălucească de la +10 la +2, făcând-o la fel de luminoasă ca Steaua Polară. Fenomenul este rezultatul unei reacții termonucleare în cadrul unui sistem stelar binar, care include o pitică albă și o gigantă roșie și reprezintă o oportunitate unică pentru observatorii cerului de a asista la un eveniment ceresc o dată în viață – așa cum a specificat și NASA.
Eveniment: T CrB, a explodat ultima dată în 1946
Mai pe larg, T Coronae Borealis, sau T CrB, a explodat ultima dată în 1946, iar astronomii cred că va exploda din nou între februarie și septembrie 2024.
Această nova recurentă este doar una dintre cele cinci din galaxia noastră. Acest lucru se întâmplă deoarece T CrB este un sistem binar care conține o pitică albă și o gigantă roșie. Stelele sunt suficient de aproape încât, atunci când gigantul roșu devine instabil din cauza temperaturii și presiunii sale ridicate și începe să-și piardă straturile exterioare, pitica albă colectează acel material pe suprafața sa. În cele din urmă, atmosfera superficială și densă a piticii albe se încălzește suficient pentru a provoca o reacție termonucleară fugitivă, producând nova pe care o vedem de pe Pământ.

Eveniment pe cer: Când gigantul roșu devine instabil
Când o stea din secvența principală cu mai puțin de opt ori masa Soarelui rămâne fără hidrogen, începe să se prăbușească, deoarece energia din fuziunea nucleară este singura forță care rezistă tendinței gravitației de a ține materia împreună. Dar presiunea asupra nucleului crește și temperatura și presiunea acestuia, atât de mult încât heliul începe să fuzioneze în carbon, care eliberează și energie. Fuziunea hidrogenului începe să se deplaseze în straturile exterioare ale stelei, determinând-o să se extindă. Rezultatul este o gigantă roșie, care pare mai mult portocalie decât roșie.
În cele din urmă, gigantul roșu devine instabil și începe să pulseze, extinzându-se periodic și expulzând o parte din atmosfera sa. În cele din urmă, toate straturile sale exterioare explodează, creând un nor în expansiune de praf și gaz numit nebuloasă planetară. Soarele va deveni o gigantă roșie în aproximativ 5 miliarde de ani.

Citiți și:
Destine: Povestea româncei care este polițist local în Veneția